reklama

Roadtrip po Slovensku III

V tretí deň sme hneď ráno zmenili plány – rozhodli sme sa pre cestu Poľskom na Pieniny namiesto cestou popod Tatry. No a pridali sme do itinerára zastávku v oravskej dedinke Klin.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Klin nepatrí medzinajznámejšie miesta na Orave. Je to dedinka vzdialená 4 km od Námestovaa zviditeľnila ju stavba sochy Krista nad dedinou. A práve tam sme savybrali. K soche sa dá prísť bližšie panelovou cestičkou a odtiaľ jeto ešte kúštik pešo. Má výšku necelých desať metrov, pripomína akúsi insitnúslovenskú napodobeninu sochy z Ria. Je však odtiaľ ozaj pekný výhľad nahornooravskú krajinu, na priehradu i na poľské strany.

Obrázok blogu

Z Klinu smeprešli cez Zubrohlavu a Bobrov do Poľska. Prešli sme cez Jablonku, CzarnyDunajec či Nowy Targ ponad Tatry do Pienin. V jednej dedine bolo na hlavnejceste azda 30 obchodov s kožušinami – ako mi vysvetlila Poľka Dolcia, jeto tým, že sme prešli cez oblasť, kde je hojný chov oviec.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V Pienináchnás čakala plavba na pltiach po Dunajci. Nastúpili sme v Červenom Kláštorepri Penzióne Pltník. Každá plť je vlastne zložená z piatich drevenýchválovov spojených dohromady. Nás bolo v plti dokopy 20 – aj s dvomapltníkmi. Plavba trvala čosi cez 90 minút, prešli sme cez krásne úsekynárodného parku, popod Sokolicu, Sedem mníchov, Tri koruny či cez Jánošíkovskok. Tí, ktorí sedeli po krajoch, okúsili aj teplotu vôd Dunajca, keďže vodasa na náročnejších miestach prelievala dovnútra. Plavbu sme ukončili po 10 km neďaleko obce Lesnica.

Obrázok blogu
Obrázok blogu


Po plavbe smevyhladli, tak sme si uplatnili 10% zľavu a najedli sme sa v Penzióne Pltník. Keď mámbyť úprimný, bol to najhorší gastronomický zážitok celej dovolenky. Najprv smečakali azda štvrťhodinu, kým si nás niekto všimol (nebolo plno). Potomk nám prišla čašníčka s lístkom. Dali sme si poväčšine bryndzovéhalušky. Po chvíľke nám ich priniesla – dosť vlažné a v mojich somnašiel dlhý strieborný vlas. Traja z nás si dali iné jedlo, ktoré imvymenili – štipľavé mäso jedla Zuzka miesto Juraja. Bodkou celého posedeniabolo zastavenie v lese, keďže halušky sa už pýtali von.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalším bodomprogramu bola prehliadka mesta Kežmarok. Išli sme tam dedinskými cestamia môžem kľudne povedať, že najhoršia cesta, akú som na Slovensku zažil, jemedzi obcami Veľká Lesná a Toporec. Odporúčam na džípe, never morev osobnom aute. Kežmarok je nádherné mesto. Mňa okamžite očaril gotickýkostol – v našich končinách niečo nevídané. Páčilo sa nám aj námestiea mestský hrad. Škoda, že už bol zavretý.

Obrázok blogu


Nocovali smev dedinke Vydrník (severný kraj Slovenského Raja), v starejdvestoročnej fare. Ako skonštatoval Juraj, hlavne, že sme mali „strechu podhlavou.“

Precestovali smecez 150 km.Vstupné na plte sme doslova zjednali na 200 Sk/os., halušky stáli do 90 Sk (alemohli sme radšej obedovať tie suché salámy, čo sme mali so sebou).

Marián Hamada

Marián Hamada

Bloger 
  • Počet článkov:  148
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Na prvom mieste sú najbližší. Zaujíma ma verejné dianie, špeciálne udalosti v cirkvi vo vzťahu k spoločnosti. Okrem slovenského prostredia sa intenzívne zaujímam o Poľsko, najprv len z rodinných dôvodov, dnes už z pasie. Stredoeurópan. Zoznam autorových rubrík:  Zo života cirkviMoje PoľskoNa cestáchBoh a jaOstatné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu