reklama

Hudobné kvóty? Zbytočnosť!

Osobne si myslím, že riešiť hudobné kvóty je zaujímavé. Viac slovenskej a českej hudby? Alebo inak, viac zrozumiteľnej hudby? Tak fajn. Dajme viac. Ale... komu to ublíži a komu pomôže? Teda ak by to náhodou prešlo?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Predstavte si jednoduchú situáciu. Ste v práci a ste donútený počúvať jedno konkrétne rádio. Iste, niekedy niečo povedia, ale väčšinou púšťajú hudbu. Pretože je to mimoriadne komerčné rádio, púšťa niečo, čo hltá mainstream, alebo to mainstreamu veľmi nevadí. Popové princezničky, miliónkrát ohrané skladby a do toho niečo, čo je akože niekde hit.

A teraz si predstavte inú situáciu. Počúvate rádio, ktoré nemôžete prepnúť a púšťajú také (bez prepáčenia) sračky, že je vám z toho zle. Pustia niečo fakt otrasné a za hodinu znovu. Napriek tomu, že má nejaká tá dievčina v playliste státisíce skladieb. Prepnete na iné rádio a tam zas niečo povedia a pustia znovu ten istý hit, po ktorom niekto besnie a niekto iný potrebuje lekárske vyšetrenie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Iste, napísané je to prehnane, ale vychádza to všetko z jednoduchej úvahy. Konkrétne z tej, že sa rádio nemôže preladiť na niečo iné. A teraz, prečo by mali rádiá hrať slovenskú hudbu? Pretože to povie štát? Pretože s tým príde nejaká nacionalistická strana, pre ktorú je to jeden zo spôsobov, ako si nahnať menej inteligentných voličov? Nech je to akokoľvek, ideál by bol, keby si každý dal to svoje rádio. A hotovo.

Kto má rád pop, nech si naladí nejaké popové. Kto má rád rock, nech si naladí nejaké rockové, atď. Ak by teraz bolo 40 rádií, ktoré hrajú len hudbu pre mainstream, bol by to pre rockové rádio vlastne sen.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Každé rádio chce jednoducho prežiť. Snaží sa získať si poslucháčov a udržať ich. Tak sa netreba čudovať, že napríklad rôzne malé lokálne rádiá hrajú skôr komerčnú hudbu a o menšinových poslucháčov (ako som napríklad ja) sa veľmi nestarajú. A čo chcú niektorí politici? Pomôcť niekomu? Fajn. Ale koľko uškodia, to je akosi nepodstatné.

Tí, ktorí navrhujú podobné kvóty, by si mohli skúsiť viesť rádio. Starať sa o svojich poslucháčov a zariadiť, aby ich počet neklesal. Ako by to asi išlo? Keby som ja sám mal mať rádio, tak by som rád hral rockovú a metalovú hudbu, z rôznych štátov. Mohol by som si tak vybudovať vernú komunitu. Metalová hudba sa ale nehodí veľmi napríklad pre vodičov a pre niektoré ďalšie skupiny a ja by som mal problém - zatiaľ čo by iné rádiá mali radosť. Všetko je to o kompromisoch a prinútenie niekoho dodržiavať nejaké percentá je naozaj hlúpe. Kto chce slovenskú hudbu, môže počúvať rádio, ktoré na nej zakladá. S pomocou internetu sa takých niekoľko určite nájde.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak chce niektorý SK hudobník, aby bolo viac jeho muziky, môže sa kedykoľvek prísť porozprávať do nejakého rádia. Alebo treba, aby to za neho riešil štát?

Stanislav Hoferek

Stanislav Hoferek

Bloger 
  • Počet článkov:  75
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Optimista, úprimný blázon a človek, ktorý chce zmeniť svet k lepšiemu. Niekedy drzý a často hľadajúci vo všetkom nejaké súvislosti. Preferujem dialóg a kompromis pred inými riešeniami. A nemám rád spamovacích magorov, náboženských fanatikov či "expertov na život" :) Som autorom rôznych textov, medzi obľúbené patrí trilógia Vodná planéta. Zoznam autorových rubrík:  filozofia a názoryKnihyPolitikaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu