reklama

Svet farboslepých nie je čiernobiely. Aký teda je?

Predstava, že farboslepí ľudia nevidia farby vôbec, je mylná. Aj ľudia s touto poruchou zraku dokážu rozoznať rôzne farby, odlišné je však spektrum, ktoré vidia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Pripomeňme si, čo už viete z prechádzajúceho blogu

O tom, prečo vlastne existujú farby, som už písal v tomto blogu. Práve v ňom som spomenul aj tému farbosleposti, konkrétne som písal o tom, že: 

  • Daltonizmus, teda farbosleposť vzniká, keď jeden alebo viac čapíkov v oku chýba alebo funguje abnormálne.

  • Táto porucha postihuje väčšinou mužov – farboslepý je jeden z dvanástich mužov a jedna z dvesto žien.

  • Svetlocitlivé bunky pri farbosleposti nie sú schopné rozoznávať modré, červené a žlté svetlo v plnej intenzite. Preto majú farboslepí ľudia problém rozlíšiť červenú, zelenú, prípadne aj modrú farbu.

  • Vedci sa už dlho snažia vyvinúť účinnú liečbu na farbosleposť.

Rád by som ju však ešte rozšíril, lebo táto porucha videnia je naozaj pozoruhodná, hlavne tým, že my „normálne“ vidiaci si farbosleposť vieme predstaviť len ťažko.

Sprevádza nás od narodenia

Daltonizmus prvýkrát opísal v roku 1974 anglický prírodovedec John Dalton, ktorý touto poruchou trpel tiež.

Zľava zakladateľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg, kanadský herec Keanu Reeves a princ William, vojvoda z Cambridge priznali, že sú farboslepí.
Zľava zakladateľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg, kanadský herec Keanu Reeves a princ William, vojvoda z Cambridge priznali, že sú farboslepí. (zdroj: Zdroj: Wikipédia)

Pre väčšinu farboslepostí je zodpovedný chromozóm X. Muži sa „skladajú“ z chromozómov XY a ženy z XX. Pravdepodobnosť, že sa porucha prejaví, je teda u mužov vyššia. Život s takouto zrakovou anomáliou je normálny, keďže človek sa s ňou už narodí. Svet má síce trochu iné farby, ale je stále rovnaký ako svet človeka s bežným zrakom. Samozrejme, v prípade vybraných profesií je farbosleposť nevýhodou – napríklad pri práci šoféra alebo grafického dizajnéra. Taktiež v škole môže mať dieťa s touto poruchou zraku problémy, keďže najmä na prvom stupni je veľa učebníc, ktoré pracujú práve s rôznymi farbami.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

To, či trpíte touto farbosleposťou, sa dá ľahko zistiť. Profesor Univerzity v Tokiu, Shinobu Ishihara, zverejnil svoj test na farbosleposť ešte v roku 1917 a používa sa dodnes. Vidíte ich? Ak áno, váš zrak je v poriadku.

Príklady z Isheharovho testu farbosleposti.
Príklady z Isheharovho testu farbosleposti. (zdroj: Zdroj: Wikipédia)

Obrázok vpravo dole je tvrdý oriešok, čo poviete? Nebojte sa, tam nič nevidím ani ja. Prečo? Lebo tam naozaj nič nie je. Je to kontrolný obrázok, ktorý sa bežne do testu pridáva. 

Aj keď je farbosleposť dedičná, porucha vnímania farieb sa zriedkavo môže vyvinúť aj počas života. Napríklad dlhodobé vystavenie oka chemikáliám, poškodenie buniek sietnice v dôsledku starnutia, alebo zranenia oblasti v mozgu, kde sa zrakové vnemy spracúvajú, môžu vyústiť do farbosleposti. Vinníkom môže byť aj sivý zákal. Operáciou samotného sivého zákalu sa zrak upraví. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Život farboslepých má stále dostatok farieb

Príčinu farbosleposti treba hľadať vo vnútri oka. Normálna očná sietnica má dva druhy buniek – tyčinky, vďaka ktorým vnímame svetlo a čapíky, ktoré sú zodpovedné za vnímanie farieb. Existujú tri základné farby – zelená, červená a modrá a pre každú je vyhradený jeden čapík. Farbosleposť vzniká vtedy, keď niektorý z čapíkov v oku nefunguje, alebo chýba.

Porucha jedného čapíka však neznamená, že namiesto napríklad červenej farby bude človek vidieť len sivú. Všetky farby vznikajú zmiešaním troch základných, a teda aj s poruchou čapíka vnímajúceho napríklad červenú farbu vidí človek konkrétny predmet farebne, len inak ako bežný človek – s absenciou červenej farby.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Zľava bežný zrak v porovnaní so zrakom človeka s poruchou čapíka zodpovedného za červenú farbu.
Zľava bežný zrak v porovnaní so zrakom človeka s poruchou čapíka zodpovedného za červenú farbu. (zdroj: Zdroj: Wikipédia)

Typy farbosleposti

Daltonizmus má niekoľko typov podľa toho, ktorú farbu človek nedokáže vnímať. Najčastejším prípadom je neschopnosť rozlíšiť červenú a/alebo zelenú farbu, menej častá je porucha vnímania modrej.

Protanopia – poškodené vnímanie červenej farby

Deuteranopia – poškodené vnímanie zelenej farby

Tritanopia – poškodené vnímanie modrej farby

Zľava normálny zrak, deuteranopia a tritanopia.
Zľava normálny zrak, deuteranopia a tritanopia. (zdroj: Zdroj: Wikipédia)

Aby som bol presný, existuje aj stav, keď človek naozaj vidí len odtiene čiernej a bielej. Táto veľmi zriedkavá porucha sa odborne nazýva achromatopsia a postihuje jedného človeka z 30 000. Obvykle je spojená s inými sprievodnými ochoreniami.

Ďalšie príklady odlišností vo videní si môžete pozrieť napríklad tu

Juraj Halička

Juraj Halička

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  36x

Som očný chirurg a popri dennej klinickej práci s ľuďmi sa venujem výskumu mozgu a neurovede. Som tiež súčasťou tímu, ktorý skúma novú liečbu tupozrakých pacientov vo virtuálnej realite. Hľadám odpoveď na to, čo sa stane v mozgu človeka, ktorý tupozraké oko celý život nepoužíval, no po tréningu vo virtuálnej realite zrazu vidí. Veď len vďaka mozgu chápeme to, čo vidíme. V tejto oblasti je ešte veľa otázok nezodpovedaných. Chcem sa však podeliť o to, čo už poznáme a previesť vás tým, čo práve spoznávame. Zoznam autorových rubrík:  Z praxeZo životaZaujímavosti

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu