reklama

Ak vstúpite do aktívnych záloh dostanete 600 eur.

Počas mimoriadnych situácii už budú môcť ozbrojené sily nasadzovať aj vojakov aktívnych záloh. Výsledkom budú ušetrené peniaze a doplnenie chýbajúcich profesií v ozbrojených silách.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Začiatkom roka som písal o dobrovoľnej vojenskej príprave. Keďže si ju niektorí stále mýlia s aktívnymi zálohami, chcem teraz priblížiť, ako po novom fungujú tie. Do minulého roka totiž aktívne zálohy prakticky nefungovali. Mohli byť nasadené iba v období krízovej situácie počas výkonu mimoriadnej služby. A treba povedať, že ani to neplatilo. Aktívne zálohy síce v zákone figurovali, no odkedy máme profesionálne ozbrojené sily, ani raz necvičili.
 

V programovom vyhlásení vlády sme si preto stanovali jasnú úlohu. Bolo potrebné upraviť zákon tak, aby mohli aktívne zálohy asistovať profesionálnym vojakom aj v stave bezpečnosti. Takúto zmenu brzdil fakt, že zloženie ozbrojených síl upravuje ústavný zákon. Museli sme preto získať skutočne širokú zhodu v parlamente. A to sa nám aj podarilo. Počas hlasovania ho podporili všetci okrem štyroch prítomných poslancov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A čo sú to tie aktívne zálohy? Pôsobia v nich ľudia s konkrétnymi odbornosťami, ktoré sú pre ozbrojené sily potrebné v špecifických situáciách, no nie je nutné, aby boli k dispozícii neustále a uhrádzali sa im všetky náležitosti ako bežnému vojakovi. Keďže sú aktívne zálohy povolané len v prípade potreby, tak za ich vydržiavanie zároveň neplatíme, keď ich akútne netreba. Ich členovia ale musia pravidelne cvičiť alebo plniť úlohy počas mimoriadnych udalostí, aby sa ich pripravenosť preverovala.

Aktívne zálohy sú súčasťou ozbrojených síl v mnohých krajinách. Nedávno sa napríklad zmenila legislatíva týkajúca sa záloh v Českej republike, no náš model je trochu iný a nedá sa preto vo všetkom porovnávať. Okrem znova naštartovania prípravy aktívnych záloh sme totiž spustili už spomínaný projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy. Taký model u susedov nemajú. Dobrovoľná vojenská príprava svojich absolventov k ničomu nezaväzuje. Ak majú po jej úspešnom ukončení záujem oni aj ozbrojené sily, môžu sa zúčastniť výberového konania a následne uzavrieť kontrakt o pôsobení v aktívnych zálohách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Taký člen aktívnych záloh poberá pravidelný príspevok 600 eur za každý rok, ktorý v nich odslúži. K tomu treba tiež pripočítať časť hodnostného platu za čas, na ktorý sme si ho cez daný rok zavolali. Každý samozrejme myslí aj na to, čo s ním bude po skončení mimoriadnej udalosti, keď sa vráti naspäť do zabehnutých koľají civilného života. Zamestnávateľ musí svojho zamestnanca zaradeného v aktívnych zálohách uvoľniť a po skončení cvičenia alebo mimoriadnej situácie zaradiť na jeho pôvodné miesto.

A koho aktívne zálohy vlastne potrebujú? Pri povodniach, pri požiari alebo pri inej nepredvídateľnej situácii profesionálnym vojakom pomôže, ak v nich budú nielen záložní doktori alebo právnici, ale aj manuálne zruční záložáci. Živelné pohromy samozrejme nie sú jediné mimoriadne udalosti. Spadajú sem aj živelné pohromy, havárie, katastrofy, ohrozenie verejného zdravia či teroristický útok. Pri riešení týchto výziev by rovnako mohli v budúcnosti asistovať bezpečnostným zložkám práve aktívne zálohy. Ak sa popri tom podarí ušetriť peniaze štátnemu rozpočtu, je to len plus. Základom je, že máme opäť o nástroj viac, ako reagovať na bezpečnostná riziká v prípade ohrozenia našich občanov.

Martin Glváč

Martin Glváč

Bloger 
  • Počet článkov:  43
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Martin Glváč - podpredseda NR SR (SMER-SD) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu