reklama

Františkovo "Prepáčte" Rómom

Slová pápeža Františka adresované Rómom počas apoštolskej cesty v Rumunsku si môžeme pokojne prisvojiť aj u nás na Slovensku - nielen v kontexte nedávnych obvinení z diskriminácie v Trnave.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Trnavský prípad nie je celkom jasný. Je však jasné, že k diskriminácii Rómov na rôznych úrovniach a v rôznych formách dochádzalo a dochádza. My kresťania a naše spoločenstvá takisto nie sme výnimkou.

Pápež František sa na tento problém zameral počas apoštolskej cesty v Rumunsku po stretnutí s Rómami a ich duchovnými. "Moje srdce je plné smútku kvôli mnohým prípadom diskriminácie, segregácie a zlého zaobchádzania, ktoré zažili členovia Rómskej komunity." Ako pápež ďalej zdôraznil, dejiny nás učia, že aj my, kresťania sme páchateľmi tohto zla. Preto "by chcel v mene cirkvi a v mene Božom požiadať o odpustenie."

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cirkev je všeobecná, všeobjímajúca. Nie je naviazaná na žiadny špeciálny národ, ani žiadnu etnickú či národnostnú skupinu nevylučuje. To robíme len my, jej členovia.

Pápež, pastier sveta, pripomína slová sv. Pavla, že už niet Žida, Gréka, barbara, Skýta, otroka či slobodného. Bohatstvo človečenstva je predsa rozsiate rovnako u všetkých.

Marián Hamada

Marián Hamada

Bloger 
  • Počet článkov:  148
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Na prvom mieste sú najbližší. Zaujíma ma verejné dianie, špeciálne udalosti v cirkvi vo vzťahu k spoločnosti. Okrem slovenského prostredia sa intenzívne zaujímam o Poľsko, najprv len z rodinných dôvodov, dnes už z pasie. Stredoeurópan. Zoznam autorových rubrík:  Zo života cirkviMoje PoľskoNa cestáchBoh a jaOstatné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu