reklama

Chcete dovolenkovať na Slovensku? Siahnete hlbšie do peňaženky.

Podporovať slovenský cestovný ruch možno viacerými spôsobmi. Ale je to tak naozaj? Alebo keď 275 = 372 = 193. :-)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Dlhodobo sa hovorí o podpore slovenského cestovného ruchu, ako aj o potrebe vyššieho "výtlaku" turizmu na HDP Slovenska. Rôzne formy podpory, ktoré sa uplatňujú majú rôzny efekt. Nie všetko, čo bolo za predchádzajúcich vlád prijaté si zaslúži pochvalu, ale určite medzi tie podporné nástroje, ktoré si pochvalu zaslúžia patrí príspevok na rekreáciu pre zamestnanca, pokiaľ strávi minimálne dve noci v zariadení na Slovensku. 

Ide o sumu vo výške 275 eur, ktorú doteraz mohol dostať zamestnanec preplatenú, pokiaľ jeho skutočný náklad na pobyt bol minimálne vo výške 500 eur. Ostatné technikálie nemá zmysel rozoberať. Stačí len poukázať na to, že suma 500 eur, ktorú minul na svojej dovolenke, bola mnohokrát iba malou čiastkou toho, čo skutočne na dovolenke zo svojich financií dovolenkujúci utratil.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dokonca v júni tohto roku v súvislosti s potrebou "záchrany" a podpory turizmu a cestovného ruchu na Slovensku, bola avizovaná zmena, ktorou by sa odbremenili zamestnávatelia od povinnosti platiť tento príspevok a zároveň sa mal rozšíriť na ďalšie skupiny zamestnancov. Celé bremeno fungovania tohto príspevku mal prevziať na seba štát. Viac info na tejto stránke, alebo na stránke NR SR

No nestalo sa. 

Ba práve naopak, zamestnávateľom zostane povinnosť poskytovania tohto príspevku, pribudnú im ďalšie náklady a zamestnanci dostanú menej. Prečo?

Na stránke NR SR je medzi zákonmi v schvaľovacom procese po prvom čítaní aj novela zákona o dani z príjmu. Predmetná novela už bola prerokovaná v dotknutých Výboroch NR SR a zároveň aj v gestorskom Výbore NR SR. Medzi zmenami, ktoré navrhujú výbory a gestorský výbor ich navrhuje schváliť je aj zmena, ktorou sa ruší oslobodenie príspevku na rekreáciu od odvodov a dane. Citujem zdôvodnenie zrušenia: "Navrhovanou úpravou dochádza k vypusteniu oslobodenia príspevku na rekreáciu, ktorý poskytuje zamestnávateľ zamestnancovi na základe Zákonníka práce od zdanenia. Obdobne sa navrhuje vypustiť oslobodenie príspevku na športovú činnosť dieťaťa poskytnutého zamestnancovi od zamestnávateľa." (Rovnaká zmena sa navrhuje aj pri príspevku na kúpeľnú starostlivosť.)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V reči peňazí to znamená nasledovné: Výška príspevku na rekreáciu zamestanca zostane síce rovnaká, ale už to nebude čistý príjem zamestnanca (a rovnaké náklady zamestnávateľa), ale pôjde o hrubý príjem, z ktorého treba odpočítať odvedené dane a odvody zamestanaca a pripočítať povinné paltby zamestnávateľa. 

Zamestnanec teda po novom namiesto 275 eur dostane v čistom iba cca 193 eur, teda menej o 82 eur, ktoré budú odvedené štátu vo forme daní a odvodov. Pričom však na získanie tejto sumy príspevku bude musieť minúť rovnako, teda minimálne 500 eur. Takže z vlastnej peňaženky namiesto doterajších 225 eur bude musieť od januára vytiahnuť o 82 eur viac, teda 307 eur

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No a netreba zabúdať ani na zamestnávateľa. Doterajšie náklady, ktoré mal boli vo výške 275 eur, teda presne v rovnakej ako patrilo zamestnancovi. Od januára však bude musieť zamestnávateľ rátať s vyššími výdavkami o cca 97 eur. 

Podčiarknuté a spočítané: Náklady zamestnávateľa vyplývajúce z poskytovania príspevku na rekreáciu zamestnanca budú v sume 372 eur, na účte zamestnanca však "pristane" iba 193 eur.

Asi netreba hovoriť, kam ide ten rozdiel (179 eur). 

Takto podobne sa dá rozpísať zmena pri príspevku na športovú činnosť dieťaťa a príspevku na kúpeľnú starostlivosť. Ale to už si vie spočítať každý sám.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

AKTUALIZÁCIA: Nateraz sa uvedený návrh presunul na ďalšiu schôdzu NR SR a zmena príspevku na rekreáciu a príspevku na športovú činnosť dieťaťa by tam už nemala byť.

Detviansky kríž - fotografia čisto náhodná z galérie autora.
Detviansky kríž - fotografia čisto náhodná z galérie autora. (zdroj: mh)
Miloš Hajdin

Miloš Hajdin

Bloger 
  • Počet článkov:  71
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Nemožné je iba jednou z možností... Zoznam autorových rubrík:  CestovanieŠportPolitikaÚvahyPríhodySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu