Tortilla de alcachofa

Alebo tiez articokova omeleta. Nie som si celkom ista, ci je bezne na Slovensku dostat alcachofu (articoku), ale spominam si, ze som ju tam raz pred rokmi v nejakom supermarkete zahliadla. Priznam sa, ze alcachofu (articoku) som zo zaciatku, ked som prisla do Spanielska, v supermarketoch obchadzala. Raz, ked som este nevedela ako sa vlastne pripravuje, som ju len tak skusobne kupila a hodila som ju varit spolu s ostatnou zeleninou do slepacej polievky. Len tak. Celu. Efekt ziadny - a tak som ju uz odvtedy nekupila. Teda vlastne az dovtedy, kym som neprisla na to ako ju spravne ocistit a pripravit. Cerstvu alkachofu treba vediet spravne ocistit, a preto povazujem za dolezite v prvom rade napisat ako na to. Alcachofa ma tvar ruze v puku. Akurat je zelena a jej listy su az prilis tvrde. Co sa v skutocnosti pouziva je takzvane srdce alkachofy (articoky), ku ktoremu sa dostaneme postupnym odstranovanim lupenov, az k tym jemnym zltkavym. Zo spodnej casti alcachofy tiez odstranime hrubu vrchnu vrstvu, s tym ze ponechame aj kusok ocistenej casti stopky. Potom ju rozpolime na polovicu a opatrne vyberieme chumaciky vlasov z jej stredu. Treba davat pozor aby

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Tortilla de alcachofa.

3 - 4 alcachofy (articoky) - zalezi na ich velkosti.

3 - 4 vajcia (tiez podla velkosti)

1 stredna cibula.

2 lyzice olivoveho oleja

vegeta (popripade sol - spanieli vegetu nepouzivaju, ta vegeta je take moje vylepsenie)

Na oleji spenime cibulku, pridame nakrajane alcachofy, oprazime, a hned stisime ohen a potom hned prikryjeme tak zhruba na 5 - 7 minut, aby alcachofy trosku zmakli.

V miske rozslahame vajcia s vegetou (popripade solou), pridame do nej obsah panvice - cize usmazene alcachofy s cibulkov, premiesame a vylejeme naspat na panvicu. Ak nepouzivame teflonovu je dobre pred tym panvicu opat premastit olivovym olejom. Prikryjeme a ponechame na mierne stisenom ohni zhruba zo 4 minuty. Potom tortillu (omeletu) prevratime (ak nemame specialnu obojstrannu panvicu, pouzijeme na prevratenie napr plytky tanier) a nechame opat zo 4 minuty na mierne stisenom ohni dorobit.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na vylepsenie tortilly mozte do nej pri priprave pridat aj sunku (ak nemate k dispozicii jamon serrano, moze byt aj udena :-)) Cas smazenia sa moze s malou odchylkou menit, zalezi na akom sporaku varite (plynovy, electricky, vidroceramica, atd), ale to si uz snad kazda gazdinka ustrazi, aby jej to neprihorelo.

Podobnym sposobom sa robi aj tortilla de patatas (zemiakova omeleta) akurat sa miesto articokov pouziju zemiaky, a priprava trva mozno trosku dlhsie kym zmaknu zemiaky.

P.S len taka mala poznamka : pri nakupe articok si vsimajte ci lupene articoky uzatvaraju articoku uplne do spica, alebo nechavaju v strede akoby malinku dierku. Dajte prednost tym s tou dierkou.

Daniela Galova

Daniela Galova

Bloger 
  • Počet článkov:  43
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Ked Boh chce aby sa clovek zblaznil, tak mu splni vsetky zelania....Mojou oblubenou frázou je veta : "Skúsenost je neprenosná" - asi preto sa mi tých zivotných skúseností nazbieralo tolko :-) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
INESS

INESS

108 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,074 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu