
Asi to nie je tajomstvo, že som nedávno oslavoval 50-tku a pri tej príležitosti som si pre seba spísal všetky dobré ponaučenia (nie rady a vlastne ani konkrétne návody!), čo som doteraz po svete nazbieral. Takú malú osobnú príručku k dlhovekosti. A jedným za najpozoruhodnejších mojich osobných stretnutí na túto tému bolo to s profesorom Yukiom Yamorim. Profesor Yamori sa narodil v japonskom Kyóte v roku 1937. Tu tiež vyštudoval na miestnej Univerzite, ktorej ostal verný až do svojej nedávnej penzie. Z mnohých medzinárodných uznaní je asi najcennejší jeho titul hosťujúceho profesora Harvardskej Univerzity a čestného doktorátu Lyonskej Univerzity. Pre nás je podstatnejšie, že profesor Yukio Yamori bol vedúcou osobnosťou celosvetového projektu WHO-CARDIAC Study, dlhodobo zameraného na problémy starnutia. Mimochodom, na tento výskum sa zbierali aj bežní občania v Japonsku. Veď práve Japonci sú na čele rebríčka najvyššieho priemerného veku ľudí na svete. Priemerný vek Japoncov stúpol za polstoročie o dvojnásobok!
Ja som sa k pánovi profesorovi dostal na odporúčanie kolegov zo Spojených štátov, ale nášmu osobnému stretnutiu predchádzala niekoľkoročná korešpondencia. Nakoniec som sa do Japonska dostal na štipendium Hoallender Committee of the Environmental Mutagen Society na medzinárodný kongres v Shizuoke. A mal som šťastie, že po úspešnej účasti na tomto vedeckom podujatí sa vzápätí konalo medzinárodné sympózium humánnych a environmentálnych štúdií pod názvom "Aktívne starnúca spoločnosť pomocou kontroly chorôb viazaných na životný štýl". Vedúcou osobnosťou tohto vedeckého podujatia sumarizujúceho jeho celoživotnú prácu, sa stal práve profesor Yamori. Jeho pozvanie bolo veľkorysé, pretože hradilo aj môj pobyt v mieste konferencie, meste Kyóto. Po oficiálnom programe a recepcii sme spolu zasadli v bare, kde som mal chvíľu naozaj len na moje otázky a profesor ochotne odpovedal (celý rozhovor viď na: http://gustavmurin.webgarden.cz/rozhovor-s-profesorom-yamorim). Malou kuriozitou je, že sme k tomu popíjali "Bloody Mary", čo jednak ukazuje, že profesor alkohol neoddeľuje od dlhovekosti a navyše vybral tento koktail preto, lebo je v ňom paradajkový džús a v ňom sú antioxidanty:).
No a toto je sumár toho, čo som sa pri tejto osobnej debate dozvedel:
Morské ryby
Podľa profesora Yamoriho japonská dlhovekosť súvisí s vysokým obsahom taurínu, ktorý je prítomný v jedlách z morských rýb patriacich k ich každodennej strave. Táto látka znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Vďaka morským rybám majú Japonci aj vyšší príjem fosfolipidov. No a takéto jedlo si môžeme dopriať už aj my na Slovensku. Profesor Yamori na moju priamu otázku nevylúčil ani prospešnosť sladkovodných rýb v našej strave, hoci obsah užitočných fosfolipidov je v nich nižší.
Mimochodom, dôkaz o prospešnosti konzumácie morských rýb sa profesorovi podarilo nájsť vďaka populácii japonských prisťahovalcov v brazílskom Campo Grande. Tí za desaťročia života na novom kontinente opustili tradičný japonský jedálny lístok a namiesto denného príjmu jedál z rýb, ich konzumujú v priemere len raz za dva týždne. Následkom toho sa priemerná dĺžka ich života skrátila až o 17 rokov oproti domovskej krajine. A to pritom prišli priamo z Okinawy, ktorej obyvatelia sa tešia najdlhšej priemernej dĺžke života na svete.
Soli za štipku
Odborný tím profesora Yamoriho preskúmal deväť populačných skupín v Japonsku a zistil, že priamo v strede hlavných ostrovov, pod horou Fuji v prefektúre Shizuoka je príjem soli chvályhodne nízky. Najnižší je práve u obyvateľov Okinawy. Ale aj u afrických Masajov je nízky príjem soli a vďaka tomu medzi nimi nenašli ani jedného pacienta s vysokým krvným tlakom.
Zelený čaj
Vďaka tomu, že projekt profesora Yamoriho podporila Svetová zdravotnícka organizácia, mohol sa zamerať aj na konkrétne rady v našej životospráve. Ukázali sa tak pozitívne účinky pitia zeleného čaju na ukazovatele rozhodujúce o výskyte kardiovaskulárnych ochorení. Medziiným je to spôsobené aj prítomnosťou katechinínov a antioxidantov v zelenom čaji.
Rybí olej
Celosvetová štúdia tímu profesora Yamoriho potvrdila, že fosfolipidy obsiahnuté v tomto oleji sú veľmi dôležité pre prevenciu tých chorôb, ktoré sú dnes najčastejšou príčinou predčasných úmrtí, ako napríklad infarkt. Vďaka vysokému príjmu tejto zložky potravy v dennej diéte majú Japonci najnižší výskyt týchto chorôb na svete.
Dovolil som si posťažovať sa pánovi profesorovi, že zelený čaj mi na začiatku veľmi nechutil a ním odporúčaný rybí tuk bol postrachom všetkých detí, ktoré ho za socializmu museli jesť za lyžičku denne. Len sa pousmial a aj na túto námietku odpovedal v našom rozhovore (viď. http://gustavmurin.webgarden.cz/rozhovor-s-profesorom-yamorim). Najpodstatnejšie je, že všetky vyššie zmienené špeciality japonskej stravy sú dostupné za primerané ceny už aj u nás, takže naozaj platí heslo - dlhovekosť si už môžeme dovoliť!