reklama

Rozhovor: Halucinácie sú pre mňa realitou (Schizofrénia)

Prečo hovoríme o schizofrenikoch ako o rozdvojených osobnostiach? Ako vnímajú svoje halucinácie a bludy? Na podobné otázky som sa pýtala 24 ročnej Kláry Javůrkovej, sympatickej slečny z Prahy, ktorá schizofrénii čelí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ako sa u teba choroba spustila? Aké boli príznaky ako lekári zistili, že sa jedná práve o schizofréniu? 

Začalo to v mojich 21 rokoch koncom prvého ročníka na DAMe (Divadelní akademie múzických umění -pozn.aut.). Najskôr prišli stavy, kedy som mala pocit, že nič nie je reálne, mala som videnie ako v sne. Taktiež som mala veľmi skľúčenú náladu, ale nedokázala som plakať, aj keď som to potrebovala. Moja mamina ma objednala k psychiatričke, ktorá mi predpísala antidepresíva s tým, že mám derealizáciu, depersonizáciu a dystýmiu. Povedala, že je dobré že som prišla, pretože všetko sa môže zhoršiť a prepuknúť v psychózu. Môj stav sa ale nezlepšil. Niektoré objekty mi pripadali živé a niečím neskutočne zaujímavé. Myslela som si, že na mňa hľadia a môžem s nimi komunikovať. Prestala som rozoznávať realitu, nevedela som čo je skutočné. Ľudia mi zrazu videli do hlavy a všade som videla nejaké znamenia (v nápisoch, knihách, billboardoch), že mám zachrániť svet. Psychiatrička mi povedala, že to nebude liekmi (čo som si myslela) a okamžite mi nasadila antipsychotiká s tým, že to prepuklo v psychózu. Aj keď sa stav začal zlepšovať, nebola som poučená o tom, ako mám lieky brať, preto som ich brala ako som potrebovala. Niekedy som ich nevzala, pretože som po nich bola unavená. Potom som poprvýkrát začala počuť hlasy v hlave a lieky som musela navýšiť. S týmito problémami som dokončila druhý ročník a našla som si terapeutku, s ktorou som sa dohodla, že štúdium preruším na rok a začnem navštevovať stacionár. Diagnostikovali mi hraničnú poruchu osobnosti. V stacionári som napokon z dňa na deň vysadila antipsychotiká, lebo sa mi nepáčili vedľajšie účinky (priberanie, ospalosť...) . Po tomto sa všetko zhoršilo, hlasy v hlave boli na dennom poriadku a ja som úplne prepadla bludom o tom, že som naklonovaná. O pár mesiacov som skončila v psychiatrickej nemocnici Bohunice. Z nej som odišla predčasne, a napokon ma znova hospitalizovali v NÚDZi (Národní ústav duševného zdraví -pozn.aut.) a tam mi diagnostikovali schizofréniu, pretože moja choroba trvala už pár rokov

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aký typ schizofrénie ti diagnostikovali? V čom sa odlišuje od ostatných typov?

Paranoidnú schizofréniu, pre ktorú sú typické práve bludy a halucinácie. Nie som si istá ako to funguje u iných typov, nie som lekár.

Ako funguješ v bežnom živote? Chodíš do školy/pracuješ? Ako vplýva choroba na tvoje každodenné fungovanie? 

Momentálne som na plnom invalidnom dôchodku. Do školy sa vraciam po dvoch rokoch a dúfam, že to pôjde. Pri schizofrénii sú poškodené kognitívne funkcie- učenie, pamäť, pozornosť a práve to najviac ovplyvňuje moje štúdium. Stresové situácie vo mne niekedy spúšťajú derealizáciu či psychózu. Celkovo by som sa mala vyhýbať stresu, čo niekedy úplne nejde. Taktiež musím dochádzať k psychiatričke (teraz len raz mesačne) a raz týždenne na terapiu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Schizofrénia sa často zamieňa s chorobou DID (mnohopočetná porucha osobnosti), pri ktorej má pacient v sebe viacero osobností. Ako vnímaš tento problém? Prečo si ľudia tieto choroby zamieňajú? 

To je jeden z dôvodov, prečo som začala natáčať videá (link na konci článku). Chcela som tento mýtus vyvrátiť a tiež schizofréniu destigmatizovať a ukázať ľuďom, že sme ako oni. Názov "schizofrénia" znamená doslova rozštiepenie mysle, preto si ľudia choroby zamieňajú. Rozštiepenie je však od reality. Nie je to viac osobností v jednom človeku.

/Rozhovor s Dávidom, ktorý má DID nájdeš na: https://holejova.blog.sme.sk/c/499665/rozhovor-mam-v-hlave-8-osobnosti-porucha-did.html/

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako sa tvoja choroba lieči? Je možné vyliečiť sa úplne?

Ako som spomínala, musím brať pravidelne lieky, chodím na terapie a kontroly k psychiatričke. Či sa to dá vyliečiť, to neviem. Niekto vraví, že sa to dá, niekto zase, že je to len liečiteľné. Mne moja doktorka povedala, že lieky budem brať celý život, ale ktovie. A apelujem na každého, kto touto chorobou trpí: berte lieky pravidelne a NIKDY ich nevysaďte sami.

Ako súvisí schizofrénia so sebapoškodzovaním a samovražednými sklonmi? 

Ja sama som sa sebapoškodzovala, pretože ma k tomu nabádal hlas v hlave. Samovraždu som chcela spáchať v chvíli, kedy som mala blud o tom, že si po mňa idú ľudia, ktorí na mňa hovoria v hlave a že ma budú mučiť. Myšlienky na samovraždu nie sú u týchto ľudí žiadnou vzácnosťou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Popíš, prosím, nejaké zo svojich bludov, halucinácií

Môj najdlhší blud bol o tom, že som klon. Hovorili na mňa ľudia, ktorí ma naklonovali a hovorila na mňa aj pravá Klárka. Hovorila, že ma nenávidí, že som jej vzala život a že ju mám zachrániť, pretože ju tí ľudia držia niekde zatvorenú. Tí ľudia mi vraveli, že si po mňa prídu a zabijú ma. Potom som počula len: "Klárka je mŕtva". Raz som bola zase presvedčená, že som vyvolená, musím zachrániť svet a prenasledujú ma agenti. Raz som bola presvedčená, že som Boh. Halucinácie som mala zvukové (hlasy, výsmechy), vizuálne (čierne postavy v mojej izbe) i taktilné (niekto ma škrtil a ja som to naozaj cítila, pritom tam nikto nebol).

Dajú sa halucinácie a hlasy v hlave rozlíšiť od reality? Sú bludy, ktoré sa znova opakujú? 

Nedajú. Pre mňa sú bludy vždy realitou. Prežívala som všetky tie veci ako skutočné, naozajstné. Je ťažké, takmer nemožné vyhovoriť niekomu jeho halucinácie. Mne sa často opakoval blud s klonovaním a opakujúce sa bludy sú aj u ostatných. Keď vás raz prenasledujú v psychóze mimozemšťania, pravdepodobne to bude nabudúce rovnaké.

Ak svoje halucinácie vnímaš ako reálne, ako po čase dokážeš pochopiť, že nešlo o skutočnosť?

Keď zaberie medikácia, človek si postupne vďaka nej a terapii uvedomí, že to nebola pravda. Práve to je pre daného človeka veľmi ťažké, pretože tým žil celú dobu. Potom prichádza depresia, pretože si uvedomuješ realitu a čo všetko si urobil a často na chvíľu stratíš zmysel života.

Je nejaká spojitosť medzi drogami (napr. marihuana) a schizofréniou? Môžu ľudia s psychickými problémami ľahšie nadobudnúť toto ochorenie po požití drog? 

Určite áno. Naviac, psychotické ochorenia spúšťa práve marihuana, LSD a pervitín. Poznám z hospitalizácií mnoho ľudí, ktorým tieto choroby spustili práve drogy. To ale nebol môj prípad, u mňa to bol stres. Na druhej strane, človek k tomu musí mať predispozície. Nedá sa povedať, že každý, kto užíva drogy bude mať schizofréniu. Ale taktiež je možné, že si len jediný raz zapálite trávu a choroba u vás prepukne.

Je pravdou, že človek so schizofréniou citovo vyhasne (nie je schopný milovať, opätovať lásku, mať rád…)?

V psychóze som to taktiež mala. Všetko bolo veľmi plytké- i emócie. Nedokázala som milovať tak ako dokážem teraz. S odoznením príznakov choroby miznú aj tieto problémy.

Sú podľa tvojho názoru schizofrenici nebezpeční?

To sa nedá povedať, je to od človeka. Sú ľudia nebezpeční? Niektorí áno, iní nie. Pokiaľ má človek sklony k agresivite a prepukne u neho psychóza, kedy si myslí, že ho chce niekto zabiť, určite bude zubami nechtami bojovať za svoj život. Ja som nikdy tieto sklony nemala. Všetko som držala v sebe a obracala proti sebe.

Klárke veľmi pekne ďakujem za rozhovor a prajem jej veľa zdravia a mnoho úspechov.

Link na Klárkin YouTube kanál (kde sa dozvieš a uvidíš omnoho viac): https://www.youtube.com/channel/UCCuPu8CoaAI7TZmuO8onDYA

Pozn. aut.: Rozhovor bol preložený z českého jazyka. 

Viktória Holejová

Viktória Holejová

Viktória Holejová

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  19x

Tvoje miesto je tu, v slovenskom národe - tu musíš zostať a pri obhajovaní pravdy nesmieš ustúpiť. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu