Európske zákony nám určujú, čo všetko musí spĺňať produkt, ktorý nazývame mäso. Výrobcovia za účelom čo najväčšieho zisku idú na hranu zákonov. Tak sa môže stať, že do mäsových výrobkov pridávajú bielkoviny odlišného živočíšneho pôvodu. Dávajte si pozor, lebo názov potraviny musí obsahovať aj údaj o prítomnosti týchto bielkovín a o ich pôvode.
V tom lepšom prípade sa môže stať, že do mäsových výrobkov, ktoré vyzerajú ako jeden kus (napríklad kuracie prsia, resp. plátok alebo porcia mäsa) výrobca pridá vodu s rôznymi chemikáliami. Európske zákony také postupy nezakazujú, myslia aj na takéto prípady a ošetrili to povinnosťami v označovaní na etikete. Názov potraviny musí obsahovať údaj o prítomnosti pridanej vody, ak táto pridaná voda predstavuje viac ako 5 % hmotnosti hotového výrobku.
Ak nechcete byť podvedený a ak nechcete kupovať nekvalitu, obetujte chvíľočku vášho času – počas nákupu ešte priamo v obchode venujte pozornosť názvu výrobku a etikete s označením zloženia. Len tak dokážete donútiť výrobcov k produkcii kvalitných potravín. A vy ušetríte peniaze.
PS: Spolu s mojím kolegom Mirkom Žiakom, expertom SaS na potravinárstvo, sme navštívili niekoľko potravinárskych prevádzok a svoje zistenia vám prinášame v našich blogoch. Toto bol prvý z nich. Najbližšie sa dozviete o mrazených rybách v kruste. Čo je to krusta? Čítajte o týždeň.
Prečítajte si aj komentár Mirka Žiaka, experta na potravinárstvo.