Naším telom počas života prejde 360 metrákov zemiakov a cestovín, 120 metrákov múky, 80 metrákov mäsa, až 20 metrákov tukov, ale aj 40 metrákov ovocia a zeleniny. Naozaj teda záleží na tom, čo jeme.

Ak by sme však za posledné polstoročie dali len na populárne rady, tak by sme nejedli vôbec nič. Tu je ich stručný zoznam:
Najskôr: Denne jedno vajce!
Potom: Vajcia sú cholesterolové bomby. A cholesterol zabíja!
Najskôr: Ani kvapku alkoholu. Zabije vás to!
Potom: Len si nakvapkajte. Zachráni vás to!
Najskôr: Jedzte špenát, obsahuje veľa železa.
Potom: Sorry, poplietli sme sa o desatinnú čiarku.
Najskôr: Sója je ten zázrak, čo vás postaví na nohy.
Potom: Sója? Objemové krmivo pre dobytok...
Najskôr: Jedzte vnútornosti, sú zdravé.
Potom: Nejedzte vnútornosti, sú stokou odpadových produktov zvieracieho metabolizmu.
Najskôr: Jedzte hovädzie, je zdravé.
Potom: Nejedzte hovädzie, zošaliete!
Sledujem to už dlhší čas aj v odbornej tlači a naozaj si neviem spomenúť na jednu jedinú základnú potravinu, o ktorej by aspoň jeden odborník nevyhlásil, že je životu nebezpečná. Čo teda jesť?
Riešenie: Herečka, pani Květa Fialová, známa svojím optimistickým postojom k starnutiu, mi v rozhovore na túto otázku odpovedala jednoducho: „Povedali mi, že mám jesť veľa rýb a zeleniny a aj to robím, je mi to príjemné.“
Málokto je však taký spokojný s radami, ktoré sa stále menia. Tu je rada čitateľa Ondra: „Chutné môžu byť aj ´zvyšky´. Konkrétne tie po odšťavení mrkvy sa dajú vmiešať s troškou cibuľky do sójového jogurtu. So soľou a korením si pripravíte vynikajúcu diétnu prílohu, alebo nátierku na chlieb.“
Najlepšie teda bude, ak dáme na rady tých, ktorí nám svoje dobré recepty hovoria z vlastnej, osvedčenej skúsenosti. S profesionálmi to totiž môže dopadnúť aj tak ako pri rozhlasovom rozhovore s jedným pánom docentom trávenia. Toľko ospevoval nutnosť, aby sme mysleli na to, čo jeme, že sa ho na záver redaktorka opýtala, čo mal včera na obed. A ostalo ticho...