reklama

20 rokov spolužitia s demokraciou

17. november nie je iba dňom štátneho sviatku, ale je to jeden z najvýznamnejších dní nášho roku.  Presne pred 20 rokmi naši rodičia a starí rodičia sa postavili na odpor vtedajšiemu režimu a nadvláde jednej strany. Presne pred 20 rokmi sa začala písať  nová Slovenská história. Nie krajšia, nie lepšia, ale demokratická.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Plne si uvedomujem, že ľudia s odstupom času nevnímajú 17. November 89 práve pozitívne. Strata sociálnych istôt zatienila myšlienku z novembrových námestí v Čechách a na Slovensku. Nesloboda, politické prenasledovanie, neobjektívne súdy donútili občanov bojovať proti komunistickému diktátu. Naši rodičia bojovali pre nás za lepšie zajtrajšky, za slobodu, za demokraciu za právo podieľať sa na riadení štátu a pod.

2O rokov demokracie a predsa sa nám nepodarilo vystriedať vo vedení štátu bývalých vysokých funkcionárov KSČS. Za veľkú škodu považujeme to, že síce sa nám podarilo získať demokraciu, ale tvárami demokracie sú stále tí istí ľudia. Je zarážajúce, že bývali ideologickí funkcionári nám dnes kážu a prednášajú o demokracií. Taktiež je zarážajúce, že to nám a tým, ktorí bojovali za nové Slovensko nevadí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

2O rokov demokracie prinieslo extrémne korupčné škandály všetkých doterajších demokratický zvolených vlád. Tak ako sa kradlo za komunistov, tak sa kradlo za Mečiara, za Dzurindu tak sa kradne aj za Fica.

2O rokov demokracie a my stále máme súdy byrokratické a skorumpované. Máme súdy, ktoré ovládajú ľudia z pred roka 89. Máme súdy, na ktoré sa radšej bežní ľudia neobracajú lebo aj tak sa pravdy nedovolajú.

Na druhú stranu za tých 2O rokov demokracie sa nám podarilo aj veľa úspechov. Slovensko, tá malá satelitná krajina ZSSR, sa stala plnohodnotným členom OECD, NATO a EÚ. Slovensko tá krajina, ktorá kedysi oddeľovala hranice totality a demokracie ( Slovensko - Rakúske hranice ) je dnes východnou hranicou Schengenského priestoru. A toto všetko sa nám mohlo podariť len vďaka tým, ktorí sa odvážili ísť bojovať za demokraciu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Chcem všetkým, ktorí stáli v mraze a snehu 17. novembra 1989 na námestiach poďakovať. Ďakujeme Vám. Bez Vás by sme si nevedeli predstaviť to čo je dnes pre nás samozrejmosťou. ( Študijný pobyt v zahraničí? Teraz áno, ale pred rokom 89 normálne scenár sci-fi. ).

Chcem upozorniť novú nastupujúcu generáciu, aby nezabudli na odkaz našich rodičov z roku 1989 a pokračovali v ich myšlienke. Len my spolu môžeme odstrániť staré kádre z vedenia štátu a pokúsiť sa priviesť do politiky slušnosť, transparentnosť, morálku a hlavne záujem o občana - voliča.

Nebojkotujme voľby veď za slobodné voľby v 1989 bojovali milióny Čechoslovákov a my teraz slobodnými demokratickým voľbami opovrhujeme. Opovrhujme a nevoľme tých, ktorí nás sklamali, tých ktorí nás ako národ okradli, tých ktorí nás dennodenne klamú. Je načase nimi opovrhovať. Skúsme spolu zmeniť tento stav a dokončiť tak odkaz z novembrových námestí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vyzýva všetkých, aby si pripomenuli 17. november ako deň boja za demokraciu, aby si spomenuli na to za čo bojovali ony sami alebo začo bojovali naši rodičia. Vyzývame všetkých, aby dali „košom" starým politikom a zvolili novú krv, ktorá nemyslí ideologicky a mocensky ( ako bývali členovia KSĆS ), ale demokraticky a čestne no hlavne slušne.

Roman Futo

Roman Futo

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Idealista :) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu