Tempo nás zabíja
Podľa niektorých prác, publikovaných aj u nás, dochádza v mikrovlnkách k chemickej reakcii tukov s kyslíkom na hyperoxidy. Tie v procese ľudského trávenia napomáhajú zasa tvorbe voľných radikálov. A voľné radikály sa viažu na biologicky aktívne molekuly s následkom rakoviny alebo aterosklerózy. Pritom mikrovlnky sú dnes už takmer v každej domácnosti, a ak si ju práve vy domov nekúpite, môžete si byť istí, že väčšina jedál v reštauráciách je nimi prihrievaná.
Nedávno vydal americkou vládou financovaný National Toxicology Program správu, podľa ktorej dokonca aj používanie plastových fliaš môže kvôli obsahu bifenolov viesť k ohrozeniu detí a rakovine prostaty, či prsníkov. Už skôr som počul od kolegov, že uchovávať víno v takýchto fľašiach je naozaj riskantné kvôli pozvolnému vyluhovaniu nebezpečných látok.
No ale veď dnes už väčšinu jedla prihrievame mikrovlnkami a väčšinu nápojov kupujeme v plastových fľašiach!
Fastfoody? Rýchlo dnu a rýchlo von...
Zaujímavé je, že kečup žiadna tradičná kuchyňa nepozná. Vznikol totiž ako zásterka „zdravej výživy" vo fastfoodoch, kde robia všetko možné aby ich mäsové výrobky mali čo najmenej tuku. Lenže väčšinu esencií chuti ukrývajú mastné kyseliny. Keď ich odstránime, žujeme len obloženú buničinu. Preto platí „kečup ochutí všetko". Klameme sa umelým dochutením nechutiacej potraviny.
Rovnakým paradoxom je, že fastoodové hranolčeky nemajú chuť od zemiakov, ale od mäsa. Smažia sa totiž na oleji sýtenom hovädzím lojom. Kvôli peknej farbe sa zase pridávajú sulfáty a na chuť aj cukor.
Coca-Cola je ďalším príkladom. Pôvodne to bola lekárnická medicína s obsahom koky, teda drogy. Tá zmizla ako prvá. S variantmi „light" a „zero" zmizla aj sladká chuť. Pôvodné ostali len fľaše a aj tie sa menia. Pijeme populárnu umelinu.
Ani pri mliečnych koktailoch s týmto priemyslom nevybabrete. Obsahujú viac ako 50 rôznych „príchutí a farbív", ktoré môžu byť derivátmi rastlín, ale napríklad aj želatíny z kuracieho, či hovädzieho mäsa.
No a celkom úžasné sú všetky tie ľahkorozotierateľné pomazánky, ktoré v drvivej väčšine domácností nahradili tradičné maslo. Tie práve pre ľahkú rozotierateľnosť obsahujú transfigurované mastné kyseliny („trans-fat"), ktoré sú ale pripravené umelo hydrogenáciou rastlinných olejov a živočíšnych tukov. Sú bez výraznejšej chuti a zápachu, preto sú v konečnom výrobku umelo dochucované. Tak vzniká fakticky takmer úplne umelý produkt, ktorý nám žiaľ chutí viac, než normálne maslo. Výsledkom je zvýšené riziko srdcových chorôb (viac LDL a menej HDL cholesterolu) a iné zdravotné komplikácie.
A pri tom len v McDonald´s na Slovensku sa za minulý rok nakŕmilo 11 miliónov zákazníkov, ktorí tam zanechali viac ako jednu miliardu korún obratu. Je to nárast o 21 percent.
Ja do „Mekáča" zásadne nechodím, ale oni o takých ako ja ani veľmi nestoja. Majú lepšiu stratégiu, zamerali sa na deti. Lebo decku rodič nič neodoprie. A tak som ostal celkom bezmocný, keď pri dvojtýždňovom výlete východným pobrežím USA naše dve detičky odmietli celú škálu najúžasnejších kuchýň od mexickej, cez thajskú až po ukrajinskú, a domáhali sa len „mekáčov". Nie pre jedlo, ale pre hračkárske „darčeky". Na predražených hamburgeroch sa tak zviezli masovo vyrábané umelohmotné somariny, ktoré naše deti pohodili, len čo dostali v ďalšom „mekáči" nové.
Otázka na záver
Mikrovlnky, dochucované nátierky aj plastové fľaše sú symbolmi novej doby. Stále viac sa ponáhľame. Jeden bratislavský bufet sa v dobe, keď to ešte ani zďaleka nebolo také zlé, už volal „Tempo". Výsledkom je nárast chorôb spojených s takouto hektickou konzumáciou, hlavne rakovina hrubého čreva. Ale bojím sa ešte o iné. Bojím sa o tom, že naše deti už konzumujú len umelohmotné „otraviny". A aj keby som im to úspešne vyhovoril (čo nezaručujem, lebo im to chutí!), neviem im ponúknuť alternatívu. Vy áno?