Rezne zdraželi, pozor si dávajte na klobásy

Za obľúbené jedlá z bravčového mäsa si priplatíme. Hľadať za tým treba aj africký mor ošípaných (AMO), ktorý sa rozširuje vo všetkých krajinách a rekordne zvyšuje svetové ceny bravčového mäsa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Na Slovensku sa od začiatku roka zvýšila jeho cena takmer o 45 percent. Pozornosť si však zaslúži nielen cena, ale najmä pôvod bravčového mäsa.

Žiadnu paniku. Len obozretnosť pri nakupovaní. Kapustnica aj s mäsom patrí v niektorých rodinách k tradičným vianočným pokrmom. Zvýšenú pozornosť pri nákupe venujte preto najmä čerstvým údeným alebo neúdeným klobásam, ale tiež údenému mäsu.

Nenechajte sa zlákať predajom za nízke ceny na Facebook-u alebo v pojazdných predajniach. Výrobky odtiaľ nie sú kontrolované a nikto z nás nevie, či práve tieto neboli vyrobené z mäsa ošípaných chorých na AMO. Napriek tomu, že v súčasnosti nevieme, či bravčové mäso choré na AMO v nás môže vyvolať zdravotné ťažkosti, lekári ho neodporúčajú jesť ani po tepelnej úprave. A klobásy alebo údené mäso ani tepelne upravené nie sú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je to zarážajúce, ale náš rezort pôdohospodárstva napriek mnohým upozorneniam doteraz nereagoval na výzvy a odstrelu diviačej zveri, ktorá je nositeľom vírusu, nevenuje patričnú pozornosť. Medzitým sa ochorenie intenzívne šíri aj v susednom Maďarsku, Poľsku ale aj na Ukrajine (https://polovnickakomora.sk/sk/amo.html). Je potrebné, aby sa ministerstvo zobudilo a pomohlo nielen s intenzívnym odstrelom diviačej zveri, ale aj s osvetou ľudí. Z verejnoprávnych médií by mali denne „vyskakovať“ informácie, ako zodpovedne by sme sa mali správať v súvislosti so šíriacim sa AMO.

Ceny ošípaných jatočne upravených intenzívne rastú na nemeckej burze už od januára 2019. A to sa, samozrejme, premieta do cien spotrebiteľských výrobkov z bravčového mäsa. Mäsové výrobky na Slovensku v priebehu roka zdraželi v priemere o 12 percent, ale v niektorých prípadoch až o 20 percent, v závislosti od pridanej hodnoty mäsového výrobku. A nič nenapovedá zmene trendu zdražovania. A tak hoci cena je podstatná, myslite aj na zdravie. Nakupujte u overených predajcov a overených výrobcov.

SkryťVypnúť reklamu

Voľne žijúca zver ako aj farmové chovy budú jednoducho dlhodobými prenášačmi tohto ochorenia. S morovou epidémiou AMO sa budeme musieť skrátka naučiť žiť.

Jarmila Halgasova

Jarmila Halgasova

Bloger 
  • Počet článkov:  103
  •  | 
  • Páči sa:  133x

Som životný optimista. Verím, že na Slovensku budeme domáce suroviny spracúvať na naše kvalitné potraviny a nie ich vyvážať. Zároveň, že skončíme s dovozom druhotriednych tovarov. Po štúdiu potravinárstva na Chemicko-technologickej fakulte sa potravinárstvu venujem celú svoju profesijnú kariéru. Kontakty:+421 905 922 105halgasova.jarmila@gmail.com Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

232 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

319 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu