reklama

Fóbia- chorobná úzkosť, alebo liečivá sila autogenného tréningu.

Strach, alebo iba obyčajná úzkosť, tá v človeku tkvie vždy a bude, je to čosi prirodzené, ak človek pociťuje strach. Strach o svojich blízkych, strach, ktorý podvedome prežívame, keď po prvýkrát prežívame nečakanú udalosť. Jednoducho strach patrí k životu, tak ako radosť a šťastie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Horšie je, keď úzkosť sa premení na chorobný strach. To je už pre človeka horšie, no z vlastnej skúsenosti viem, že pri liečení fóbii, úzkostného stavu, strachu ako takého platí jedno porekadlo / prosím berte to obrazne / Pomôž si sám, aj Boh ti pomôže.

Jednoducho človek sa k celej situácii nemôže stavať apaticky s tým, že beriem tabletky. Tie mi nepomáhajú, nech mi lekári zmenia liečbu. Nové myslenie, viera, pocit, že sa z toho určite dostanenem, a potom radosť optimizmus z pocitu z boja , ktorý ma s fóbiou čaká je veľmi doležitý, a taktiež radosť, optimizmus a pulzujúca energia z nového dňa. A samozrejme správne nasadená liečba, to však nechajme na lekárov - odborníkov. V tomto prípade vždy treba čosi robiť pre seba, pre vlastnú liečbu a v tomto prípade je to autogenný tréning, na ktorý sa vždy treba tešiť , mať z neho radosť, a prežívať ho naplno. Platí tu ešte jedno pravidlo, nepripúšťať si čierne myšlienky o strachu a úzkosti a nerozvíjať ich.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Možno si ktosi povie, ďalší mastičkár, ktorý sa nominoval na titul Mudr. a dáva rady. Lenže mňa sa tento problém týkal, musím povedať vďaka svojej vnútornej sile som sa z toho dostal a rád by som sa so svojími pocitmi s vami podelil.

Život prináša mnoho stuácii, ktoré tiež môžu vyvolať fóbiu. Jeden z takýchto prípadov je i môj:

Stál som na zastávke električiek, keď ma mladá mamička poprosila, aby som jej pomohol s kočíkom do električky. Akosi som neodhadol situáciu pri pomoci s kočíkom a na schodoch električky sa mi podvrtla noha Pošmykol som sa a spadol na kočík a tým pádom i na dieťa. Dieťaťu sa chvalabohu nič nestalo, matka bránila vlastným telom. Jej sa nalomil podpätok a celá situácia a jej scenár sa skončil katastrofálne. V tej chvíli som akosi viac emocionálne prežíval celú situáciu, plač dieťaťa, reči ľudí na vôkol a podobne. Rozbehol som sa a prešiel som pešou zónou k starému hotelu Slovan. Uvedomoval so si príliš ruch na hlavnej križovatke. Od tejto chvíle sa akosi prebudila fóbia z rušných ulíc a dlho dlho som sa jej nedokázal zbaviť, až mi pomohlo čosi čomu sa vraví autogenný tréning a vrelo to doporučujem každému, kto prežíva fóbiu ako chorobný strach.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vďaka tomuto autogennému trénigu som sa z toho dostal. Odporučili mi psychológa, ktorý má Karlovú univerzitu, ba jeho učiteľom v Prahe bol i slávny Miroslav Plzák, lekár a veľký špecialista v odbore psychológia. A tak sa začal môj veľký boj a musím povedať, že bez autogenného tréningu by som sa z toho ťažko dostal. Boj trval celých sedem rokov a som rád, že na konci som stál ako víťaz. Celých päť rokov sa menila a striedala liečba, malými úspechmi, nie však natoľko, aby som bol spokojný. Strach z rušnej premávky pretrvával a i lekári boli sami bezradní. Až som sa posledné dva roky začínal liečbu deň, čo deň dvakrát denne autogenným tréningom . A úspech sa nedostavil okamžite, ale po troch týždňoch liečby som zistil, že mám viac optimizmu vžila a viac si verím. A to bol začiatok môjho víťazstva. Celé dva roky som doma robil podľa pokynov lekárov autogenný tréning, až na koniec som sa vybral do Bratislavy sám a prechádzal som takými križovatkami, že som sa sám divil, že to zvládam.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Fázy autogenného tréningu sú : uvoľnenie a doslovné, vnútorné preživanie toho čoho sa bojíte, strachu, s tým, že si podvedome vravíte " Vy strach nemáte nikdy ste strach nemali ". Vy si danú situáciu predstavujete a v predstavivosti vlastných myšlienok situáci zvládate. Navodzujete si podvedome dobrú optimistickú náladu, vytvárate si podvedome situácie, ktoré sú vám príjemné, a potom sa vrátite k svojmu problému s tým, že strach zvládate. Takáto relaxácia autogenného tréningu má trvať približne dvadsať minut. Každý deň je nutné v autogennom tréningu pokračovať , liečba sa nesmie prerušiť. Časom sa dostavia výsledky. A neskôr, keď sa v danej situácii nachádzate, iba si pripomeniete slová z autogenného tréningu, v danej situácii vás to veľmi posilní. Ak sa predsa dotaví strach, treba dýchať zhlboka, telo sa tým uvoľní a negatívne prežitie zo strachu za pár sekúnd opadne. Vo fáze uvoľnenia si uvoľňujeme svaly a vždy sa optimisticky navodzujeme na autogenný tréning. Je to veľmi dôležité, kŕčovité prežitie autogenného tréningu k ničomu nevedie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A keď som sa svojho psychológa na koniec liečby pýtal kde nastal zvrat k lepšiemu povedal:

- Mali ste v sebe obrovskú silu a vďaka autogennému tréningu vašej pevnej vôli ste to dokázali. -

A tak v tomto prípade porekadlo Pomôž si sám, aj Boh ti pomôže platí dvojnásobne. Toto je sila autogenného tréningu, ktorá dokáže zmeniť myslenie človeka a vyliečiť ho z chorobnej úzkosti menom fóbia.

Gabo Németh

Gabo Németh

Bloger 
  • Počet článkov:  1 227
  •  | 
  • Páči sa:  0x

profesionálny knihovník, básnik, spisovateľ, od roku 2006 člen Spolku slovenských spisovateľov. Vydal básnické zbierky: Za súmraku, Slnko nad básňou, Rodinný album.V roku 2016 mu vyšla vo vydavateľstve Spolku slovenských spisovateľov už v poradí štvrtá básnická zbierka Srdce na kľúč. Táto zbierka dosiahla celkom slušný úspech.Prekladá sa do dvoch jazykov: do taliančtiny a čínštiny, preto sa autor rozhodol až po jeho preložení poslednej básnickej zbierky Srdce na kľúč ponúkne svoje dielo na slovenský trh.Domnieva sa totiž, že týmto zbierka Srdce na kľúč dosiahne to, čosi básnik Gabriel Németh zaumienil, nájsť svojimi veršami skutočnú cestu nielen k slovenskému čitateľovi ale aj zahraničnému.Momentálne Gabriel Németh dokončil svoj prvý román Slzy pre bolesť a mieri s ním do vydavateľstva IKAR.Autor sa venuje duchovnej poézii. Chce byť pokračovateľom katolíckej moderny a venovať sa spisovateľskej tvorbe ako autor - spisovateľ......, Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenádenná čítanosťdenná čítannosť

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu