reklama

Oplatí sa využívať kreditky ?

Takmer každý z nás má vo svojej peňaženke platobnú kartu. Platobné karty sa na prvý pohľad od seba nelíšia. Aký je však v platobných kartách reálny rozdiel?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Takmer každý z nás má vo svojej peňaženke platobnú kartu. Platobné karty sa na prvý pohľad od seba nelíšia. Aký je však v platobných kartách reálny rozdiel? Väčšina ľudí totiž nerozlišuje jednotlivé druhy platobných kariet a označuje ich jednotným výrazom „kreditka“. Pod názvom „kreditka“ si však bežný človek často krát mylne predstavuje bežnú platobnú kartu.

Rozlišujeme dva základné typy platobných kariet - kreditné a debetné karty. Obidve umožňujú platiť bezhotovostne za tovary a služby alebo vyberať hotovosť z bankomatu, no hlavný rozdiel je v tom, aké finančné prostriedky sa za nimi skrývajú. Debetná karta sa vydáva k bežnému účtu osoby v banke. Túto kartu získavajú klienti zvyčajne automaticky pri zriadení bežného účtu. Majiteľ karty pri jej používaní používa vlastné finančné prostriedky do výšky disponibilného zaostatku, t.j. do výšky peňazí, ktoré má v danom okamihu uložené na účte v banke. Na rozdiel od toho, pri kreditnej karte nemusí mať klient otvorený účet v banke, kreditná karta nie je poskytnutá automaticky, ale na požiadanie klienta. Pri používaní kreditnej karty klient nečerpá vlastné finančné prostriedky, ale čerpá finančné prostriedky banky, ktorá tieto požičiava prostredníctvom kreditnej karty jej držiteľovi – takýto klient teda prostredníctvom kreditnej karty čerpá v banke úver, ktorý následne musí splácať. Takto čerpaný úver sa označuje ako revolvingový (opakujúci sa), pričom s každou uskutočnenou pôžičkou prostriedkov sa neustále obnovuje.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mohlo by vás tiež zaujímať: Oplatí sa využiť osobný bankrot ?

Kreditné karty sa stali obľúbeným platobným nástrojom bežných ľudí. Kreditné karty predstavujú bezúčelový úver, ktorý je možné použiť na čokoľvek. Hlavnou výhodou kreditných kariet je tzv. bezúročné obdobie, počas ktorého klient čerpá úver bezúročne (zadarmo), avšak len pod podmienkou, že počas tohto obdobia splatí celú sumu požičaných prostriedkov. Každá banka má toto bezúročné obdobie stanovené inak, zväčša sa pohybuje v rozpätí 40 až 50 dní.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Aké su podmienky osobného bankrotu ?

Kreditné karty sú v ponuke bánk, ako aj nebankových spoločností. Spoločnosti lákajú spotrebiteľov na zriadenie kreditných kariet prostredníctvom rôznych doplnkových služieb (poistenia, zľavy u vybraných obchodníkov) a výhod, ktoré sú k úveru poskytované. Nevýhodou kreditných kariet je však náročná predvídateľnosť výdavkov. Majiteľovi karty sa môže ľahko stať, že zaplatí za tovar alebo službu sumu, na ktorej splatenie nakoniec nebude mať dostatok finančných prostriedkov. Vtedy nastane situácia, že banka alebo nebanková spoločnosť budú požadovať uhradenie dlhu spolu s poplatkami a úrokmi, ktoré vzniknú v závislosti na čase čerpania úveru. Úrokové sadzby sa pri kreditných kartách pohybujú na veľmi vysokej úrovni (v zásade sa dá hovoriť o najvyšších úrokoch zpomedzi takmer akýchkoľvek iných druhov financovania). Preto pri používaní kreditnej karty klient nesmie zabúdať, že sa jedná o úver, ktorý musí splatiť včas tak, aby využil dohodnuté bezúročného obdobie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Často práve prostredníctvom kreditných kariet prichádza ku klamaniu spotrebiteľa a k nezákonnému postupu zo strany veriteľov. Veritelia spájajú kreditné karty, ich užívanie a sankcie za omeškanie so splácaním, s neprimerane vysokými poplatkami a sankciami. Často sa tak stáva, že človek prostredníctvom kreditnej karty čerpá prostriedky vo výške stoviek eur, avšak v priebehu pár mesiacov veriteľ požaduje zaplatenie už sumy na úrovni tisícok eur.

Prečítajte si aj, čo je to oddĺženie.

V prípade, že máte ťažkosti so splácaním dlhu, ktorý vznikol v súvislosti s kreditnou kartou, kontaktujte spoločnosť nebuďdlžník s.r.o., ktorá zabezpečí posúdenie podmienok, ktoré sú ku konkrétnej kreditnej karte dohodnuté s veriteľom. V množstve prípadov vieme pre klientov zabezpečiť zníženie sumy, ktorú majú uhradiť na účet veriteľa. Prostredníctvom spolupracujúcich advokátov taktiež zabezpečujeme zastúpenie dlžníkov v konaniach pred súdmi, ktoré sa týkajú pohľadávok z kreditných kariet – takéto konania sú totiž v mnohých prípadoch nezákonné, a teda je možné ich zastaviť alebo aspoň zmierniť dopad na žalovanú stranu.

Martin Haring

Martin Haring

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Konateľ spoločnosti NebudDlžnik s.r.o, ktorí chráni a pomáha bežným ľuďom. Mnoho ľudí platí poplatky, ktoré podľa zákona platiť nemá. Ja zabezpečujem, aby neplatili zbytočne.----------------------------------------------------------www.nebuddlznik.sk Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu