reklama

Nikto ho nepredbehne!

V týchto dňoch sa neustále ho vorí len o skvelom úspechu našich hokejistov(gratulujem chlapci :), ale verejnosť zabúda na ďalšieho fenoména súčasných dní.Má iba dvadsaťdva, ale média o ňom hovoria ako o cyklistovi s úžasnou chuťou po víťazstve a o osobnosti tohto športu. Odborníci ho pasujú do role čierneho koňa v olympijskom závode v Londýne. V záverečnom špurte ho vie poraziť len málokto. Reč je o našom slovenskom cyklistickom zázraku, Petrovi Saganovi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Peter sa narodil 26.1.1990 v Žiline a s cyklistikou začal, keď mal osem rokov, ale ako horský cyklista a neviedol si vôbec zle. Patril medzi elitu a pravidelne vyhrával. Dokonca aj na inom bicykli. „Čakal som vtedy akurát na sponzorský bicykel, ale neprišiel, tak som vzal sestrin, ktorý mala zo supermarketu.", spomína si Sagan. Peter aj týmto úspechom potvrdil, aký veľký cyklista z neho vyrastá. Pred tromi rokmi sa musel prvýkrát vážne rozhodnúť. Buď sa rozhodne zostať pri horskej cyklistike, alebo prejde na cestnú. Na jednej strane vyhral MS a ME a na druhej strane bol druhý na juniorských pretekoch Paríž- Roubaix. Napriek oveľa väčším úspechom v horskej sa rozhodol sa pre cestu a ľutovať teda vôbec nemusí. V septembri podpísal profesionálnu zmluvu so stajňou Liquigas-Cannondale (spolu s jeho o dva roky starším bratom Jurajom) a jeho veľký rozlet v svete cyklistiky sa mohol začať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Saganov vpád do svetu veľkej cyklistiky
Svoju premiéru si odkrútil v januári roku 2010 na okruhu ProTour na jednorazových pretekoch Tour Down Under, ale v záverečnom špurte skončil 29., ale všimol si ho aj sám veľký Lance Armstrong i keď si pomýlil národnosť: Všimli ste si? Ten mladý Slovinec ukázal, že má veľký talent,". Cyklistický svet však ohúril na iných pretekoch. Dva mesiace po premiére v Austrálii sa Sagan predstavil prvýkrát na prestížnych etapových pretekoch Paríž-Nice a hneď vyhral dve etapy. Navyše vyhral bodovaciu súťaž o zelené tričko a aj biele tričko pre jazdcov do 25 rokov. Premiéra ako hrom! Mesiac na to dal o sebe vedieť aj na pretekoch Okolo Romandie. Bol druhý v časovke, vyhral kráľovskú kopcovitú etapu a v celkovej klasifikácii skončil trinásty. Do svojej zbierky pridal ešte dva etapové triumfy na Okolo Kalifornie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Udomácnenie sa v špičke
Rok 2011 znamenal pre Sagana ďalší veľký míľnik. Štart na Grand Tour: Vuelta a Espaňa. Peter na preteky išiel s cieľom vyhrať aspoň jednu etapu a po jeho splnení v šiestej etape povedal: "Prežívam neopísateľný pocit, pretože som si pripísal prvý triumf na Grand Tour, na veľkom profesionálnom podujatí. Je to skvelé, mám obrovskú radosť." To ešte nevedel, že úspech zopakuje ešte dva krát a len o chlp prehral súboj o zelené tričko najaktívnejšieho jazdca. Okrem Vuelty žal Peter úspechy aj na pretekoch ProTour. Ovládol preteky Okolo Sardínie, keď vyhral celkové hodnotenie aj zelené tričko a pripísal si tri etapové víťazstvá. Celkový triumf zopakoval aj na pretekoch Okolo Poľska. Opäť žiaril aj na Okolo Kalifornie, keď vyhral jednu etapu a na Okolo Švajčiarska dve plus bodovaciu súťaž. Sezónu mohol vyšperkovať titulom majstra sveta. V Dánsku bol finiš do kopca, čo Saganovi malo vyhovovať. Peter Velits mu pripravil dobré miesto na finiš, ale Peter vyšpurtoval skôr a tesne pred cieľom mu došli sily. Skončil dvanásty, ale aj to je super. Veď víťazovi Cavendishovi pomáhala celá britská reprezentácia a Saganovi iba bratia Velitsovci. Napriek tomu bol Peter v cieli sklamaný: „Všetci verili, že by to mohlo vyjsť na pódium, čo by bolo veľmi pekné. V závere som sa trocha pomýlil v pozícii do špurtu a nemal nohy na to, aby som bol dobrý."
Tento rok začal opäť vo veľkom štýle. Na Okolo Ománu vyhral dve etapy (celkovo vyhral Peter Velits) a na jeho obľúbenom závode Okolo Kalifornie dokonca päť krát! Vyhral štyri krát po sebe, čím utvoril nový rekord na úrovni ProTour. Čo sa týka jeho najbližšej budúcnosti, snáď mu Liquigas dá šancu na najťažšie etapové preteky: Tour de France. A ak sa Saganovi zadarí, mohlo by z toho byť aj etapové víťazstvo. O to tiež zabojuje aj na LOH v Londýne. Ako som už spomínal, bude patriť medzi tajných favoritov na medailu. Všetko bude závisieť od toho, či sa Slovensku podarí vybojovať ešte jedna miestenka pre Petra Velitsa. Napriek tomu si myslím, že aj keby bol v Londýne sám, poradí si. Get your own valid XHTML YouTube embed code

Andrej Fuksa

Andrej Fuksa

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som študent bratislavského gymnázia, kde píšem aj do školského časopisu. Aj v budúcnosti by som sa chcel venovať novinárstvu. Zoznam autorových rubrík:  ŠportFotoŠportové osobnostiSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu