Tortilla de alcachofa.
3 - 4 alcachofy (articoky) - zalezi na ich velkosti.
3 - 4 vajcia (tiez podla velkosti)
1 stredna cibula.
2 lyzice olivoveho oleja
vegeta (popripade sol - spanieli vegetu nepouzivaju, ta vegeta je take moje vylepsenie)
Na oleji spenime cibulku, pridame nakrajane alcachofy, oprazime, a hned stisime ohen a potom hned prikryjeme tak zhruba na 5 - 7 minut, aby alcachofy trosku zmakli.
V miske rozslahame vajcia s vegetou (popripade solou), pridame do nej obsah panvice - cize usmazene alcachofy s cibulkov, premiesame a vylejeme naspat na panvicu. Ak nepouzivame teflonovu je dobre pred tym panvicu opat premastit olivovym olejom. Prikryjeme a ponechame na mierne stisenom ohni zhruba zo 4 minuty. Potom tortillu (omeletu) prevratime (ak nemame specialnu obojstrannu panvicu, pouzijeme na prevratenie napr plytky tanier) a nechame opat zo 4 minuty na mierne stisenom ohni dorobit.
Na vylepsenie tortilly mozte do nej pri priprave pridat aj sunku (ak nemate k dispozicii jamon serrano, moze byt aj udena :-)) Cas smazenia sa moze s malou odchylkou menit, zalezi na akom sporaku varite (plynovy, electricky, vidroceramica, atd), ale to si uz snad kazda gazdinka ustrazi, aby jej to neprihorelo.
Podobnym sposobom sa robi aj tortilla de patatas (zemiakova omeleta) akurat sa miesto articokov pouziju zemiaky, a priprava trva mozno trosku dlhsie kym zmaknu zemiaky.
P.S len taka mala poznamka : pri nakupe articok si vsimajte ci lupene articoky uzatvaraju articoku uplne do spica, alebo nechavaju v strede akoby malinku dierku. Dajte prednost tym s tou dierkou.