reklama

Po vieru do supermarketu?

Čo všetko sa dá kúpiť v niektorom tom obchode? V trafike, bežnom obchodíku, super či hypermarkete? Asi všetko. Napadajú ma veci dennej potreby i niečo, čo sa tak často nekupuje, len občas, pri nejakej špeciálnej príležitosti. A tá sa vraj vždy nájde. Dala by sa ale vybrať viera, keby boli všetky na jednej hromade? Alebo by ste si vybrali cez nejaký test?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)
Obrázok blogu

Nie je tajomstvom, že som taký akýsi vyberavý typ človeka. Rád si vyberiem. Viac možností, dosť času, papier a pero, s ktorým si môžem písať plusy a mínusy. Racionálne, iracionálne, správne či nesprávne, geniálne či úplne na hlavu. A niekedy si vyberiem aj dobre. Ak by som teraz išiel kúpiť auto, tak by som určite nechcel ísť do prvého obchodu a kúpiť si to, ktoré je najbližšie pri dverách do predajne. Prešiel by som celú predajňu a hneď za ňou ďalšiu a ďalšiu. Určite by k tomu bolo treba vedieť, čo chcem. Aspoň približne. Niečo malé, krpaté, mestské a tak pre dvoch? Niečo do terénu, čo odnesie väčší náklad? Niečo štýlové, coolové a rýchle? Bez problémov sa spýtam väčších odborníkov, zvážim rôzne možnosti a pre jedno sa vyberiem.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Len tak námatkovo, pri výbere auta by ma asi zaujímala veľkosť, spotreba, pohodlie, výbava, dostupnosť servisu či nasadenie na teréne, na ktorom to auto budem používať. Myslím, že je to aj celkom logické. Ako ale s vierou? Ak si môžem vybrať auto na základe jeho vlastností, politickú stranu (na základe programu, mien, ekonomického smerovania atď), sladké pečivo, mapu na počítačovej hre či mikinu, ktorú si dám na seba... tak prečo nie vieru? Tak schválne, aké by to bolo, keby sa dalo vybrať? Keby si mohlo dieťa vybrať na základe vnútorného presvedčenia? Rôznych náboženstiev a siekt je veľa, navyše sú rôzne "odrody" ateizmu. Výber by som si vedel predstaviť dvomi spôsobmi:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A) prísť niekde, kde by boli základné informácie o všetkých vierach, alebo aspoň o nejakých tých napríklad dvadsiatich známejších. Rôzne vetvy kresťanstva, islamu, hinduizmu a tak ďalej.

B) postupovať cez kvíz, kde by sa na základe odpovedí dopracovalo k zhode s niektorou vierou. Niečo na spôsob Linux distribution chooser.

Čím by som teda bol? Pravdepodobne tým, čo by bolo najbližšie k môjmu vnútornému presvedčeniu. Napríklad v niektorých islamských smeroch (nie všetkých, ani náhodou) sú ženy oveľa menej ako muži, majú menej práv a viac zákazov. Ak by som v niečo také veril, tak by to dostalo dáky bod. Osobne však v niečo také neverím, úplne sa mi to hnusí, tak by mi potom asi táto viera nevyšla ako tá "najpodobnejšia vnútornému presvedčeniu". Stačilo by vybrať špecifiká rôznych náboženstiev a dostavil by sa výsledok. Vlastne som veľmi zvedavý, čo by mi vyšlo. Možno niečo, čo je postavené "špeciálne pre mňa", ale ešte som sa s tým nestretol, pretože je to bežné na nejakom inom konci sveta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo by vyšlo vám? A dali by ste si takýto text? Alebo ak by boli rôzne viery vedľa seba, v nejakej tabuľke alebo na regáli, podľa čoho by ste vyberali? A zaujímajú vás iné možnosti, alebo ste spokojní s tým, čomu veríte teraz a nechcete to ničím narušiť?

Stanislav Hoferek

Stanislav Hoferek

Bloger 
  • Počet článkov:  75
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Optimista, úprimný blázon a človek, ktorý chce zmeniť svet k lepšiemu. Niekedy drzý a často hľadajúci vo všetkom nejaké súvislosti. Preferujem dialóg a kompromis pred inými riešeniami. A nemám rád spamovacích magorov, náboženských fanatikov či "expertov na život" :) Som autorom rôznych textov, medzi obľúbené patrí trilógia Vodná planéta. Zoznam autorových rubrík:  filozofia a názoryKnihyPolitikaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu