reklama

Len dve otázky k téme SOZA

O organizácii alebo čo to vlastne je s menom SOZA, alebo ak chcete, Slovenský Ochranný Zväz Autorský, sa hovorí veľa. Aj vďaka blogom tu na SME. Dôvod? Dlhodobo padajú otázky, čo to tá SOZA je, na čo je dobrá a hlavne čo za šialenosti to v nej vytvárajú.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Škandál sa sem tam objaví, a netreba sa čudovať. Právnik nie je technik, technik nie je právnik a ľudské myslenie je niekedy neľudské a naopak. Ak sa spýtam kohokoľvek, či už je to kapela alebo milé dievča s akustickou gitarou, čo si o SOZA myslí, dostávam rovnakú odpoveď. Viete akú.

Napadli ma ale dve otázky, na ktoré by som veľmi chcel odpoveď. Od čitateľov, hudobníkov, kľudne od pána Repčíka.

  1. SOZA zastupuje autorov, je to ochranný zväz a podľa rôznych tvrdení je to potrebná organizácia, ktorá sa stará o hudobníkov a ich práva. Existuje ale nejaký konkrétny interpret, ktorý by mohol povedať niečo ako "Som veľmi šťastný, že SOZA existuje, veľmi mi pomohla" alebo "Odkedy sa o mňa zaujíma SOZA, môžem sa lepšie venovať hudbe, ktorú milujem" ?

  2. Ak je počínanie SOZA často kritizované a ak zároveň je pravdivé tvrdenie, že sa postupuje podľa autorského zákona, nehovorí to jednoducho o tom, že je zákon zlý, alebo že si ho niekto "naťahuje a upravuje podľa svojho gusta" ?


Toť všetko. Diskusia je otvorená, rád si prečítam vaše názory.

Stanislav Hoferek

Stanislav Hoferek

Bloger 
  • Počet článkov:  75
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Optimista, úprimný blázon a človek, ktorý chce zmeniť svet k lepšiemu. Niekedy drzý a často hľadajúci vo všetkom nejaké súvislosti. Preferujem dialóg a kompromis pred inými riešeniami. A nemám rád spamovacích magorov, náboženských fanatikov či "expertov na život" :) Som autorom rôznych textov, medzi obľúbené patrí trilógia Vodná planéta. Zoznam autorových rubrík:  filozofia a názoryKnihyPolitikaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu