V súlade so závermi ich analýzy potravinovú infláciu ovplyvňuje aj to, čo jeme. A Slováci vo veľkom konzumujú spracované potraviny na úkor sezónnych. Ich výroba si však vyžaduje viac energie a ľudskej práce, a tak pochopiteľne zdraželi viac. V krajinách s vysokým podielom čerstvých potravín na spotrebe, napríklad v Portugalsku alebo Taliansku, rástli celkové ceny potravín omnoho pomalšie, ukazujú analytici Inštitútu finančnej politiky. S Portugalskom a Talianskom by som súhlasiť mohla.
Nie som ekonóm ani finančný analytik, ale mne závery vládnych analytikov jednoducho nesedia. By som chcela vidieť jedálniček Fína, Švéda alebo Íra v ich rodných krajinách .
Oceňujem však snahu vládnych analytikov prísť na to, prečo je na Slovensku tak neúmerne vysoká inflácia potravín. Výsledok ich analýzy by som ale zaradila skôr do kategórie „téma na diskusiu“. Určite, graf, ktorý znázorňuje podiel sezónnych potravín na celkovej spotrebe potravín, je veľmi zaujímavý. Pre mňa je však viac logický argument, že nižšia inflácia je v krajinách s vysokou poľnohospodárskou a potravinárskou produkciou. Tieto krajiny nielenže dokážu zabezpečiť domácou produkciou spotrebu potravín svojich obyvateľov, ale produkty aj exportujú. Napríklad na Slovensko. To samo o sebe ešte neznamená nižšiu infláciu potravín v ich krajine. Nižšiu infláciu potravín zabezpečuje produkcia, zamestnávanie ľudí v agropotravinárskom sektore a vytváranie pridanej hodnoty. A potom je jedno, či Taliani jedia klobásu, prosciutto, šalát, melón alebo parmezán. Sú to produkty z ich domácej výroby. A teraz poďme na Slovensko. V minulom roku bolo obchodné saldo s agropotravinárskymi produktami záporné v rekordnej hodnote takmer 2,3 mld. Eur. Poľnohospodárske suroviny, ktoré si vieme dopestovať, sme doviezli za viac ako 1 mld. Eur. Potraviny, ktoré vieme vyrobiť, sme doviezli v hodnote takmer 4,4 mld. Eur. Slováci teda v prevažnej miere nakupujú potraviny z dovozu, nie tie, ktoré sa vyprodukujú na Slovensku. A nie preto, žeby ich možno ani nechceli, ale jednoducho ich nevyrábame dosť. Z môjho pohľadu je toto hlavný dôvod závratnej inflácie a nie nadmerná konzumácia klobás. A z tohto pohľadu mi sedí aj graf.
Ak by som nabehla na analytikov z Inštitútu finančnej politiky a išla by som jesť sezónne potraviny, tak kde si ich mám kúpiť, ak by som ich chcela slovenské a zrovna nemám záhradu, v ktorej si ich dopestujem?
Dobieha nás minulosť. Nezáujem o poľnohospodárstvo a potravinárstvo každej jednej vlády nás dobehol práve rekordnou infláciou. Som rada, že napriek tomu, že sme rezort pôdohospodárstva nemali v gescii, podarili sa nám presadiť viaceré dobré opatrenia, ako napríklad zníženie DPH pre gastrosektor z 20 na 10 percent, zaviedli sme sezónne zamestnávanie pre poľnohospodárov a potravinárov, umožnili sme domáce varenie piva bez spotrebnej dane, znížili sme spotrebnú daň malým liehovarom na 50 percent. SASKA je zárukou ekonomického rastu. Pre poľnohospodárov a potravinárov má komplexné riešenia, ktoré im pomôžu nielen zlepšiť život v podnikaní, ale aj produkciu kvalitných potravín.