reklama

Ako román

Pred trinástimi rokmi napísal Daniel Pennac knihu esejí Ako román. Ukradol si čas na písanie (tak ako si všetci kradneme, napríklad z povinnosti žiť, čas na čítanie alebo milovanie) a zostavil v nej aj desať práv čitateľa. Ponúkam Vám môj pohľad na ne. Aký je ten Váš?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

1. Právo nečítať
Máte právo nečítať tento článok. Varujem vás!!! Napísala som ho, ale nie je vašou povinnosťou ho čítať.
Veľa ľudí nečíta. Nechce sa im, alebo nemajú čas, neradi čítajú, či radi trávia čas iným spôsobom. Možno si radšej pozrú film. Idú do divadla. Alebo si nechajú prerozprávať obsah. Venujú sa športom, cestujú, varia...
Pokiaľ si vyberiete opak, dostanete sa mi pod kožu.

2. Právo preskakovať strany
Asi som bola vždy poctivá. Hugov Chrám Matky Božej v Paríži som prečítala celý. Krvopotne, ale predsa. Spolužiaci na strednej si toto pravidlo vzali za svoje. Povinné čítanie? Stačí sa len zamerať na dialógy a z tristo stranového románu je zrazu necelých sto strán. A ani to nebolelo. Viem, že moja kamarátka zásadne preskočí aj dvadsať strán, keď ju úvod nezasiahne po prvej kapitole, a tak pokračuje až do konca. Zvyčajne sa ešte odhodlá prečítať si záver, a ak je aj ten nudný, knihu odkladá.
Ja to nedokážem. Mám pocit, že mi niečo uniká. Veď už keď si s tou knihou dal niekto takú námahu, že ju vôbec napísal, tak určite nepísal len preto, aby mu nevyschol atrament. (Ale, vlastne ktovie...)
Neviem sa stotožniť s tými, čo povedia, že je to balast, to sa neoplatí čítať, a že strácam čas. Chcem to posúdiť sama. (A tak čítam do bezvedomia a sníva sa mi o strechách, ktoré rozprávajú...)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

3. Právo nedočítať knihu
Na prstoch oboch rúk viem vymenovať knihy, ktoré som odložila s tým, že ich nedokážem, alebo nechcem dočítať. Na niektoré som nedozrela. Niektoré ma nudili až k smrti (našťastie som prestala skôr, ako to mohli dokončiť). Niektoré ma odradili natoľko, že sa k nim nemám chuť vracať..

4. Právo znovu si prečítať
A čítať až do zodratia stránok. Svoje najobľúbenejšie, najmilšie, svoje naj-, naj-, naj-... Len tak, aby som si pripomenula blízke veci. To sú moje srdcovky.Alebo čítať známe novým pohľadom. Z iného uhla. Pochopiť. Alebo odvrhnúť. Tešiť sa zo stretnutia, na ktoré sme prišli po rokoch úplne zmenení. („Tak toto som kreslila, keď som mala tri roky? A toto ty kreslila ty, mami?“)
Priznám sa, že pri niektorých knihách musí uplynúť veľa času, kým si ich prečítam znovu. Jednoducho si pamätám všetky podrobnosti, dej, rozhovory postáv, všetko. Kniha mi zatiaľ nemá ponúknuť nič nové. A tak opäť čítam tie staré a zodraté...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

5. Právo čítať čokoľvek
Istý čas som hltala všetko. Bez rozdielu. Rozprávky, detektívky, sci-fi, fantasy, cestopisy, verneovky, mayovky, sladké dievčenské romány, klasikov, knihy vtipov, komiksy, encyklopédie a podobne. Niekedy som nedala dopustiť na romány, inokedy na poviedky, či poéziu. Nedokážem mať prehľad o všetkom, to nemá nikto, ale neodsudzujem ani ťažkých intelektuálov, ani literatúru pásovej výroby, brak, alebo bestsellery. Každý si nájde svoj typ kníh. Niečo na oddych, niečo na zamyslenie, niečo, čomu rozumie len málokto. Skrátka čokoľvek. Čo čítate Vy?

6. Právo na bovarizmus (choroba, ktorá s prenáša textom)
Alebo inými slovami „okamžité uspokojenie pocitov“. Je to plná identifikácia sa s knihou. Čítať pre vzrušenie a napätie, pre hrôzu a smútok, pre radosť aj smiech, pre pocit šťastia a naplnenia, pre pocit zadosťučinenia, že dobro zvíťazí.
Koľkí z Vás sa dnes usmievajú: „Tak toto som niekedy čítala? A páčilo sa mi to?! Taká hlúposť!“.
Ja tiež. :-)))
Ale keby som mala opäť toľko rokov, čo vtedy, čítala by som to s rovnakým pôžitkom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

7. Právo čítať kdekoľvek
Nedokázala som sa od tej knihy odtrhnúť. Začala som ju čítať večer pred jedenástou, skriptá v momente šli bokom a tuším som nad ňou aj zaspala. Neodložila som ju ani pri raňajkách, za čo som si vypočula kázeň (ale jedným uchom dnu,...), dokonca som si ju musela zobrať do školy. V autobuse som sa len uškŕňala, rehotať som sa začala až na zastávke. Cez prednášky som svedomito vyvracala životnú múdrosť Lorda Honga, ktorý tvrdil, že najväčším problémom ľudstva je neschopnosť sústrediť sa. A koncentrovala som sa na úžasnú Zeměplochu...

8. Právo paberkovať
Vyberám si stále. Podľa nálady. Prévertove, Válkove a Kováčove básne. Rúfusove rozprávky. Poviedky od Pilipiuka, Tajovského, Jaroša, Poa, Sapkowského a Allendeovej. Príspevky pred Cimmrmanovými hrami. Herbertove eseje. Exupéryho Malý princ a Coelhov Alchymista. Le Goffov Stredovek.
Podľa času. Zoberiem knihu, prečítam si pár riadkov a vrátim ju späť. Vytrhnuté podľa potreby a chuti. Je to moje najobľúbenejšie právo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

9. Právo čítať nahlas.
Bola zo mňa naozaj hrdá prváčka. Prvý krát som čítala bračekovi rozprávku. Musím ho však pochváliť, pretože vydržal, až kým nezazvonil zvonec“ a s dokorán otvorenou pusou počúval a sníval spolu so mnou. Úplne sama a bez pomoci som nahlas lúštila a zliepala písmenka, slová a vety. Nahlas som sa snažila hrať charaktery, tak ako som to počula od maminky a tatinka. Nešlo to spočiatku plynulo, ale čítala som!
Opájala som sa príbehmi, ktoré ožili a stačila na to iba sila hlasu. Nemusela som čakať, kým mi hlasy mojich rodičov odomknú tie tajomné dvere kníh, pretože už aj ja som mala ten zázračný kľúč.
Opatrujem ho a používam dodnes, ale nahlas si čítam už len sama pre seba. Právo čítať nahlas je poruke vždy, keď potrebujem knihu precítiť, nie „iba“ prečítať. Viem, že potichu čítam rýchlejšie. Ale pri čítaní nahlas je dej reálnejší a postavy sa mi zhmotňujú priamo pred očami, takže počujem ich dych, ktorý splýva s mojim. Niektoré knihy umlčať jednoducho nejde. A niektoré slová musia byť vyslovené...

10. Právo mlčať
... a niektoré slová netreba opakovať.

Michaela Töröková

Michaela Töröková

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

A čím som staršia, tým mám viac rokov. Zoznam autorových rubrík:  srdcovkypozri-nepozricestovaniefragmenty

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu