reklama

O predčasných dôchodkoch

V dnešnej dobe čoraz viac pracujúcich odchádza do predčasného dôchodku a nemalé množstvo o tom uvažuje. Niekto takto rieši situáciu, keď tesne pred riadnym dôchodkom z rôznych dôvodov stratí prácu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

 Nezanedbateľná časť žiadateľov má však na to celkom iný dôvod. Po viac ako 40 ročnej práci napríklad aj v štvorzmennej prevádzke je to najmä fyzická a psychická vyčerpanosť pracovníkov, ktorí už jednoducho nevládzu ďalej pracovať. 

Pred voľbami som o téme dôchodky od politikov nepočul ani slovko. Teraz nastal fakt, že dôchodkový vek sa od 1. januára 2017 zvýšil o 76 dní. Na budúci rok to bude okolo 63 dní. Od toho sa samozrejme odvodzuje aj výška veku na predčasný dôchodok. V súčasnej dobe teda väčšina mužov odchádza do riadneho dôchodku vo veku 62 rokov + 76 dní. O predčasný dôchodok môžu pri splnení určitých podmienok požiadať vo veku 60 rokov + 76 dní.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa Sociálnej poisťovne počet dní, o ktorý sa bude upravovať dôchodkový vek sa ustanoví opatrením, ktoré vydá Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky podľa údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky a vyhlási jeho úplné znenie uverejnením v Zbierke zákonov najneskôr do 31. októbra kalendárneho roka, ktorý predchádza príslušnému kalendárnemu roku. Toľko sociálna poisťovňa.

Konkrétne s účinnosťou od 1. januára 2017 sa bude určovať dôchodkový vek v súlade s § 65a zákona č. 461/2003 Z. z. v znení zákona č. 252/2012 Z. z. Predčasné dôchodky sa riadia podľa § 67 ods.1 zákona č. 461/2003 Z.z. v znení neskorších predpisov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čisto teoreticky Ministerstvo práce môže, ale nemusí vek do odchodu na dôchodok zvyšovať, pretože dôchodkový vek bude od 1. januára 2017 závisieť od dynamiky vývoja priemernej strednej dĺžky života spoločnej pre mužov a ženy. Som toho názoru, že do úvahy by sa mala brať už aj spomínaná fyzická a psychická vyčerpanosť pracovníkov. Lebo fakt, že pracujúci odchádzajú do predčasného dôchodku aj napriek jeho zníženiu o 0,5 percent za každých začatých 30dní niečo naznačuje. To, ako aj zvyšovanie počtu predčasných dôchodkov by si Ministerstvo práce pri svojom rozhodovaní malo určite všimnúť.

Dnešný tridsiatnik údajne pôjde do dôchodku vo veku okolo 67 rokov. Na moje prekvapenie som zo strany odborov nezaznamenal žiadne výraznejšie protesty. Žiadne námietky som z ich strany nepočul ani na takzvanú solidaritu v dôchodkovom systéme. Mimochodom málokto o tomto zákone vie. Ide o § 63,ods.3a4,zákona č. 461/2003 Z. z. v znení zákona č. 252/2012 Z. z.ods.9. Zjednodušene ide o to, že pracovník, ktorý cielene aby uživil rodinu išiel pracovať do rizikovej , či štvorzmennej prevádzky a tým aj viac zarábal bude mať v konečnom dôsledku krátený dôchodok. Na druhej strane pracujúci zarábajúci menej budú mať pridané.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Smutné je, že do úvahy pri tomto zákone sa nebral fakt, že pracovníci v prvom prípade pri odchode do dôchodku budú mať vo veľkej väčšine nepomerne horšie zdravie, ako druhá skupina. Ak niekto zarábal viac na úkor svojho zdravia tak by podľa mňa mal mať aj vyšší a hlavne nekrátený dôchodok, ako ten čo zarábal menej a svoje zdravie neohrozoval! Áno som si vedomý, že ten dôchodok asi reálne o niečo vyšší bude, ale určite to nebude úmerné poškodeniu zdravia. Spravodlivejšie by určite bolo ak už druhej skupine pridať, tak prvej určite neuberať.

Do úvahy o zvyšovaní veku na odchod do dôchodku by štát mal brať aj fakt, že Slováci žijú aj najkratší zdravý život. Dĺžka zdravého života je dôležitým kritériom relatívneho zdravia ľudí v Európskej únii. Za zdravý život sa považuje život bez akéhokoľvek funkčného obmedzenia či postihnutia. Podľa štatistického úradu Európskej únie Eurostat nám Slovákom, zdravie slúži spomedzi ostatných členských štátov najkratšie. Priemerná dĺžka zdravého života v rámci celej EÚ bola stanovená na 61,8 rokov pre mužov a 62,2 rokov pre ženy. Priemerná dĺžka zdravého života mužov na Slovensku je 52,1 rokov, čo je o 19 rokov nižšia, než vo Švédsku (71,1 rokov). Slovenské ženy sa zdraviu tešia v priemere 52,3 rokov. Slovenský dôchodca si teda už teraz svoj zaslúžený dôchodok neužíva plnohodnotne. Čo bude po zvýšení veku? Presedí ho v čakárni u doktora?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nesúhlasím so zvyšovaním veku do odchodu na starobný dôchodok. Už 62 rokov je veľa. Podľa štatistík skoro jedna tretina mladých je bez práce. Zdá sa mi choré, ak seniorov nútia robiť dlhšie a na druhej strane máme kopu nezamestnaných vrátane mladých, ktorí sedia doma, alebo pracujú vonku. Nehoráznosťou je tiež ak si euro poslanci dôchodkový vek znižujú a nám ho chcú zvyšovať! Nezdá sa mi normálne, ak má niekto odpracovaných viac ako 40 rokov a stále nemôže ísť ani do predčasného dôchodku.

Vážny problém je podľa mňa aj ten, že pracovníci, ktorí sú niekoľko rokov pred dôchodkom na rozdiel od doby minulej nie sú nijak chránení ! Potom sa stávajú prípady, kedy pracovník pracuje celý život pre firmu a pár rokov pred dôchodkom je pre zdravotné problémy prepustený, alebo ho zamestnávateľ svojim arogantným správaním donúti dať výpoveď. Takéto prípady by mali byť ošetrené aj v kolektívnej zmluve, no to by sa museli zobudiť hlavne odbory. 

V minulosti nás v škole učili, že človek v 60-tke je už dokázateľne opotrebovaný a dôchodok si v tomto veku plne zaslúži. Ak sa však vek do odchodu na dôchodok bude neustále zvyšovať, mám obavy, či sa niekto tohto zaslúženého dôchodku vôbec dožije, alebo si ho bude užívať veľmi krátko. Vo svojom okolí totiž pozorujem neradostný trend. Čoraz viac pracovníkov pracujúcich v štvorzmenných prevádzkach začína umierať aj pred dôchodkovým vekom, alebo tesne po ňom. Tu by si mali do svedomia vstúpiť aj odbory a o pracujúcich ohľadom veku na odchod do dôchodku viac zabojovať.

V roku 2014 bola priemerná dĺžka života mužov na Slovensku okolo 73 rokov a žien 80 rokov. Oproti západným krajinám priemerná dĺžka života na Slovensku stále zaostáva aj keď sa mierne zvyšuje. Podľa tejto štatistiky si v priemere dôchodca muž na Slovensku momentálne "užije" svoj dôchodok menej ako 11 rokov. Je to veľa, alebo málo? Názor nech si urobí každý sám.

Som presvedčený, že ak by naši politici nevyrábali rôzne kauzy a naša republika sa netunelovala v súlade so zákonom žiadne, alebo aspoň nie tak drastické zásahy v dôchodkovom systéme by neboli potrebné.

Vladimír Hano

Vladimír Hano

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som človek,ktorého trápia problémy tohoto sveta a keďže ich ináč neviem riešiť,tak o nich chcem písať. Možno sa nič nezmení, ale mlčať mi pripadá ako tá horšia voľba! Na svojom webe mám tiež osobný blog a fotogalériu, pretože jednou z mojich záľub je aj fotografovanie. Nájdete tam aj články o pestovaní rastlín na balkóne.Moje aforizmyMôj obľúbený citát: Je priam tragikomédiou, keď si vedúci na pracovisku začína namýšľať, že je vševedúcim. Zoznam autorových rubrík:  policiamestofototechnikanáboženstvospoločnosťvodičiSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu