
Názvy v nadpise nie sú krstné mená (tie už máme za sebou :-)), ale názov typického jedla, alkoholu a údenej špecialitky. Braai je milé afrikánsko-anglické slovo od barbecue. V opekaní a grilovaní šlapú Juhoafričania Američanom silne na päty. Griluje sa všetko, pštrosie steaky, baranina (vynikajúca) a všetky druhy klobás (napr. sosaties, boerewors) a párkov (fajnšmekri kvôli nim prejdú desiatky kilometrov do originál nemeckého mäsiarstva). K týmto mäskám sa papá pap :-)
Pap na prvý pohľad pripomína bielu zemiakovú kašu. Základnou surovinou je kukurica (múka). Sám o sebe pap nemá výraznú chuť. Vždy sa podáva s omáčkou, ktorej recept si rodiny strážia. Sú tam ale vždy paradajky, papriky, všemožná iná zelenina a korenie. Pap sa varí vo veľkom množstve, je to finančne nenáročné, výdatné, rýchlo pripraviteľné- ideál každej gazdinky. Prirovnala by som to významom k našim haluškám alebo makovým slížom.
Šaláty sú obľúbené hlavne v horúcich mesiacoch, keď sa nikomu nechce sedieť pri grile v 37-40 stupňoch Celzia. Vďaka ovociu a zelenine od výmyslu sveta považujem Juhoafričanom za šalátových majstrov. Za pár korún si pri ceste kúpite niekoľkokilové vrecko pomarančov, máng, lichi (liči), krížencov mandaríniek, avokád (toast s avokádovou nátierkou! ...mmm...), paw-paw, melónov...jednoducho čokoľvek a čerstvé za pre nás prekvapujúco nízku cenu.
Amarula ( obrázok ) je likér vyrobený z divo rastúceho ovocia rovnakého názvu. Toto ovocie vyhľadávajú aj zvieratá a opíjajú sa z neho (prečo práve z tohto ovocia neviem, bol o tom však aj dokument BBC). Tak prečo by to nevyskúšali aj ľudia, že? Domorodci tomuto ovociu pripisujú liečivé a afrodiziakálne účinky. Chutí veľmi dobre, ale výnimočnú chuť nečakajte.
Inak ale vedie pivo a rôzne krížence piva a samozrejme juhoafrické vínko.
Na osvieženie odporúčam šťavu z čerstvej guávy, alebo mix passion fruit, dajú sa piť stále...
Po mäse a pape, šalátoch nasleduje posedenie napríklad s Amarulou a biltongom alebo s droewors. Biltong sú natenko nakrájané plátky údeného sušeného mäsa z antilopy, pštrosa, či kravy. pripomína pršut (prosciutto), ale sú to menšie kúsky. Jedia sa ako u nás čipsy, či chrumky. Drywors je pre zmenu sušená klobáska. osobne viac fandím biltongu :-)
Aj vo vnútrozemí sa je veľa rýb a morských živočíchov. Také morské slimáky v syrovo- cesnakovej omáčke s toastom alebo grilované tigrie krevety s citrónovo- maslovým dipom (omáčkou) treba ochutnať.
O ďalších gastronomických zážitkoch inokedy...
Začínajú sa mi už zbiehať slinky na niečo "malé" pod zub... :-)