reklama

Róbert tešíme sa, ak budeš kradnúť sám...

Fico konečne dosiahol to o čo sa roky usiloval. Asi bude musieť vládnuť sám. Mal by sa tešiť a jasať, tvrdá populistická retorika dosiahla svoje ovocie. Ale on sa akosi neteší a sám vládnuť nechce. Prečo? Jeho voliči sú v extáze, tešia sa sociálnemu blahu, že im už nikto do toho nebude hovoriť, prípadne ich kontrolovať.Tešia sa, že im zvýši platy a sociálne istoty. Verím, že by to aj on chcel, ale je mudrejší a vzdelanejší ako oni. Vie, že to nebude môcť sám splniť. Hrozí aj to, že prípadnú cenu za neúspech by pripisal volič už iba jemu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Róbert sa pred ľuďmi a v médiach začína hrať na veľkého demokrata, záchrancu Slovenska a ručiteľa sociálnych istôt. Skutočnosť je iná, netúži vládnuť sám. Vie, o čom je politika a že po štyroch rokoch by mohol skončiť ako Mečiar. Začina sa vyjadrovať ako" štátnik," myslí aj globálne. Napr. čo je dobré pre Európu, je dobré aj pre malé Slovensko. Ten, čo ho roky nesleduje v politike, čo si nevidí za roh, tak ho musí voliť. Myslí si, že niet nad neho. Náš volič, hlavne jeho volič, nedokáže prijať vecné argumenty, nedokáže myslieť do budúcnosti a nepripúšťa žiadné chyby a omyly demagóga. Ale, ak mu naivne naletia na jeho farizejstvo aj politici, tak to je čo povedať. Ak by vládol sám, tak by mal problémy minimálne:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1. s EÚ - spochybňovali by sa demokratické principy u nás, videli by v tom bieloruskú cestu, t.j. odklon od slobody, resp.autokratický režim

 2. S určitosťou by sa verejná a štátna správa stala nástrojom moci jednej strany riadenej z centra. O všetkom by sa bez veľkej diskusie hlasovalo jednomyseľne.

3. Ľudia by prestali nahlas vyjadrovať svoj názor a začali sa znova bať. 

4. Súdnictvo by zostalo pod Harabinom a prokuratúra pod Trnkom-sudcami s komunistickou minulosťou. Bude tu potom zaručená istota, že sa nebudú sami udávať, súdiť a trestať.

5. Privatizovať nebudú, ale ako doteraz sofistikovane, cez svojich ľudí v úradoch, štátnych podnikoch,nemocniciach, cez odbory a inde dokážu "zarobiť" a uspokojiť svojich nominantov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

5. Všetky korupčné kauzy by sa už nikdy nevyšetrili , korupcia s klientelizmom by si podávali kľučky.

6. Dane - priame, či nepriame by išli hore, nastala by inflácia a nezamestnanosť.

7. Ekonomika by klesala, dobehla Grécko a Fico už by sa nemal načo vyhovoriť. Zase by hovoril o recesii, ale ulice by boli plné nespokojných ľudí.

Ako populistický a neobľubený vodca by bol na odstrel z politiky. Rozplynul by sa mu aj sen byť raz prezidentom. A toto on dobre vie a preto tento možný scenár nechce a nemôže dopustiť. Je to jediný dôvod, prečo hľadá spojenca-partnera a je to jedno, ako sa vyjadril, z ktorej strany politického spektra to bude, lebo vinu za prípadný neúspech musí populista vždy na niekoho zvaliť. A to on spraví! Zlikviduje a pošpiní bez rešpektu malého koaličného partnera, rozleptá jeho rady a zase bude pred svetom nevinný. Toto je hrozba, prečo sa dávať s ním do koalície. Nech si vládne sám, aspoň sa ukáže, čo dokáže a mnohí vytriezvejú z terapie Ficom. Ak nie, akú bude mať potenciálny partner záruku, že ho Fico nezničí a že bude z neho ozaj demokrat? Ako to malý a slabší partner dosiahne? Je to relevantná otázka hlavne na politikov, ktorí sa už vidia s Ficom pri koryte. Cena za tzv. politickú stabilitu môže byť pre nich likvidačná. Fico si vie pripísať iba úspechy a nie porážky.

Ján Gaborčík

Ján Gaborčík

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Spišiak - nie celkom "slepý". Súkromný vetrinárny lekár so záľubou komentovať politické dianie formou článkov resp. básní. Iné záujmy - šport, história,varhany, šachy, príroda.Obľúbená pieseň: Goraľu, czi či ne žaľ. Pod úbočou... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu