„Od buka do buka“

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR oznámilo v utorok založenie analytického útvaru Inštitút pôdohospodárskej politiky (IPP). Jeho poslaním by malo byť zlepšovať rozhodovanie ministerstva cez analýzy, dáta a dôkazy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Konečne sa dozvedáme pravdu, že ministerstvodoteraz robilo politiku „od buka do buka“, bez hlbších rozborov problematiky. Vítam zásadný posun v myslení ministerstva, ktoré chce rozhodovať na základe kvalifikovaných analýz a dát. Ako sme boli na tlačovej besede informovaní, novovzniknutý tím IPP bude mať za úlohu odborne, nestranne a profesionálne analyzovať vplyvy existujúcich a navrhovaných politík, zákonov a strategických materiálov. Jeho úlohou bude tiež hodnotiť efektivitu výdavkov v rámci rezortu, formulovať odporúčania, zhromažďovať, prepájať a zverejňovať dáta. Na tlačovej besede zároveň vyzývali, aby sa prihlásili odborníci na prácu v IPP, pretože ich nie je vôbec ľahké nájsť. A práve preto, že odborníci dnes na stromoch nerastú výzvu kvitujem. Odborníkov je si treba vedieť získať a udržať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo o tom píšem? Nuž preto, lebo je 28 rokov po revolúcii a 15 rokov od začatia prístupových rokovaní do EÚ a 13 rokov od členstva SR v EÚ. A preto, lebo ak slovenskí predstavitelia rezortu pôdohospodárstva chceli prijať kvalifikované rozhodnutia, kvalifikované stanoviská, tak potrebovali kvalitné podklady. Také, ktoré by zhodnotili, kde sme a kam sa chceme dostať. Také, ktoré by nás porovnali ak nie so všetkými, tak aspoň s vybranými členskými štátmi. To, na čo potravinári neustále upozorňujú. A keďže ich nerobilo ministerstvo, tak si drahé štúdie platili u renomovaných spoločností sami. Zelená správa (Správa o stave poľnohospodárstva a potravinárstva v SR) je mentálne zastaralá, neaktuálna masa číselných hodnôt bez analytickej časti, bez porovnania s EÚ a s členskými štátmi a teda takmer bez vypovedacej schopnosti. Ministerstvo musí konečne zmeniť štruktúru tohto, inak mimoriadne dôležitého, materiálu. Tu sa mi však žiada otázka, čo teda robí Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva (VÚEPP), ak je potrebné zriadiť v poradí ďalšiu analytickú jednotku pri ministerstve?

SkryťVypnúť reklamu

Dúfam, že konečne teda budú k dispozícii oficiálne porovnania ekonomických ukazovateľov v sektore pôdohospodárstva jednotlivých členských štátov EÚ. Dúfam, že sa konečne dočkáme a budeme mať porovnanie pridelených finančných prostriedkov z Bruselu a od štátu pre poľnohospodárov a potravinárov v členských štátoch EÚ. A že budeme mať k dispozícii aj vyhodnotenie ich využitia. To sú podstatné informácie pre plánovanie smerovania poľnohospodárstva a potravinárstva v ďalšom programovacom období Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP). Zároveň aj prísľub, že smerovanie SPP po roku 2020 bude plánované na základe relevantných podkladov a, verím, v spolupráci so zástupcami farmárov a výrobcov potravín. Iste, nebude to ľahká práca, ale bez nastavenia zrkadla a bez spätnej väzby od tých, ktorých sa SPP týka najviac, bude naďalej pokračovať úpadok týchto odvetví.

SkryťVypnúť reklamu

Na záver síce malá, ale dôležitá poznámka. S Bruselom je potrebné komunikovať a spolupracovať. Čo je však dôležitejšie, je presadzovanie ekonomických záujmov Slovenska. Pretože Brusel nerobí všetko len pre naše dobro, pretože Brusel nemôže vedieť, čo je pre slovenských farmárov najlepšie. A možno aj vie, že presadzovaním výlučnej podpory malých fariem a stropovanie podpôr pre veľké farmy poškodí slovenských farmárov, ale tiež vie, že takým opatrením prihrá malú domov iným, napríklad Francúzsku, Nemecku alebo Rakúsku.

Jarmila Halgasova

Jarmila Halgasova

Bloger 
  • Počet článkov:  103
  •  | 
  • Páči sa:  133x

Som životný optimista. Verím, že na Slovensku budeme domáce suroviny spracúvať na naše kvalitné potraviny a nie ich vyvážať. Zároveň, že skončíme s dovozom druhotriednych tovarov. Po štúdiu potravinárstva na Chemicko-technologickej fakulte sa potravinárstvu venujem celú svoju profesijnú kariéru. Kontakty:+421 905 922 105halgasova.jarmila@gmail.com Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

105 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu