Cooking ci defrosting_Už ste videli reštauračnú kuchyňu, kde nepotrebujú soľ a nenájdete tam ani štipku korenia? Welcome to Crow Point Inn! U nás v reštaurácií sa z 90% rozmrazujú už hotové polotovary (čo polotovary, hotové jedlá, len zmrznuté) a v podstate sa nič nevarí. Netuším, či to naši zákazníci vedia a dostala som zákaz pýtať sa ich na to, ale očividne sú spokojní, chutí im a chvália našich kuchárov-rozmrazovačov. Riadne sa varí iba v takých posh reštauráciách, kde je jedlo minimálne dvakrát drahšie ako tu. Prečo to tak je? Polotovary sú lacnejšie ako varenie zo surového jedla. V tomto bode Slovensko ešte stále zaostáva, chvalabohu.Čo je to puding_Puding tu nie je len puding. Tá sladká vec, čo sa kedysi predávala v krabiciach so zafúľanou tváričkou usmiateho decka, tá dobrota, čo mi pripomína detstvo a nedeľu (živo si predstavujem poháre, v ktorých nám ho maminka nosila, na spodu piškóty a na vrchu šľahačka), tak tento dezert sa tu volá „custard“ a my ho máme v tetrapakových obaloch „ready to serve, hot or cold“. Puding je jedlo, ktoré podľa jedného môjho kamaráta pripomína varenie psíčka a mačičky. Je to tradičné anglické jedlo, slané, tvar má ako normálny slovenský sladký puding na obaloch – taký kopček. Je to cesto, v ktorom sú kúsky mäsa a nejaká plnka, a potom sa to volá napr. Steak v Kidney pudingu. Anglické halušky_Tradičným jedlom angličanov, ako iste viete, je vyprážaná ryba s hranolkami (fish ‘n’ chips) a k tomu varený hrášok. Super, čo?!Tradične angličania jedia steaky ,už spomínané pudingy a roast beef alebo pečené klobásy so zemiakovou kašou v takom štvorci, upečenom z cesta, ktorý sa tiež volá puding ale na rozdiel od toho predošlého “Yorkshire puding”. A skoro som zabudla na scampi – vyprážané krevety s hranolkami a vareným hrachom ako prílohou.Prečo je anglická zelenina anglická_Príloha ku skoro každému jedlu je varená zelenina. Krásne červená mrkva, zelené kúsky brokolice a hrášok. Parádne dekoratívne. Ale nič zvláštne, proste varená zelenina. Žiadne korenie, žiadne zvláštne omáčky, len varená zelenina. Tradícia a zvyk. K niektorým jedlám servírujeme ako prílohu šalát – normálny zelený, pokrájaný s dvoma - troma mesiačikmi rajčiny, troška cibule a dresing. Niekedy to ľudia zjedia ale vo všeobecnosti to má čisto dekoratívny charakter. Pre starých aj pre mladých. Jamie Olivier, počas svojho projektu o zavedení zdravej výživy do škôl, vytvoril štvordenný kemp pre zamestnankyne školských kuchýň a doslova tie tety kuchárky (rozmrazovačky) učil variť. Počas večere, ktorú pre nich navaril, sa rozčuľoval a kričal :” Jedzte ten fucking šalát!” Lebo jesť šalát anglické tety nie su zvyknuté. Šalát sa tu nenosí...Čo papajú deti_Máme menu pre detičky. Sú to samé “dobroty”, čo potešia detské očká aj rozmaznané jazýčky a prispejú, aby detičky rástli do výšky, pardón do šírky. Napr: Kuracie nagety (také to pomleté, vyprážané) s hranolkami a zohriatymi fazuľami z konzervy, vyprážané rybacie prsty a hranolky, hamburger s hranolkami, kurací burger s hranolkami, pečené mini klobásky so zemiakovou kašou. Toto tu jedia deti hneď ako prejdú z detských výživ zaváraných v malých flaštičkách. Toto deti jedia od pol roka. Počas Jamieho projektu deti v jedálňach plakali, že nechcú pečené kura s ryžou a šalátom (pamätáte sa, keď sme to my mali na obed v školskej jedálni, každý sa zalizoval), ale chcú chicken nuggets a hranolky. Opäť môžem len povedať, ďakujem ti, Bože, za naše školské jedálne, za varené jedlo, za rozumné mamičky, za detské zeleninové polievočky, šaláty a aj za lekvárové buchty, ktoré v piatok voňali až do triedy prvej bé, lebo bola blízko jedálne.Čo chutí mne_U nás v reštauracií čokoládový fudge zákusok servírovaný s vanilkovou zmrzlinou, citrónová zmrzka, jablkový koláč poliaty smotanou, pečené korenené zemiaky, všetky šaláty okrem toho so slaninou. Potom mafiny s veľkými kúskami čokolády, drink na dobrú noc, čo sa zmieša s teplým mliekom, cheesecake v café Nero, objavila som tu stonkový celer, ktorý teraz pridávam do každého jedla, Stowels Cabernet Merlot (krajina pôvodu Čile), čokoladové cookies, lindt čokoláda... No a všetky jedlá, čo si sami navaríme, hlavne zeleninovú polievočku ako od maminky, čo som tu varila prvýkrát sama bez pomoci (veď bolo načase) a Miško, kuchár, čo má priezvisko Kuchar, mi nechcel uveriť a pochválil ma až do neba. Záver_Slovenská kuchyňa je lepšia. Slovenskí kuchári naozaj varia. Slováci jedia zdravšie a rozmanitejšie jedlá a varia nápaditejšie. Slováci su krajší. Jéj, sorry, to sem nepatrí, ale keď sa budeme riadiť heslom „láska ide cez žalúdok“ ... Nikdy sa nezamilujeme do toho krásneho anglického chlapca, čo tu minule sedel sám pri stole a objednal si pečené klobásky so zemiakovou kašou. Ako perličku na úplny koniec vám ponúkam vrchol anglického gurmánskeho nevkusu v podobe názvu istého podniku v Sevenoaks - „Cafe Grill“. No uznajte...Vyhladli ste? Dajte si aj za mňa, niečo dobré, slovenské... Ja vám k tomu pripíjam na zdravie pohárom vina... austrálskeho...
Prečo je anglická zelenina anglická alebo "eat the fucking salad"
Vždy ma zaujímalo, či sú francúzske zemiaky pôvodom francúzske jedlo, prečo sa anglickej zelenine hovorí anglická, a kto vymyslel niektoré názvy jedál. Z týchto zásadných životných otázok som počas môjho pobytu vo Veľkej Británií vyriešila iba tú anglickú. A kedže som teraz trochu od fachu, rozhodla som napísať niečo o tajomstvách anglickej kuchyne. Večnou záhadou však pre mňa zostane, ako si môžu angličania úplne bez hanby objednať dezert s názvom „spotted dick“. A ja ho potom prinášam k stolu, kde sedia štyria páni v rokoch, spýtam sa: „Spotted dick?“ a dotyčný labužník sa prihlási s odpoveďou: „Yes, that’s me.“