reklama

Ficove stabilné ceny energií sú bluf. Platiť by sme mali o 80 eur menej

Ceny elektriny na budúci rok porastú. Pre priemernú domácnosť až o 13 eur. Ide pritom o presne rovnakú sumu, akou tá istá domácnosť prispeje na elektrinu z domáceho uhlia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Na takto vyrobenú elektrinu sa každý rok skladáme Slovenským elektrárňam dokopy po 95 miliónov eur. Tí potom za 90 miliónov nakúpia od Hornonitrianskych baní Prievidza hnedé uhlie. Síce predražené, no domáce.

Zrejme ide o nepriamu, a teda nedovolenú štátnu pomoc, na čo sme v septembri minulého roku upozornili aj Európsku komisiu. Tá teraz predstavila platformu na premenu uhoľných regiónov, medzi inými aj hornej Nitry. Jaguar expres ako prostriedok pre otvorenie regiónu z juhu, dokončenie R2 po Prievidzu, využitie európskych fondov či rekvalifikácia baníkov – to je iba zopár z našich návrhov, ktoré ponúkame tejto platforme ako konkrétne riešenia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale v prvom rade treba zrušiť nezmyselné uhoľné dotácie. Bez nich by na budúci rok elektrina vôbec nemusela zdražieť. Na Slovensku totiž nepotrebujeme stabilné ceny energií á la nedodržaný sľub Roberta Fica. Úplne by postačili spravodlivé ceny energií, bez politických zásahov či nepriamych daní.

Napríklad aj bez povinného skladania sa na podporu obnoviteľných zdrojov energie či kombinovanej výroby elektriny a tepla. Tieto dotácie si vymysleli politici a teda by za ne mali prevziať aj zodpovednosť. A rovnako aj za všetky nepriame dane v energetike, ktoré nie sú ničím iným ako vreckovou krádežou na všetkých spotrebiteľoch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak by sme teda z ceny elektriny odstránili všetko, čo s jej výrobou, prenosom, distribúciou a dodávkou nesúvisí, rodina s ročnou spotrebou elektriny 3 MWh by okamžite ušetrila minimálne 80 eur. O to viac by ostalo na vianočné darčeky.

Karol Galek

Karol Galek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  104
  •  | 
  • Páči sa:  83x

Keď ma hneval stav vecí verejných, povedal som si, že namiesto kritizovania začnem od seba, a tak som sa dal na politiku. Ako štátny tajomník ministerstva hospodárstva som hľadal a ponúkal riešenia ako zvládnuť energetickú krízu, dnes to isté robím z parlamentu. Som Karol Galek, člen hospodárskeho výboru NR SR a expert strany SaS pre energetiku. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu