reklama

Moja TOP 11 na MS

Šampionát sa už skončil, poznáme aj držiteľa Zlatej lopty (Diego Forlán) a aj celkového víťaza, ktorým je Španielsko. Poslednou hádankou bude určenie All Stars zostavy teda najlepšej jedenástky majstrovstiev. Práve na toto sa zamerám v tomto článku. Kto by si podľa mňa zaslúžil účasť v tomto výbere a prečo? Keby to bolo na mne boli by tu títo futbalisti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Diego Forlán- držiteľ Zlatej lopty
Diego Forlán- držiteľ Zlatej lopty 

Brankár- Iker Casillas (ESP)/Maarten Stekelenburg (NED)

Neviem sa rozhodnúť medzi touto dvojicou. Obaja brankári stáli pevne v bráne svojich tímov počas celého šampionátu a ich spoluhráči sa mohli na nich plne spoľahnúť. Veď súčet gólov, ktoré obaja dostali sa dá spočítať na prstoch oboch rúk. Stekelenburg dostal štyri góly a Casillas dokonca iba dva! Aj počas finále predvádzali ukážkové zákroky. Casillas zlikvidoval gólové šance Robbena a jeho náprotivok zase hlavičku Ramosa aj nájazd Fabregasa. Vo finále mal viac dôvodov na radosť Casillas, kedže v závere predĺženia spoluhráč Iniesta prekonal Stekelenburga. Je len otázkou času, kedy si holandského dlháňa v bráne všimne nejaký popredný európsky klub. Zatiaľ hrá za Ajax Amsterdam. Dodám, že oficiálne bol vyhlásený za najlepšieho brankára MS Iker Casillas, ale vravím nie je veľký rozdiel vo výkonnosti týchto brankárov. Pre Casillasa hovorilo možno to, že dostal menej gólov ako Stekelenburg.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pravý obranca- Sergio Ramos (ESP)

Asi najofenzívnejší obranca šampionátu. Poctivo sa vracia aj dozadu a vo finále cez neho nikto neprešiel. Ani Dirk Kuyt ani rýchly Eljero Elia. Navyše, ako som už spomínal, má ofenzívne chúťky a posiela veľmi nádejné centre do šestnástky súpera.

Mohli by sme uvažovať aj nad Philippom Lahmom alebo nad Maiconom, ale oboch som už videl hrať lepšie ako na MS.

Stopéri- Gerard Piqué (ESP), Lucio (BRA)

Obaja sú veľmi šikovní smerom dopredu. Posielajú pekné centre na svojich spoluhráčov a stoja za dynamickou hrou svojho tímu. Nemajú problém zastaviť súpera na vlastnej polovici, ako to majú v popise práce vďaka svojmu prehľadu. Sú vysokí, takže platní sú aj pri štandardných situáciách. Kraľujú vo vlastnej šestnástke. Tento rok sa stretli v semifinále Ligy Majstrov v drese Barcelony (Piqué) a Interu Miláno (Lucio). Patria teda aj k oporám svojich klubov. Ich slabinou sú občas hrubé chyby v obrane, ale inak sú to platní stopéri.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ľavý obranca- Giovanni van Bronckhorst (NED)

Už len zisk titulu mu chýbal k najvydarenejšej bodke svojej reprezentačnej kariéry. Dotiahol ako kapitán Oranjes až do finále pričom porazil Brazíliu a v ňom mu chýbalo kúsok šťastia. Veď je to veľká smola, keď v predĺžení dostanete gól. Ešte aj tri minúty pred koncom. Van Bronckhorst nemal príliš veľkú konkurenciu na tomto poste. Capdevilla ani Boateng neurobili toľko čo Holanďan navyše ten dal podľa môjho názoru najkrajší gól v Afrike. Ukážkovo povymetal v semifinále uruguajský vinkel.

Pravý záložník- Andres Iniesta (ESP)

Miesto v mojej zostave si vybojoval najlepším výkonom vo finále, ktorý ešte aj korunoval gólom. Vytvoril dvojičku so Xavim Hernandezom, klubovým spoluhráčom. Osobne si myslím, že je to najzohratejšia dvojica na svete. Namiesto neho som uvažoval aj o Nemcovi Thomasovi Mullerovi, ktorý je najproduktívnejsí hráč na MS. Musí mu teda stačiť moje prvé miesto v kategórii najlepší mladý hráč.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Stredný záložník 1- Xavi Hernandez (ESP)

Platí to isté, čo o Iniestovi. Je to mimoriadne potrebný hráč pre mužstvo, čo preukázal aj vo finále. Rozdáva jednu dobrú prihrávku za druhou, málo kazí. Dobre kope štandardky a má prehľad aj v defenzívnich činnostiach. Je nenápadný, ale za to je ho plné ihrisko. Všetko rieši s ľadovým kľudom Povedal by som, že najlepší záložník na svete.

Stredný záložník 2- Wesley Snejder (NED)

Nedá sa porovnať so Xavim napriek tomu hrá úžasne. Na rozdiel od Španiela neprihráva až tak často, čiže netvorí hru (vie však veľmi dobre vysunúť útočníka) , ale za to vie veľmi tvrdo vystreliť, o čom sa presvedčil japonský, brazílsky, uruguajský a aj slovenský brankár Ján Mucha, ktorým vsietil gól.Dobre centruje, a na svoju malú postavu aj celkom dobre hlavičkuje. S Interom Miláno získal všetko, čo sa v tejto sezóne dalo. Chýba mu zatiaľ to, čo každý futbalista chce získať; Svetový pohár FIFA. Súčasne s ďalšími troma hráčmi je najlepším strelcom šampionátu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ľavý záložník- Arjen Robben (NED)

Nie je to jeho typický post. Hrá na druhej strane zálohy. Je známy svojimi poťahovačkami smerom doprava aby si prehodil loptu na svoju silnejšiu ľavú nohu. Po potiahnutí lopty a oklamaní obrancu príde tvrdá prízemná strela, na ktorú brankár len ťažko reaguje. Vie o tom svoje hovoriť aj Ján Mucha, ktorý takýmto spôsobom dostal od Robbena gól. Holanďan pôvodne ani v Afrike nemal hrať, ale vyliečil sa a výrazne pomohol svojmu tímu dostať sa do finále. Tam takisto hral na hranici svojich možností a keby využil dve čisté gólovky, Oranžoví by zvíťazili.

Ľavý útočník- David Villa (ESP)

Najlepší strelec Španielska v histórii na MS. Oplýva futbalovým umom a čuchom na góly. Dal päť s celkových osem španielskych afrických gólov. Navyše nepremenil penaltu a to mu prekazilo radosť s koruny kráľa strelcov. Prestrieľal však Furiu Rocha do semifinále. Proti Paraguaju strelil jeden z najkurioznejších gólov v histórii MS. Do siete si cestu lopta našla až po tom, ako opečiatkovala obe žrde. Navyše k Villovi sa dostala lopta odrazená od žrde po strele Pedra. Cez leto získal angažmán v Barcelone a konečne sa teda môže naplno presadiť aj v pohárovej Európe.

Pravý útočník- Diego Forlán (URU)

Jednoznačný držiteľ Zlatej lopty pre najlepšieho hráča MS. Bol som na pochybách pred zápasom o tretie miesto, ale teraz môže pokojne vyhlásiť; zaslúžil si to. Takmer Uruguaju vystrieľal aj bronz, ale v posledných sekundách zápasu z priameho kopu trafil brvno nemeckej brány a neposlal zápas do predĺženia. V tomto súboji sa mu taktiež podarilo dať nádherný gól. Z voleja koníčkom prekonal Butta v bráne. Pekné góly dal pod brvno proti JAR a Holandsku. Priame kopy vie taktiež kopať majstrovsky, o čom sa presvedčila Ghana. Spolu s Luisom Suarézom vytvorili silný útočný tandem. Jednoducho bol to jeho šampionát. Dodám, že streleckú formu mal aj počas sezóny, keď prestrieľal Atletico Madrid k triumfu v Európskej lige.

Toľko moja TOP 11. Som zvedavý, aká bude tá, ktorú vyhlási FIFA.

Andrej Fuksa

Andrej Fuksa

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som študent bratislavského gymnázia, kde píšem aj do školského časopisu. Aj v budúcnosti by som sa chcel venovať novinárstvu. Zoznam autorových rubrík:  ŠportFotoŠportové osobnostiSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu