reklama

Nová Paka part 1. - Múzeum Autoslužby Končický

Pomaly končil august a my sme premýšľali (priateľka +ja), že by nebolo od veci ešte niekde na taký týždeň vyraziť. Keďže nie sme extra typy „plánovačov", hneď prvý septembrový týždeň sme to zobrali do Česka. Plán aj cieľ cesty bol jasný: Žilina - Brno - Nová Paka, v okrese Jičín v Královohradeckom kraji. Dôvod? Krásne prostredie, predchádzajúca pozitívna skúsenosť, samozrejme celkom slušná auto-moto história a áno, máme tam známych :). Auto bolo pripravené, plná nádrž 98-čky a mohlo sa vyraziť. „Medzipristátie" v Brne trvalo 2 dni, čekli sme bary a mesto, na Agip-ke dotankovali nehorázne drahý benzín a smer Novo-Packo...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Tak ako už v predchádzajúcich blogoch aj v tomto sa budem venovať, keďže milujem auta najmä im. Podľa mojich skúseností je nielen v Novej Pake cítiť dosť silný vzťah k autám. Či už sú to samotné múzeá, auto-penu servisy pomaly v každom druhom dvore, veľký výskyt autobazárov, zaujímavá tuningová scéna a čo sa týka profesionálov, tak napríklad BMW Team Krámsky sídli v neďalekých Jilemniciach. K tomu samozrejme pridajte krásnu prírodu, pekné cesty pomedzi hory, klesania, stúpania, dobrý asfalt a zrazu začínate chápať to magické slovo „okrsky“. Nie, nie je to o rýchlosti, je to o pocite. Bol som to ja, 200 koní a kus krásnej cesty, ktorá sa otvárala po každej zatáčke, ako z čias zlatej éry rally, keď Vám cestu ukazovali uhýbajúci sa diváci tesne pred vašim autom. Rádio vypnuté, okná dole a za zvuku strieľania z výfukov pri každom podradení pred zatáčkou resp. preradení po zatáčke ste mali pocit, že táto „rýchlostná skúška“ musí byť Vaša...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V tejto, prvej časti si predstavíme Múzeum Auto služby Končický, ktoré sa nachádza už v spomínanej Novej Pake. Všetko je na jednom mieste a samotná návšteva Vám veľa času nezaberie. Pár strohých informácií s cenovkou jednotlivých modelov. Ja som ju bral skôr ako povinnú zastávku, aby som si do budúcna nevyčítal, že bol som tam a nepozrel ju.

Predajnú halu plnú áut nájdete na Pražskej ulici 470 (bývalá hala ZPA) v Novej Pake. Určite ju neminiete je hneď pri hlavnej ceste. Po zaplatení vstupného môžete obdivovať a pokiaľ máte peniaze aj kúpiť samotné vystavované autá. V priestrannej hale sú historické vozidlá delené do dvoch základných skupín.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Obrázok blogu


Na jednej strane sú čisto vojenské vozidla, kde prevládajú americké značky ako Jeep, Dodge či Ford a pár motocyklov napr. Royal Enfield Bullet. Za zmienku stojí najmä krásne zreštaurový "púštny" Jeep Willys určený pre „púštne krysy“ vyzbrojený dvoma guľometmi a „miliónom“ kanistrov na vodu a benzín.

Obrázok blogu

Naproti nim sú klasické a športové vozidlá. U mňa by vyhral modrý Peugeot 172M s objemom 750cm3 z roku 1922. Krásnu aerodynamickú karosériu potiahnutú modrou kožou by si mohol hockto pomýliť zozadu s legendárnou bugattkou. Auto bolo po staršej renovácií a cenia si ho na 499.000 czk.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Za zmienku stoji aj Jaguár E-type v stave, ktorý by si čím skôr zaslúžil renováciu. Keďže mňa, ale aj tak najviac priťahujú klasické závodné vozidlá, za zmienku stojí aj žltý Austin Sebering alebo Triumph GT6 MK 3.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Obrázok blogu

Úprimne z celej „výstavy“ mám zmiešané pocity (to odzrkadľuje aj počet fotiek). Nie, nuda to nebola, ale poznáte ten pocit, že to nie je ono... .
Samotná prehliadka Vám však veľa času nezaberie (pokiaľ nejdete za niečím konkrétnym) a aj to jeden z dôvodov prečo, keď milujete autá, nie je od veci zastaviť sa.

Daniel Hančík

Daniel Hančík

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Viem, čo chcem ... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu