reklama

Politici by mali absolvovať rýchlokurz finančnej gramotnosti

V čase vrcholiacej kampane prezidentských volieb sa o slovo prihlásila Slovenská národná strana, ktorá nemá svojho kandidáta na najvyššiu funkciu štátu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Zrejme to je dôvodom, prečo vstúpila teraz do mediálneho priestoru, v ktorom už týždne ťahá za kratší koniec s populistickým návrhom na zníženie daní a zrušením koncesionárskych poplatkov pre dôchodcov.

 Volebná kampaň pre voľby do parlamentu, ktoré budú v budúcom roku už je v plnom prúde. Iný zmysel totiž tento bombastický návrh nemôže mať, pretože je nelogický. Je absurdné, že o daniach v parlamente chce licitovať koaličná strana, ktorá ústami svojho predsedu „riadi štát“. Tak vážne návrhy s ekonomickým dosahom sa totiž pripravujú v civilizovanej demokracii na úrovni vládnej exekutívy. Daňové návrhy totiž musia byť podopreté fundovanými ekonomickými analýzami. Bez nich nie je možné predpokladať ich dopady na ekonomiku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Predkladať návrhy na zníženie daní a zníženie koncesionárskych poplatkov v čase, keď pôvodné makroekonomické prognózy, na ktorých bol postavený vyrovnaný rozpočet v roku 2019 sa dnes zhoršujú je ťažkým ekonomickým dilentantizmom. Je totiž vysoko pravdepodobné, že zhoršené makroekonomické prognózy sa prejavia aj v najbližšej vládnej prognóze daní. Znamená to, že zníženie prognózovaného ekonomického rastu povedie aj k zníženiu daňovej prognózy. V danom čase navrhovať zníženie daní bez dopadových štúdií je len politickým kabaretom.

 Samotný návrh na zníženie daní sa má dotýkať okrem zníženia daňovej sadzby pre právnické osoby na 15% aj zníženia dane z pridanej hodnoty pre potraviny a printové médiá na 10%. Potravinárske produkty sú vždy citlivou komoditou v spotrebnom koši obyvateľov. Znížiť daň z pridanej hodnoty z potravín prinesie to, že potraviny zo zahraničia budú ešte lacnejšie ako sú dnes, čo ešte viac sťaží konkurenčné postavenie domácich producentov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: www.pexels.com)

 Vládny poslanec za SMER pán Jarjabek sa na margo týchto návrhov vyjadril v elektronických médiách, že by bol za zníženie daní pre „seriózne“ médiá. Ja si nedokážem predstaviť, ako budú posudzované v zákone seriózne a neseriózne médiá. V prípade daní platí však jedná dôležitá premisa. Tou je, že daňový systém musí byť rovný pre všetkých, aj pre tých, ktorí niekto môže považovať za neserióznych.

 Zrušiť koncesionárske poplatky pre seniorov, ktorých je u nás viac ako 1 milión, znamená výpadok príjmov pre verejnoprávnu RTVS. Okrem toho bude mať aj priamy vplyv na zvýšenie deficitu verejných financií a potrebu finančne vykryť tento výpadok príjmu pre RTVS, ktorá je v zmysle rozpočtových pravidiel subjektom verejnej správy. Navyše takýto krok by znamenal zoštátnenie RTVS, čo neposilňuje demokraciu na poli mediálneho priestoru.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: TASR)

 Most-Híd reagoval pragmaticky, že sa nebude zapájať do tejto predvolebnej kampane. SMER-SD reagoval vyhlásením, že je pripravený rokovať, pričom táto strana má v pôsobnosti Ministerstvo financií SR, od ktorého sa predpokladá, že bude ťahúňom návrhov na zmeny v daňovom systéme.

 Možno pri odľahčení situácie by bolo vhodné, keby politici, ktorí prevezmú vládnu moc a tvrdia národu, že „riadia štát“ absolvovali pred vstupom do ústavných funkcií rýchlokurz finančnej gramotnosti. Hrozí totiž, že ich negramotnosť v oblasti verejných financií spôsobí ekonomike veľké škody.

František Palko

František Palko

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  0x

riaditeľ Inštitútu hospodárskej politiky, n.o., ekonomický analytik a lokálny analytik International Budget Partnership (Washington) pre Slovensko Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu