reklama

Pripečený procesor

Tento príspevok je určený najmä hardwarovým profíkom, ale aj domácim „skladačom“ počítačov, ktorým môže ušetriť celkom slušné peniažky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)

Doby, keď najmä procesory firmy AMD hrozili založením požiaru pri najmenšom zlyhaní chladiča, sú už vďaka tepelným ochranám dávno preč. Taktiež olamovanie jadier týchto procesorov už pri nových verziách nehrozí. Čert si však svoju cestičku nájde a ja som si takmer zničil procesor AMD Athlon 64 3000 pri výmene chladiča za nový.

Pôvodne som používal chladič pribalený ku samotnému procesoru. Asi prvýkrát v živote som sa tiež nechal zlákať naivnou predstavou o tom, že keď sú tie nové Athlony také „cool“ (dokonca majú už aj kovový rozvádzač tepla nad jadrom), tak sa nemusím prplať so zožgretím originálnej teplovodivej pasty zo základne pasívnej časti chladiča a aplikáciou novej. Aká chyba! Po troch mesiacoch prevádzky som sa rozhodol chladič vymeniť a nastali problémy...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odistil som všetky závlačky a poistky držiace pevne chladič nad procesorom, ale ten nijako nešiel vytiahnuť. Overil som všetky možné návody na (de)inštaláciu chladiča a všetko sedelo. Tak prišla na rad hrubá sila (ktorá je často pri PC jediným riešením :).

Šokovaný som však okrem chladiča doslova vytrhol aj samotný procesor z pätice.Úžasná“ originálna pasta sa totiž doslova pripiekla na procesor a ten musel ísť „z kola von“. S myšlienkami na nemožnosť reklamácie a podobne som nejakým zázrakom oddelil procesor od chladiča. Bolo nutné nie ťahať v pravom uhle ku chladiču, ale tlačiť z boku. Trocha nepochopiteľne si však celé to vytrhnutie odnieslo iba zopár ohnutých nožičiek procesora, ale to môžem hovoriť o šťastí. Vyrovnal som ich a s nie práve pozitívnymi vyhliadkami namontoval aj s novým chladičom (a poriadnou pastou) do počítača. Našťastie všetko funguje ako má. Bolo to však TESNE.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Preto už nikdy nenechávajte tú hnusnú šedú či ružovú hmotu, čo sa tvári ako teplovodivá pasta, na svojom mieste. Najmä ak počítate s možnosťou zmeny chladiča. Aj tak je jej tam nanesené podstatne viac ako je vhodné. Normálne sa nanáša úplne priesvitná vrstva na jadro procesora (pri Athlone64 či Pentium 4 na tepelný rozvádzač), a potom sa odporúča ešte prstom votrieť ďalšiu slabú vrstvu do základne chladiča na mieste, kde dochádza ku kontaktu s jadrom resp. rozvádzačom.

Mimochodom, možno som len ja natvrdnutý a nikde som si neprečítal nejaké varovanie, ale nezdá sa mi to pravdepodobné. Na internete som našiel iba nejaké drobné zmienky o tomto probléme (pri inom druhu pasty) a vyskytlo sa tam odporúčanie oddeľovať chladič tesne po behu PC v nejakej náročnej aplikácií, aby pasta bola zohriata a menej odolná. Prípadne použiť sušič na vlasy na zohriatie základne chladiča....

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Musím ešte podotknúť, že nie som žiaden pretaktovávač. Počítač teda nedostával zabrať nikdy viac ako je zdravé. Tiež samotné procesory tohto druhu sú celkom tepelne priateľské a konkurenčné Pentium 4 si o ich relatívne nízkej produkcií tepla môže nechať zdať. Pastu som teda nejako príliš nenamáhal. Niekto to teda definitívne prepískol s jej výberom. Mrzí ma, že keďže šlo o chladič balený s procesorom priamo v AMD. Na vine je zjavne táto moja veľmi obľúbená firma. Stačilo by pri tom priložiť ku baleniu procesora tubu s normálnou pastou, ktorá ich pri veľkom objeme nákupu nemôže stáť viac ako dolár.

Michal Gardian

Michal Gardian

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek netrpiaci(na)newspeak. V pracovnej dobe sa "zabavam" so svojou firmou a vo voľnom čase úplne všeličím.Aj mne môžete nadávať/posielať finančné dary za dizajn blog.sme.sk, vybrali.sme.sk a www.sme.sk Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenáveci verejnéčo píšu inítehnológiezábavaextravíkendovníkDopisy Julkovi

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu