V zime aj lete tu hostí víta, priam ako na konci sveta, chata Kohútik. Pôvodne vybudovaná obcou už pred rokom 1989 prešla rozsiahlou rekonštrukciou v roku 2011 na penzión so všetkým komfortom – pohodlné izby, veľký altánok na grilovačku, terasa s nádherným výhľadom na rozkvitnuté lúky a zelené lesy okolo, detské ihrisko s preliezačkami, wellness so saunou a možnosť požičania bicyklov.
K tomu všetkému patrí dobré jedlo a pitie za veľmi príjemné ceny. A pri tom nemusíte zľavovať z nároku na kvalitný gastronomický zážitok. Miestni dvaja kuchári ponúkajú celú škálu príležitostí si pochutiť.
Z troch možností polievok (slepačí vývar, kapustnica a denná ponuka; priemerná cena 1,83 eur) sme si vybrali oravskú kapustnicu s klobáskou, údeným mäsom a hubami (2,30 eur), pričom ide o kulinársky chyták. Pravá pôstna oravská kapustnica je totiž prakticky čistý kapustový vývar s osamelým kúskom zemiačiku. Tú, čo si dáte v Chate Kohútik, radíme teda medzi hodové. A treba povedať, že aj chutné.
Medzi štyrmi bezmäsitými predjedlami (priemerná cena 4,93 eur) nás zaujal Grilovaný ovčí syr na špenátovom liste s brusnicami. Takáto kombinácia milo prekvapila výbornou „protichuťou“, čo je výsada svetových kuchýň. Dobre nás navnadila na hlavné jedlo.

Z dvanástich hlavných jedál (kde je z rýb Pstruh na cesnaku a najdrahší je Hovädzí steak zo sviečkovice za 12,00 eur; priemerná cena hlavných jedál je 6,59 eur) nám padla do očí Bravčová panenka na dubákovej omáčke (6,50 eur), ako alternatíva Bravčovej panenke na zemiakovej placke s cibuľkou a šampiňónmi (7,50 eur). „Božské jedlo!“, ako hovorieval pán Satinský – šťavnaté mäso, chrumkavé zemiaky a k tomu svieža zelenina. Pochutili sme si.

Ako dezert (zo štyroch možností v priemernej cene 2,68 eur) sme nemohli vybrať inak, než Palacinku plnenú tvarohom a čučoriedkami (2,50 eur). Čučoriedkami je totiž tento kraj povestný. Na tanieri sa tak ocitlo originálne lesné ovocie a voňavá palacinka s hladkou chuťou spestrenou tvarohom.

Do rezervy nám ostali Tradičné oravské špeciality (päť ponúk v priemernej cene 4,64 eur) so zrejme celoslovenskou raritou, ktorou sú Halušky s pravou bryndzou. Drvivá väčšina reštaurácií totiž používa bryndzu z veľkoobchodu a tým vzniká nevýrazné jedlo, na ktoré sme takmer všetci zvyknutí. Preto sú tu mnohí prekvapení, že pravá bryndza z miestneho salaša je omnoho hutnejšia a pre gurmánov aj chutnejšia.
K tomu všetkému sme si dali tiež miestnu špecialitu, ktorá je málokde v ponuke – ako aperitív vodka Double cross (7,00 eur), ktorá je najpredávanejším slovenským nápojom všetkých druhov v USA. K hlavnému jedlu zasa pivo Krušovice (1,50 eur), správne načapované a včas podávané.
Ako sme si všimli, nad kuchyňou osobne dohliada majiteľ penziónu, ktorý konzumuje to, čo hostia, takže aj tie jedlá sú ako domáce. Najspokojnejší vraj je, keď sa mu do kuchyne vracajú od hostí prázdne taniere. V našom prípadne to vyšlo sto percente.