reklama

Mráz k nám ide z Kyjeva

Rusko ako nespoľahlivý partner, negatívne naladené médiá. Tí Rusi nám to zas ukázali. Napadla ma jedna otázka, ktorá mi nedá spávať - čo keď Rusko nenapína svaly?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

V dobe krízy predsa krajine nič neškodí viac, ako keďsa ukáže ako nespoľahlivý partner v oblasti, na ktorej si najviac zakladá.Svet ide do recesie a peňazí na rozdávanie v Rusku isto nemajú.Bohatá Európa je preto ich najlepším zdrojom príjmov. Prečo by práve terazchceli napínať svaly? Toľko peňazí za plyn im dnes, ani v blízkej budúcnosti nezaplatí nikto.Európa je stabilný, bohatý a spoľahlivý partner. Nepredstavuje pre nichani hrozbu. Okrem toho Rusko v posledných rokoch vyvinulo veľa snahy, abysa ukázalo ako spoľahlivý partner. Aspoň, čo sa energetiky týka.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na druhej strane sa pozrime bližšie na celý tento konflikt.Z mne známych informácií (ktoré som čerpal z http://aktualne.centrum.sk/ekonomika/svet-a-ekonomika/clanek.phtml?id=1172697)prebiehal po väčšinu roka 2008 spor o dlh, ktorý Ukrajinský Naftogaz mal vočiRuskému Gazpromu. Keďže Naftogaz nedokázal svoj dlh z minulých rokov plne splatiť, mu Gazprom znížilo dodávky plynu. Nato začaločerpanie plynu smerujúceho do Európy. Hneď nato sa dodávky plne obnovili. Dotoho sa koncom roka primiešala dohoda o cenách za plyn v roku 2009.Pre upresnenie – cena plynu za 1000m3 do Európy je okolo 500 USD. Ukrajinaodmietla návrh Gazpromu na cenu 250 USD za 1000m3. Síce by to bol takmer 40% skok, ale za to si tiež môže z časti Ukrajina, že držala silou mocou ceny umelo dole (kde som už len podobný prípad videl:) Dohoda uzavretá nebola,preto boli v novom roku uzavreté dodávky plynu na Ukrajinu, ktorá začalaopäť brať plyn smerujúci k nám. Pre upresnenie, za nízke dodávky plynu k námmohla Ukrajina. Až na to reagovalo Rusko a zatiahlo kohútiky. Nemôžem saubrániť dojmu, že Rusko v tomto prípade len reagovalo na Ukrajinské kroky.Pričom postoj Ruska je úplne legitímny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podobne to bolo aj tento týždeň. Rusi pustili plyn, ktorýUkrajina do Európy nepustila. Áno, dá sa chápať aj postoj Ukrajiny.Uprednostnili svojich obyvateľov pred tými na Západ. Dá sa chápať aj to, žeplyn pre nich zdražuje prirýchlo. Ale takýmto rastom cien sme si museli prejsťaj my, nebolo to ľahké. Ale najmä – nerobili sme z našich susedovrukojemníkov. To sa už ospravedlniť nedá.

Ale nepríjemna situácia už nastala. Ako z nej von? EÚ je opäť bezradná a plyn sa míňa. Jeden nápad som už zaregistroval - pán František Ksenzigh navrhuje odkúpenie Ruskej pohľadávky v hodnote 2mld. USD. Nápad to nie je zlý. Len s dvoma rozdielmi - kým autor si myslí, že tým okrem otvorenia kohútikov dáme na frak Rusov, ja si myslím opak. Premiér Putin sám navrhol takmer podobný nápad. Aokrem toho, Ukrajina sa ako ideálny dlžník zrovna neukázala. Svedčia o tom pôžičky z MMF, stále sa kopiace dlhy voči Rusku a hospodárske problémy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže dlhodobé riešenie je zatiaľ v ríši snov. Čiže silná EÚ, ktorá sa tvrdo postaví za svojich členov, alebo USA s Izraelom v susedstve (už dávno by tam mali svoje armády:).

Dobroslav Fúzik

Dobroslav Fúzik

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Ekonom amater, publicista amater, ktory rad kritizuje:) Nemam rad skolu, zato vasnivo oblubujem diskusie na urovni... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu