reklama

„V Českých Budějovicích by chtěl žít každý!“

Tak znie replika zo skvelej divadelnej hry Záskok od Divadla Járy Cimrmana. No hoci sú České Budějovice centrom juhočeského kraja, nepatria medzi tie najväčšie turistické “vychytávky“ regiónu. V ich blízkosti sa totiž nachádza tak Hluboká nad Vltavou s malebným zámkom a parkom, ako aj Český Krumlov, mestská rezervácia so záplavou európskych turistov. Napriek tomu sa však aj do Budějic oplatí zavítať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Dominantou mesta je Čierna Veža. Je to renesančná mestskázvonica s výškou vyše 72metrov. Ukrýva v sebe štyri zvony. Z veže jenádherný výhľad na celé námestie a v prípade pekného počasia môžeteuvidieť aj Hlubocký zámok.

Obrázok blogu
Obrázok blogu


Vedľa Čiernej Veže je katedrála sv. Mikuláša, sídelný chrámčeskobudějovického biskupa.

Obrázok blogu


Pastvu očiam poskytne krásne štvorcové Námestie PřemyslaOtakara II. S rozlohou 1,7ha je to najväčšie štvorcové námestie v ČR. Okolonámestia sú zachovalé gotické, renesančné, barokové i secesné meštianske domy sozaujímavými priečeliami, ktoré sú stredoeurópskym unikátom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu

V strede námestiaje baroková Samsonova kašna. Jeho dominantou je baroková radnica so zvonkohrou. Najej atike sú sochy štyroch občianskych cností – Spravodlivosť, Statočnosť,Múdrosť a Opatrnosť.

Obrázok blogu


Na Piaristickom námestí sa nachádza akási protiváha ČiernejVeže – Biela Veža.

Obrázok blogu


Patrí ku kláštornému kostolu Obetovania Panny Márie, ktorýje najvzácnejšou umelecko-historickou pamiatkou mesta. Bol založený v roku1265 – v tom istom roku ako mesto. Stavba je pôvodne gotická, interiér jezariadený väčšinou novogoticky. Steny sú vyzdobené freskovými maľbami, z ktorýchniektoré siahajú až do 14. storočia.

Obrázok blogu


Vysokú historickú hodnotu má taktiežkrížová chodba vychádzajúca z južnej strany chrámu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


Na záver odporúčam slávnu reštauráciu Masné Krámy, kde simôžete po absolvovaní všetkých spomínaných pamiatok dopriať ďalší artikel mesta- pravé budějovické pivo.  

Obrázok blogu

Na zdravie!

Marián Hamada

Marián Hamada

Bloger 
  • Počet článkov:  148
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Na prvom mieste sú najbližší. Zaujíma ma verejné dianie, špeciálne udalosti v cirkvi vo vzťahu k spoločnosti. Okrem slovenského prostredia sa intenzívne zaujímam o Poľsko, najprv len z rodinných dôvodov, dnes už z pasie. Stredoeurópan. Zoznam autorových rubrík:  Zo života cirkviMoje PoľskoNa cestáchBoh a jaOstatné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu