reklama

Ficova sicílska hra

Neviem, aký je Fico v skutočnosti šachista, možno má iba dobrých sekundantov, ktorí mu analýzujú a vyhodnocujú momentálne postavenie figúr na šachovnici moci.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Jedno mu však nemožno uprieť, doteraz oproti svojím politickým rivalom bol minimálne o krok vpredu. Jeho taktika a stratégia na politickej scéne pripomína šachovú sicílsku hru. Je to najpopulárnejšie šachové otvorenie,ktoré väčšinou vedie k veľmi komplikovanej a ostrej hre. Hráči robia často rošády na opačné strany. Fico nevynechá ani jednú príležitosť hrať s bielými figúrami,aby ťahal ako prvý t.j. určoval taktiku a priebeh hry. Na svojho súpera je dobre pripravený a na každého použiva inú stratégiu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetko to, čo sa teraz deje a bude diať na politickej scéne je dopredu pripravené a účelovo zrežírované. Tento "hráč", hoci to tak nevyzerá nenecháva nič na náhodu a podceňovať sa ho nevypláca. Fico, ako excelentný demagóg a populista už v predstihu určil tému volebnej kampane-pranie špinavého prádla,škandalizovanie, osočovanie, diskreditácia politických strán, atdˇ. Na nepripravenosť z neočakavaného útoku doplatila SDKÚ. Fico zaútočil iba preto, aby znížil dôveryhodnosť SDKÚ a zneistil pravicových voličov, resp aby SDKÚ klesli preferencie. Docielil , to čo chcel.Týmto ťahom zabránil vzniku väčšej predvolebnej koalície a jednotnému postupu pravice. Zasial nedôveru medzi lídrov opozície. Smer má určitý náskok aj preto, lebo dokázal zjednotiť a dostať pod svoje krídla skoro celé spektrum ľavicových strán. Bol si jasne vedomý, že si nemôže dovoliť ten luxus, aby mu prepadli hlasy ľavicových voličov. Z tohto aspektu vyplýva reálna hrozba, že pravicové hlasy prepadnú vo voľbách , v prospech ľavice t.j. Smeru. V strednej časti" hry" o moc sa bude Fico snažiť o to, aby percento prepadnutých hlasov bolo čo najväčšie, hlavne u tých strán s ktorými neráta, ako s potenciálnymi koaličnými partnermi. Prepadnuté hlasy strán sa pomerne prerozdelia podľa percentuálneho zisku tej ktorej strany, ktorá sa dostala do parlamentu. Najviac hlasov získa najsilnejšia strana. V pásme ohrozenia sú podľa agentúr tieto strany: HZDS, Most-Híd, SMK, SNS a možno aj SaS. Eminentnou snahou Smeru bude rôznymi praktikami vytesniť čo najviac strán pod túto 5% hranicu. Vo voľbách majú jediný cieľ, ktorému podriadili všetko- dosiahnuť najlepší volebný výsledok, s čo najvyšším odstupom od druhej strany.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hypotetický, ak by Smer vo voľbách vyhral a získal 40% právoplatných hlasov a 20 % by tvorili všetky prepadnuté hlasy strán, čo nie je nereálne číslo, Smer by týmto prerozdelaním získal až 48% hlasov. Pri zisku pod 35% mohol by mať problémy so zostavením vlády. Tieto, aj iné faktory determinujú, či Smer zostaví vládu, a či bude potrebovať jedného, alebo dvoch koaličných partnerov. Pri zvláštnej zhode náhod by určitá koalícia mohla získať aj ústavnú väčšinu.To, kto zostaví vládu, alebo kto s ním pôjde do koalície je ešte vo hviezdách. Voľby nám dajú relevantnú odpoveď, potom to už bude na dohodách politických strán a na zosúladení ich volebných programov. My, voliči musíme mať jasné v tom, čo je dobré pre nás a pre našú budúcnosť, či vyžijeme zo sľubov a rečí, či chceme podporovať korupciu a klientelizmus, resp.či si máme zvoliť slušných a zodpovedných politikov, alebo po nás potopa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nezanedbateľnú skupinu, ktorá ovplyvní volebný výsledok tvoria nevoliči. Fico ráta s tým, že kvôli špinavej volebnej kampani nepôjdu voliť slušní, znechutení ľudia, ktorí nesledujú politiku a "vďaka" kauzám hádžu všetkých politikov do jedného vreca. Nevolič , ktorý nejde voliť z rôzných príčin, svojou neúčasťou vo voľbách, nepriamo podporí tie strany, ktoré sa dostali do parlamentu. Teda, často aj strany ktoré by nikdy nevolil. Právo voliľ, resp. nevoliť je slobodným rozhodnutím každého občana, ktorý spĺńa zákonom stanovené podmienky. Paradoxne je, že za svojú neúčasť vo voľbách je "potrestaný". Faktický je zvýhodnený ten, ktorý volil. Tým, že nevolil dal väčšiu šancu voličovi, aby rozhodol za neho, aj o jeho budúcnosti.Je to demokratické a spravodlivé? Je to rovnosť šanci? Možno archaizmus,vyhovujúci politikom. Nevolič si tento fenomén asi ani neuvedomuje, - že potrestal sám seba. Pri vyrovnanosti oboch táborov bude rozhodovať každý hlas. Ficov Smer nehrá férovú hru s občanmi, ani s politickými rivalmi. Hrá všetko možné, ale nie podľa zaužívaných pravidiel. Fico chytí figúru, čaká , ale ňou nejde, často vracia figúru na pôvodné miesto, preto sa s ním ťažko hrá. Vyhovára sa, obdobne,ako kedysi Bobby Fischer v zápase o titul majstra sveta - na zlé podmienky, na súpera, sekundantov. Tento excentrický génius však vedel hrať šach,využil aj psychologický nátlak na súpera a suverénne vyhral. Fico si neprizná, že nevie, či nechce hrať podľa pravidiel. Alebo ich neovláda? Jedinou šancou je - nedať mu možnosť hrať túto flagrantnú nečestnú hru s občanmi. t.j. nedať mu hlas vo voľbách,alebo ho prinútiť dodžiavať pravidlá hry! Na "skrotenie a výchovu" by potreboval distingvovanú a rešpektovanú dámu,ktorá dodržiava pravidla hry. Takto by sa mohol stať aj zodpovedným kráľom na šachovnici moci. Možno sa mu vyplatí obetovať aj dvoch strelcov za spoločnosťou akceptovateľnejšiu dámu. Akú záruku bude mať dáma, po tých všetkých excesoch, že jej nebude robiť hanbu- podvádzať ju, či klamať? V šachu, pri približne rovnakej kvalite súperov je najdôležitejšia koncovka. Tú treba vedieť nielen hrať, ale byť aj teoretický "podkutý." Zatlačiť súpera do kúta,"nedať mu dýchať,"nie je až také jednoduché. Obyčajne je snahou hráčov ziskať prevahu aspoń jedného pešiaka, ktorého môžeme premeniť na dámu, či inú silnú figuru.Týmto rozhodujúcim pešiakom na šachovnici moci bude nezamestnaný Ficov volič. Ten vo voľbách rozhodne, či sa táto partia skončí patom-Fico nezostaví vládu, alebo matom pre jedného zo súperov. Buď vyhrajú terajšie pomery a škandály, alebo lepšia budúcnosť, hospodársky rast a právny štát. Ficovu vládu čaká odpočet svojho vládnutia, verím, že bude pravdivý a vecný, bez prikrášlovania. Alebo sa zase mýlim?

Ján Gaborčík

Ján Gaborčík

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Spišiak - nie celkom "slepý". Súkromný vetrinárny lekár so záľubou komentovať politické dianie formou článkov resp. básní. Iné záujmy - šport, história,varhany, šachy, príroda.Obľúbená pieseň: Goraľu, czi či ne žaľ. Pod úbočou... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu