Dobré rady nanič

Takmer denne sme bombardovaní „dobrými radami“ ohľadne zdravej výživy. Je to logické, veď človek za svoj život skonzumuje priemerne 60 ton potravín.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

 Naším telom počas života prejde 360 metrákov zemiakov a cestovín, 120 metrákov múky, 80 metrákov mäsa, až 20 metrákov tukov, ale aj 40 metrákov ovocia a zeleniny. Naozaj teda záleží na tom, čo jeme.

Ukážka jedla ne grile.
Ukážka jedla ne grile. (zdroj: G. Murín)

 Ak by sme však za posledné polstoročie dali len na populárne rady, tak by sme nejedli vôbec nič. Tu je ich stručný zoznam:

 Najskôr: Denne jedno vajce!

 Potom: Vajcia sú cholesterolové bomby. A cholesterol zabíja!

 Najskôr: Ani kvapku alkoholu. Zabije vás to!

 Potom: Len si nakvapkajte. Zachráni vás to!

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Najskôr: Jedzte špenát, obsahuje veľa železa.

 Potom: Sorry, poplietli sme sa o desatinnú čiarku.

 Najskôr: Sója je ten zázrak, čo vás postaví na nohy.

 Potom: Sója? Objemové krmivo pre dobytok...

 Najskôr: Jedzte vnútornosti, sú zdravé.

 Potom: Nejedzte vnútornosti, sú stokou odpadových produktov zvieracieho metabolizmu.

 Najskôr: Jedzte hovädzie, je zdravé.

 Potom: Nejedzte hovädzie, zošaliete!

 Sledujem to už dlhší čas aj v odbornej tlači a naozaj si neviem spomenúť na jednu jedinú základnú potravinu, o ktorej by aspoň jeden odborník nevyhlásil, že je životu nebezpečná. Čo teda jesť?

 Riešenie: Herečka, pani Květa Fialová, známa svojím optimistickým postojom k starnutiu, mi v rozhovore na túto otázku odpovedala jednoducho: „Povedali mi, že mám jesť veľa rýb a zeleniny a aj to robím, je mi to príjemné.“

SkryťVypnúť reklamu

 Málokto je však taký spokojný s radami, ktoré sa stále menia. Tu je rada čitateľa Ondra: „Chutné môžu byť aj ´zvyšky´. Konkrétne tie po odšťavení mrkvy sa dajú vmiešať s troškou cibuľky do sójového jogurtu. So soľou a korením si pripravíte vynikajúcu diétnu prílohu, alebo nátierku na chlieb.“

 Najlepšie teda bude, ak dáme na rady tých, ktorí nám svoje dobré recepty hovoria z vlastnej, osvedčenej skúsenosti. S profesionálmi to totiž môže dopadnúť aj tak ako pri rozhlasovom rozhovore s jedným pánom docentom trávenia. Toľko ospevoval nutnosť, aby sme mysleli na to, čo jeme, že sa ho na záver redaktorka opýtala, čo mal včera na obed. A ostalo ticho...

Gustáv Murín

Gustáv Murín

Bloger 
  • Počet článkov:  329
  •  | 
  • Páči sa:  11x

Vraciam sa na tento blog a verím, že tak opäť stretnem starých dobrých známych a aj nových čitateľov. Aj keď tento blog je všemožne aj nemožne filtrovaný, takže ho určite nenájdete vo Výbere :( Zoznam autorových rubrík:  KrimiMédiáCivilizáciaBratislavaDlhovekosťCestyRádioaktívni - doplňujúce textPolitikaJazykové hlavolamyRovnoprávnosťParadigmy zdraviaNezaradenéPartnerské vzťahy a rodinaKultúraČo sa deje

Prémioví blogeri

Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,066 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu