Nejedzte mäso s vodou

Šetriť peniaze za každú cenu sa neoplatí. Môže sa stať, že pri kúpe vášho obľúbeného produktu, napríklad mäsa, si kúpite navyše aj vodu, ktorú zrejme nechcete.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Európske zákony nám určujú, čo všetko musí spĺňať produkt, ktorý nazývame mäso. Výrobcovia za účelom čo najväčšieho zisku idú na hranu zákonov. Tak sa môže stať, že do mäsových výrobkov pridávajú bielkoviny odlišného živočíšneho pôvodu. Dávajte si pozor, lebo názov potraviny musí obsahovať aj údaj o prítomnosti týchto bielkovín a o ich pôvode.

V tom lepšom prípade sa môže stať, že do mäsových výrobkov, ktoré vyzerajú ako jeden kus (napríklad kuracie prsia, resp. plátok alebo porcia mäsa) výrobca pridá vodu s rôznymi chemikáliami. Európske zákony také postupy nezakazujú, myslia aj na takéto prípady a ošetrili to povinnosťami v označovaní na etikete. Názov potraviny musí obsahovať údaj o prítomnosti pridanej vody, ak táto pridaná voda predstavuje viac ako 5 % hmotnosti hotového výrobku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak nechcete byť podvedený a ak nechcete kupovať nekvalitu, obetujte chvíľočku vášho času – počas nákupu ešte priamo v obchode venujte pozornosť názvu výrobku a etikete s označením zloženia. Len tak dokážete donútiť výrobcov k produkcii kvalitných potravín. A vy ušetríte peniaze.

PS: Spolu s mojím kolegom Mirkom Žiakom, expertom SaS na potravinárstvo, sme navštívili niekoľko potravinárskych prevádzok a svoje zistenia vám prinášame v našich blogoch. Toto bol prvý z nich. Najbližšie sa dozviete o mrazených rybách v kruste. Čo je to krusta? Čítajte o týždeň.

Prečítajte si aj komentár Mirka Žiaka, experta na potravinárstvo.

Jarmila Halgasova

Jarmila Halgasova

Bloger 
  • Počet článkov:  103
  •  | 
  • Páči sa:  133x

Som životný optimista. Verím, že na Slovensku budeme domáce suroviny spracúvať na naše kvalitné potraviny a nie ich vyvážať. Zároveň, že skončíme s dovozom druhotriednych tovarov. Po štúdiu potravinárstva na Chemicko-technologickej fakulte sa potravinárstvu venujem celú svoju profesijnú kariéru. Kontakty:+421 905 922 105halgasova.jarmila@gmail.com Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
INEKO

INEKO

117 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

232 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu