reklama

Nevyliečiteľná ľudská choroba – žiarlivosť.

„Láska môže byť šialená, ale zošalieť z nej môže človek len žiarlivosťou..". Tieto slová z úst anglického spisovateľa Richarda Aldingtona sú trefou do čierneho.  Prehratý boj s touto nemocou má obrovský dopad na vzťah medzi dvoma ľuďmi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (44)

Hnusná zmes, pri ktorej sa v človeku striedajú pocity neistoty, strachu, zúfalstva, či závisti sú nebezpečnou kombináciou ovládajúcou a ohrozujúcou psychiku každého jedinca. Zúrivosť striedajúca zdravý rozum už len pri pomyslení na možného „činiteľa" rozpadu vzťahu bol a je veľakrát dôvodom veľkej tragédie. Fantáziou vytvorené tie najhoršie predstavy vyvolávajú akúsi skrytú bolesť, ktorá ľudí utláča vo vlastnej utópii. Príbehy nevery prebiehajúce v mysli, ktoré idivíduá prenasledujú, aj keď si človek zájde len na kávu so svojou bývalou spolužiačkou. S týmto prichádza akési „vlastnícke právo". Ale kto ľuďom prideľuje takéto právo? Nejakú hlúpu moc obmedzujúcu pohyb našej polovičky? Chtiac - nechtiac, gýčová fráza typu „Nežiarliš - nemiluješ!" je pre niekoho dobrou výhovorkou na hysterické scény. Má to ale veľmi úzke hranice s nedôverou. Veď keď partnera milujeme, nie je dôvod mu neveriť. Je potrebné pozrieť sa na to aj z druhej strany. V okolí každého človeka sa nachádza spločnosť ľudí, ktorá ho obklopuje a nebojím sa vyhlásiť, že zákaz stýkania sa s jeho blízkymi je absolútna hlúposť. Tu sa prejavuje „sila" samodanej právomoci, od ktorej sa dá ale ľahko oslobodiť, a to práve rozchodom. Obmedzovania kohokoľvek sú obtiažne a nerovnocenné pre dvojicu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Žiarlivosť zabíja. Či už priateľské vzťahy alebo ľudí samotných. Posadnutosť partnerom môže byť taká silná, že to prekračuje hranice ľudskosti. Mnohokrát si až po „výstupe" uvedomíme, aké primitívne a detinské bolo naše správanie. Ale čo s obeťami tejto predstavivosti? Zohyzdené nemé tváre ľudských bytostí trčiace z tituliek denníkov ako obete násilníkov. Toto sa späť vziať nedá. Silné vlastníctvo doháňa k tomu najhoršiemu. V momente, keď je človek schopný siahnuť na život inému, nastáva posledné štádium tejto choroby. Ťažko v takých prípadoch hovoriť o láske. Čo má už len s ňou spoločné nechutnosť ako vražda? Bezhraničná krutosť, ktorá človeka ovláda pri takýchto hrôzostrašných činoch môže číhať aj za našími dverami. Žiarlivosť bolí. Bolesťou, ktorú nie je vidieť. Vnútorne zožierajúca sila, prechádza telom a zapríčiňuje ťažké stavy úzkosti. Liečená asi len pocitom a odhodlaním veriť. Dôvera je predsa tým mostom spájajúcim lásku dvoch ľudí. To je dôležitým prvkom vzťahu. A práve bez neho sa nedá udržiavať náklonnosť a úctu voči druhému. Nemá zmysel spájať sa s niekým, keď ho chceme vlastniť. Keď nedávame dotyčnému „priestor dýchať", to predsa nie je láska...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Citát francúzskeho spisovateľa Andrého Mauroisa hovorí: „Nečakajme, aby sa ten, koho ľúbime, podobal nášmu ideálu, ale naopak - ideál prispôsobme tomu, koho ľúbime.." Buďme aj my, žiarliaca skupina ideálnym partnerom. Aj keď si nechceme pripustiť to, že neveríme. Ak nechceme prísť o toho pravého, skúsme proste zatvoriť oči a spomenúť si na to, s koľkými kolegami, spolužiakmi alebo kamarátmi z detstva chodievame na kávu alebo len tak pokecať. A ide vždy len o debatku so známymi. Preto vždy, keď sa budeme chystať niekoho obviňovať pre úplnu zbytočnosť, buďme proste len dôverčivý.. teda, hlavne dôverčivý !!!

Katarína Gočová

Katarína Gočová

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  0x

... osoba, ktorú zaujíma dianie na kultúrnej scéne a celkovo život, spájajúci ľudí a kultúru. Zoznam autorových rubrík:  FestivalyÚvahyKoncertyReportáže

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu