reklama

Spirituálny Nepál

Nepál by ste mohli porovnať na prvý pohľad k Indii alebo Bangladéšu. Extrémne chudobná krajina s vychudnutými ľuďmi tmavej pokožky. A predsa zanechal Nepál na mňa celkom iný dojem. Prítomnosť horského masívu Himalájí mení ráz tejto krajiny a dáva jej akýsi vnútorný duchovný pokoj.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Nepál leží v Kathmandskej kotline priamo pod Himalájami. Susedí s dvoma ázijskými gigantmi-Čínou na severe a Indiou na juhu. Mestská civilizácia v tejto oblasti má až 2000 rokov, čo môžete dobre rozpoznať prechádzaním starovekého mesta Bhaktapur, ležiaceho 12 km od hlavného mesta Nepálu - Kathmandu. Oproti zdanlivo nepekným bežným uliciam Kathmandu, ktoré tak veľmi pripomínajú ruch a zhon indických miest vo všeobecnosti, je odrazu Bhaktapur s jeho ústrednou polohou na Durbar námestí obrovským prekvapením. Oproti typickému šedému sfarbeniu ostatných ulíc, má Bhaktapur vďaka červeným tehlám jeho svätýň červenkastý nádych. Pre mňa bol Bhaktapur akoby historickou oázou. Odrazu som akoby cítila prítomnosť Alexandra Veľkého, ktorý sa týmito ulicami musel isto prechádzať na svojom koni Bukefalovi spolu s kráľovnou svojho srdca-domorodou Roxanou pri svojich odvážnych výpravách s cieľom dosiahnutia brehov plochého a chladného Okeánu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Iným dôvodom, prečo sa mi Nepál ako krajina veľmi páčil, je jeho náboženská tolerancia a otvorenosť. Svätyňa Swayambhunath, prezývaná tiež Svätyňa opíc, ležiaca na kopci západne od mesta Kathmandu, je uctievaná spoločne budhistami i hinduistami. Už pri výstupe sa na schodoch začnú objavovať opice zisťujúce, či im niečo nehodíte. Tieto opice sú považované za sväté. Podľa mytológie Manjusri - bodhisattva múdrosti a učenosti (štádium, ktoré v budhistickom náboženstve môže dosiahnuť ľudský jedinec, založené na kvalitách ako je sebaobetovanie či morálnosť) nechal vyrásť kopec, na ktorom stojí svätyňa Swayambhunath. Jeho vlasy mali ostať krátke, no on si ich nechal narásť a spolu s vlasmi mu v nich vyrástli aj malé vši. Hovorí sa, že opice, ktoré na tomto kopci žijú (dokonca tu majú aj vlastný opičí bazén), sú premenené vši z hlavy bodhisattvu Majusri. Naším sprievodcom svätyňou sa dobrovoľne stala malá Nepálčanka, ktorá ovládala základné sprievodcovské frázy v angličtine. Sprevádzala nás až do samého konca a vždy sa nám snažila strohou angličtinou vysvetliť, čo vidíme. Naše sprepitné však odmietla s vysvetlením, že peniaze by jej zobrali jej starší bratia. Chcela, aby sme jej kúpili jedlo...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za svoj spirituálny charakter krajina jednoznačne vďačí neuveriteľným Himalájám, ktoré nad krajinou stoja ako masívny horský ochranca. Je možné nechať sa odviezť k úpätiu týchto veľhôr do istej nadmorskej výšky. Takáto cesta z Kathmandu trvá minimálne hodinu. Hodinu natriasania sa v jednoduchom vozidle bez odpérovania po rozbitých nepálskych cestách je špeciálnym zážitkom, no pravdepodobne patrí ku koloritu krajiny. Šofér nás odviezol k plošine s malou horskou chatkou a občerstvením, z ktorej sme v ohromujúcom tichu Himalájí mohli pozorovať západ slnka. Výlet treba presne načasovať, aby ste slnko zachytili v správnej polohe. Moment dotyku slnečnej gule s horizontom Himalájí vo mne vzbudil pokoru a obdiv. A zároveň pokoj na duši. A to je niečo, čo sa šíri akoby celou krajinou Nepálu. Istá rozjímavosť ducha a spirituálna čistota.

Kristína Gírethová

Kristína Gírethová

Bloger 
  • Počet článkov:  43
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Policy Advisor - Aviation Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu