reklama

Rukojemníci umelej inteligencie

Ani sme si to poriadne nevšimli a už neovládame stroje my, ale ony nás. Máme na to už dostatok príkladov:

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Príkladom je skúsenosť jedného môjho známeho, ktorému začala svietiť kontrolka, že nemá dofúkanú pravú zadnú pneumatiku. Tak zastavil a šiel to skontrolovať. Nič očividné nenašiel a tak sa pokúsil ísť ďalej, ale jeho auto mu samo zablokovalo všetky štyri kolesá. Tak bezmocný volal známemu automechanikovi a ten mu potvrdil najhoršie tušenie. Pneumatike nič nie je, to len čidlo ventilu blbne. Musel si nechať auto odtiahnuť...

 Varovaním je aj tragický koniec dobrovoľného laického propagátora autonómneho vozu Tesla. Ten sa s obľubou natáčal a cez mobil púšťal na Facebook-u, ako sa vezie bez riadenia vo svojej Tesle. Len dovtedy, kedy ho jeho autonómne auto v roku 2016 pripravilo o život. V protismere mu totiž skrížil cestu odbočujúci kamión s návesom a on vletel aj s autom pod ten náves. Nestihol zareagovať, lebo senzory auta Tesla boli nastavené nižšie, než korba návesu. Rovnaká smrteľná havária sa zopakovala v marci 2019.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Všetci si tiež iste pamätáme už druhú haváriu dopraveného lietadla Boeing 737 Max, ktorý pripravil o život celú rodinu poslanca Antona Hrnka. A ani skúsení piloti nedokázali napraviť zlé signály čidla a zlý softvér, ktorý v malej výške nasmeroval lietadlo rovno do zeme. Tá bezmocnosť pilotov vedúca k neakceptovateľnej a úplne zbytočnej tragédii je varovaním!

 A už sa chystá koncept „inteligentného hotelu“. V ňom vás už pri príchode počítač „ošacuje“, rozpozná, spomenieme si na vaše záľuby a iné zvláštnosti z dotazníku a on vám aj hneď naplánuje, kde a ako sa budete baviť, kam pôjdete na prechádzku a s kým na výlet. George Orwell by zajasal, napĺňa sa jeho vízia Veľkého Brata, ktorý vás bude mať ešte aj mimo práce, vo vašom voľnom čase, pod kontrolou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 A čo likvidácia „pridrahých“ bankoviek s perspektívou výhradne bezhotovostnej platby? To už budeme úplne pod kontrolou. Veľký Brat bude vedieť, kde a kedy ste nakupovali a aj to, či ste si náhodou nevybrali „závadnú“ knihu.

 Mám nový mobil. Ešte ho úplne neovládam, preto ma zaskočilo, keď mi po týždni sám od seba predložil kompletný prehľad, kde som za tých sedem dní bol (napríklad aj na premiéra RND, čo doložil fotkou?). Padla na mňa hrôza, čo všetko ešte o mne vie?!

 Presne v duchu Orwella ktosi nakrútil pozoruhodný filmový horor, v ktorom sa mladá žena stáva zajatkyňou „inteligentného domu“. A úniku niet! Veď tzv. „inteligentné“ chladničky nás predsa už teraz poučujú, čo máme v zásobe a čo by sme mali prednostne jesť. Raz nám nakážu aj diétu a nevydajú nám, čo sa im v počítačovom programe nebude hodiť. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Kde toto skončí?

Gustáv Murín

Gustáv Murín

Bloger 
  • Počet článkov:  328
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Vraciam sa na tento blog a verím, že tak opäť stretnem starých dobrých známych a aj nových čitateľov. Aj keď tento blog je všemožne aj nemožne filtrovaný, takže ho určite nenájdete vo Výbere :( Zoznam autorových rubrík:  KrimiMédiáCivilizáciaBratislavaDlhovekosťCestyRádioaktívni - doplňujúce textPolitikaJazykové hlavolamyRovnoprávnosťParadigmy zdraviaNezaradenéPartnerské vzťahy a rodinaKultúraČo sa deje

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu