reklama

Pani Remišová, konajte!

Začnime riešiť a chrániť to, bez čoho nikto z nás neprežije! Máme 7 miliárd v nevyčerpaných eurofondoch.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Voda je základom života a jedným z prírodných zdrojov, ktoré si musíme chrániť. Bez vody nebude života. Každý človek bez ohľadu na jeho sociálne a ekonomické podmienky  má mať právo na pitnú vodu dobrej kvality. Prístup k pitnej vode patrí k požiadavkám ľudí a povinnosťou štátu má byť jej zabezpečenie.

Klimatická kríza, pretrvávajúce suchá len trikrát podčiarkli problém, ktorý tlačíme pred sebou už roky - nedobudované verejné vodovody, zlá ochrana zdrojov vody. Zo všetkých strán, po celom Slovensku hlásia ľudia problémy s nedostatkom pitnej vody a aj úžitkovej vody v studniach. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zbytočne budeme kupovať dôchodcom tablety, ak si nemajú s čím spláchnuť záchod a po pitnú vodu si musia chodiť do obchodu.

Na Slovensku aj v období, keď nemáme problémy so suchom, nemá pitnú vodu z verejného vodovodu pol milióna ľudí. POL MILIÓNA! Približne 470 obcí po celom Slovensku, kde nie je vybudovaný verejný vodovod. Ešte horšie sme na tom s kanalizačnou sieťou.

Pre ochranu zdrojom vody je nevyhnutné dobudovanie kanalizačnej infraštruktúry, ktorej základnou funkciou je ochrana obyvateľstva a životného prostredia pred nepriaznivými vplyvmi vyprodukovaného znečistenia v komunálnych odpadových vodách. Proces odvádzania a čistenia odpadových vôd musí rešpektovať zásady trvalo udržateľného rozvoja, ochrany životného prostredia a uplatnenie zákonných a koncepčných požiadaviek hospodárenia s vodami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V priebehu posledného roka som sa stretla s viacerými starostami a starostkami po celom Slovensku. Naposledy to bolo pár dní dozadu na východe v okrese Bardejov. Môj príhovor som začala slovami: “Mám jednu zlú a jednu dobrú správu. Tá zlá je, že vám neprinášam žiadne zázračné riešenia, ktoré situáciu v našich obciach hneď zmenia a tá dobrá, že urobíme všetko pre to, aby sme na problém s vodou aj s mojimi kolegami a kolegyňami upozorňovali a pomohli ho riešiť. 

Na poplach v Progresívnom Slovensku bijeme už dávno. Moji kolegovia a kolegyne robia prvé a posledné, aby upozorňovali na všetky ohrozenia a prichádzajú aj s riešeniami. Stačí počúvať. Biť na poplach je aktuálne náš jediný nástroj. Reálne možnosti veci riešiť má naša vláda a zodpovedné ministerstvá. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je predsa nemysliteľné, aby v 21.storočí ľudia nemali prístup k pitnej vode a aby sme si vodu nechránili ako to najvzácnejšie na svete. Právo na vodu nemá byť súťažou medzi samosprávami o lepší projekt. 

Cez telefonický prieskum sme sa spojili približne s 225 obcami, ktorých sa problém týka. Tie príbehy boli až neuveriteľné a smutné. Ten kto nezažil, neuverí. Ten kto nepočul, nepochopí. 

My sme počuli a videli…nechápeme my a ani tých stovky starostov a starostiek, prečo systém nefunguje a nám majú milióny eur prepadnúť. 

Je nutné odborne zmapovať situáciu a urýchlene vyčleniť dostatočný balík peňazí na budovanie vodovodov a kanalizácií. Zároveň zjednodušiť a najmä zrýchliť územné a stavebné konanie, podporiť financovanie projektových dokumentácií, znížiť administratívnu obtiažnosť pri predkladaní projektov a začať koncepčne riešiť danú problematiku napájania na vodovody a kanalizácie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pani Remišová, prosím konajte! Už včera bolo neskoro… 


Jana Hanuliaková

Jana Hanuliaková

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  169x

Som komunálna poslankyňa a členka hnutia Progresívne Slovensko. Zaujímam sa o témy týkajúce sa fungovania samosprávy a snažím sa ako členka PSF/feministickej platformy poukazovať na rôzne spoločenské problémy a hľadať pre ne riešenia. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu