Dobré rady nanič

Takmer denne sme bombardovaní „dobrými radami“ ohľadne zdravej výživy. Je to logické, veď človek za svoj život skonzumuje priemerne 60 ton potravín.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

 Naším telom počas života prejde 360 metrákov zemiakov a cestovín, 120 metrákov múky, 80 metrákov mäsa, až 20 metrákov tukov, ale aj 40 metrákov ovocia a zeleniny. Naozaj teda záleží na tom, čo jeme.

Ukážka jedla ne grile.
Ukážka jedla ne grile. (zdroj: G. Murín)

 Ak by sme však za posledné polstoročie dali len na populárne rady, tak by sme nejedli vôbec nič. Tu je ich stručný zoznam:

 Najskôr: Denne jedno vajce!

 Potom: Vajcia sú cholesterolové bomby. A cholesterol zabíja!

 Najskôr: Ani kvapku alkoholu. Zabije vás to!

 Potom: Len si nakvapkajte. Zachráni vás to!

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Najskôr: Jedzte špenát, obsahuje veľa železa.

 Potom: Sorry, poplietli sme sa o desatinnú čiarku.

 Najskôr: Sója je ten zázrak, čo vás postaví na nohy.

 Potom: Sója? Objemové krmivo pre dobytok...

 Najskôr: Jedzte vnútornosti, sú zdravé.

 Potom: Nejedzte vnútornosti, sú stokou odpadových produktov zvieracieho metabolizmu.

 Najskôr: Jedzte hovädzie, je zdravé.

 Potom: Nejedzte hovädzie, zošaliete!

 Sledujem to už dlhší čas aj v odbornej tlači a naozaj si neviem spomenúť na jednu jedinú základnú potravinu, o ktorej by aspoň jeden odborník nevyhlásil, že je životu nebezpečná. Čo teda jesť?

 Riešenie: Herečka, pani Květa Fialová, známa svojím optimistickým postojom k starnutiu, mi v rozhovore na túto otázku odpovedala jednoducho: „Povedali mi, že mám jesť veľa rýb a zeleniny a aj to robím, je mi to príjemné.“

SkryťVypnúť reklamu

 Málokto je však taký spokojný s radami, ktoré sa stále menia. Tu je rada čitateľa Ondra: „Chutné môžu byť aj ´zvyšky´. Konkrétne tie po odšťavení mrkvy sa dajú vmiešať s troškou cibuľky do sójového jogurtu. So soľou a korením si pripravíte vynikajúcu diétnu prílohu, alebo nátierku na chlieb.“

 Najlepšie teda bude, ak dáme na rady tých, ktorí nám svoje dobré recepty hovoria z vlastnej, osvedčenej skúsenosti. S profesionálmi to totiž môže dopadnúť aj tak ako pri rozhlasovom rozhovore s jedným pánom docentom trávenia. Toľko ospevoval nutnosť, aby sme mysleli na to, čo jeme, že sa ho na záver redaktorka opýtala, čo mal včera na obed. A ostalo ticho...

Gustáv Murín

Gustáv Murín

Bloger 
  • Počet článkov:  329
  •  | 
  • Páči sa:  11x

Vraciam sa na tento blog a verím, že tak opäť stretnem starých dobrých známych a aj nových čitateľov. Aj keď tento blog je všemožne aj nemožne filtrovaný, takže ho určite nenájdete vo Výbere :( Zoznam autorových rubrík:  KrimiMédiáCivilizáciaBratislavaDlhovekosťCestyRádioaktívni - doplňujúce textPolitikaJazykové hlavolamyRovnoprávnosťParadigmy zdraviaNezaradenéPartnerské vzťahy a rodinaKultúraČo sa deje

Prémioví blogeri

INESS

INESS

110 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

243 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

278 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu