reklama

Moslimský párty ostrov Gilli T. v Indonézii

Po precestovaní motorkou okolo celého Bali, ktoré bolo strašne hlučné a celé preplnené ľudmi, sme to zabalili a vydali sa loďou na malý ostrovček Gilli Trawangan v nádeji, že tam nájdeme trochu kľudu a možno aj zábavy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Gilli T. je jedným z troch malých ostrovčekov medzi ostrovami Bali a Lombok, konkrétne dve hodiny rýchlou loďou severovýchodne od Bali. Gilli Trawangan je známy ako párty ostrov, Gilli Meno je romantický a má najkrajšie pláže, jazdia sem zaľúbené páry na medové týždne, a Gilli Air je akosi kombináciou oboch. 

V pláne sme mali prejsť všetky tri, ale nejak sme sa zasekli na Trawangane. Obaja sme mladí a mysleli sme, že trochu párty a ničnerobenia na pláži si zaslúžime. Predsa len sme boli viac ako dva týždne na motorke okolo Bali a na chvíľku sa pozastaviť nezaškodí. Ten kľud sme ale precenili hneď od začiatku... 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je to naozaj krásny malý ostrov, ktorý sa dá dookola prejsť pešo asi za dve hodiny. Všade na pláži sú reštaurácie a bary, vo vnútrozemí pár bambusových lokálnych domečkov, palmy, kone, kravy a býky. Na ostrovoch sú zakázane všetky motory, jazdia tu len vozíky s koňmi a elektrické motorky, čo bola dobrá zmena v porovnaní s Bali, ktorý je totálne prehustený hučiacimi všadeprítomnými motorkami. Je tu ale len jedna prašná hlavná ulica, ktorá vedie pozdĺž pláže dokola, takže je neustále plná turistov, koní a lokácov, ktorý na vás hovoria z každej strany a stále niečo ponúkajú. Po určitej dobe to už može byť celkom otravné. Sú už zvyknutí, že sa sem chodia mladí ľudia zabaviť, takže vám neustále ponukajú lokálne pivo Bintang, alebo "magic mushroom" (halucinogénne hubičky, ktoré sú tu tiež preslávené). Stalo sa mi párkrát, že keď som odmietla, boli dosť drzí. Dokonca mi jeden veľmi drzo a sebavedomo odvrkol - po tom, ako som si na ulici odmietla kúpiť pivo - prečo ho nechcem. Niekedy som toho mala už naozaj plné zuby, z každej strany vás s niečím bombardovali, videli vás len ako kráčajúcu peňaženku, všetko predražené, ale na druhej strane sú radi keď zjednávate ceny, je to pre nich akási hra. Lokálci v turistických oblastiach sú dosť otravní, zato keď sa vzdialite a dostanete sa niekde do odľahlejších častí, sú veľmi milí, hneď sa usmievajú a deti vás veselo zdravia. Ešte niesú nakazení peniazmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Každý večer sa ozýva hlasná hudba z každej reštaurácie a baru na ulici, zhromažďujú sa ľudia a začína sa párty na celej ulici. Má to veľmi slobodnú atmosféru, všeci sa zabávajú, tancujú, chodia z jedného podniku do druhého. Sú to vačšinou otvorené bambusové chatky nasekané vedľa seba, takže ďaleko chodiť nemusíte.

Paradoxom je, že je to moslimský ostrov. Prevláda tu islám, je tu mešita (všimla som si len jednu), z ktorej sa až veľmi hlasno ozývala modlitba prílišveľakrát za deň. Možno to bolo blížiacim sa Ramadánom, tak to bolo častejšie ako inokedy (približne každú pol hodinu), niekedy sme to počuli až na pláž. To sa celkom bilo s predstavou tropického ostrova, ale aspoň to bol o to zaujímavejší kontrast. Inak sa náboženstvo ale nijak neprejavovalo, občas nás neobslúžili v stánku pretože sa akurát modlili, ale to nám vobec nevadilo. Z moslimských krajín, ktoré som doteraz navštívila bol tento ostrov v tomto najvoľnejší.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Celkovo to bola ďalšia zaujímavá skúsenosť, párty kedykoľvek, kdekoľvek, s kýmkoľvek, pomedzito hučiaca mešita, otravný lokálci, kone... Také malé ostrovné mravenisko. Každý ale prišiel na ostrov s rovnakým cieľom, takže ľudia boli naladení na rovnakej vlne.

Kľud sa dal tiež nájsť, aj keď sme sa museli vzdialiť od centra diania. Ak sme trochu zašli za mesto, objavili sme prázdne pláže s hojdačkami vo vode, čo sa mne osobne dosť páčilo :) 

https://www.instagram.com/zuzaazur/

Zuzana Hlucha

Zuzana Hlucha

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Niekoľko rokov cestujem po svete, žijem tam, kde sa mi práve páči najviac. Momentálne som už skoro rok na Hawaii. Snažím sa pomôcť a inšpirovať tých, ktorí chcú od života viac :)Fotogalérie, príbehy z ciest a tipy ako na to, nájdeš na mojej stránke - http://www.undercoverislander.comhttps://www.instagram.com/zuzaazur/ Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu