reklama

Právo voliť pre deti a nie pre dôchodcov

Nezbláznil som sa. Nenavrhujem zbaviť svojprávnosti našich seniorov ani dať do ruky volebné lístky škôlkárom. Iba prerozdeliť volebné hlasy, ktoré ovplyvňujú chod nášho štátu v prospech ľudí v produktívnom veku. Cieľom je dať do ruky možnosť voľby a patričnú silu hlasu tým, ktorí sú schopní, ochotní a bezprostredne na dlhší čas dôsledkami rozhodovania pri urne dotknutí asi najviac.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

DOBROVOĽNOSŤ PRE SENIOROV

Mnohí z dôchodcov na svojom zaslúženom dôchodku postupne strácajú záujem o veci verejné a tak rezignovali na svoje právo voliť. Ďalší zo seniorov zatiaľ pre tlak okolia síce ešte volia, ale prehľad o kandidátoch, stranách a ich programoch už jednoducho nevládzu alebo si nechcú udržovať. V oboch prípadoch sa deje to, že hlas je nepoužitý vôbec alebo nie vždy v súlade s presvedčením/potrebami tohto voliča a jeho rodiny. Narážam tým na možno aj dobre mienené rady okolia (v penziónoch, nemocniciach či dôchodcovských kluboch), ktoré môžu chtiac-nechtiac vmanipulovať hlasujúce do pre neho nesprávnej voľby. Česť výnimka čiperným a rozhľadeným dôchodcov, na ktorých práv by bolo nezmyselné siahať, pretože vnášajú stabilizačný generačný prvok do celého systému.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pre zvyšných ich rovesníkov navrhujem možnosť vzdať sa svojho hlasu v prospech niektorého dieťa príp. iného rodinného príslušníka. Takto by nemuseli mať obavy, či vybrali to najlepšie pre svoje potomstvo, pretože ich dospelé deti by si vyberali sami pre seba aj svojich rodičov na dôchodku. Možnosť delegovať volebné právo dôchodcov formou notárskej zápisnice by malo byť zúžené len na rodinných príslušníkov pre zabránenie možného zneužitia. Starí rodičia by mali istotu, že ich nik neoklame a ich deti vyššiu silu svojho hlasu pre správny výber pre celú rodinu.

RODIČIA ZODPOVEDNÍ ZA DETI

Dnešné deti dospievajú fyzicky a z časti aj názorovo rýchlejšie ako je oficiálne stanovená hranica pre dospelosť. Napriek tomu právo voliť im priznané nie je, i keď práve rozhodnutia a víťazi volieb majú práve na ich životy časovo najdlhší dosah. Na druhej strane títo istí ľudia majú možnosť mať majetok či účet v banke, ktorí do ich plnoletosti spravujú rodičia. Presne takto by malo fungovať aj ich právo voliť. Jednoducho narodením sa stávajú plnohodnotnými ľuďmi aj občanmi s právami a povinnosťami, i keď časť z nich dočasne zabezpečujú ich rodičia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rodičia nesú zodpovednosť za starostlivosť o svoje dieťa vrátane jeho prípravy na budúcnosť. Morálne sú zaviazaní nielen dieťa pripraviť na život, ale aj sa postarať o prostredie v ktorom bude vyrastať a neskôr žiť. Rodič tak teda aj vo voľbách formuje budúcnosť nielen pre seba ale aj za dieťa. Preto by jeho rozhodovanie malo patričnú váhu, keďže sa týka automaticky viacerých osôb. Dá sa to zabezpečiť, že v prvom rade matka by mala k svojmu hlasu pripočítané hlasy svojich deti, ktoré zatiaľ voliť nemôžu. Samozrejme v špecifických prípadoch by to bol otec, či opatrovník. Nechcem nejako špeciálne pozitívne diskriminovať matky, však napr. aj zdravotnú poisťovňu má dieťa po narodení štandardne matkinu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

DÔSLEDKY

Takto by sa koncentrovali volebné hlasy do rúk tej časti rodiny, ktorá je v produktívnom veku a je tu najvyššia pravdepodobnosť "správneho" rozhodnutia s ohľadom na blaho celej rodiny. Nielen detí, ale aj vlastných rodičov na dôchodku. Nikto by takto nebol obídený, ale mal by možnosť zveriť svoj hlas do rúk svojich najbližších. Mohol, ale nemusel a tak by sa i naďalej plnohodnotne zúčastňoval na voľbách. Samozrejme následne sa takýto supervolič rozhoduje za všetkých: nielen koho, ale či vôbec voliť, ale to už je iná téma. Čo vy na to?

Peter Fusek

Peter Fusek

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nie je mi jedno a chcem veci napravit. A to aj vlastnymi rukami, pre svoje deti. Zoznam autorových rubrík:  Spoločnosť a politikaRETRO v RužinoveNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu