V akcii môj nový tlakový hrniec

Po viacročnej prestávke opäť varím v tlakovom hrnci, tento raz v elektrickom... a mám z toho radosť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Takmer na záver tohto roka som sa a našu rodinu potešila a dopriala som si/nám nový multifunkčný tlakový hrniec.

Myšlienku a nápad mi vnukla dlhoročná rodinná priateľka Bea, ktorá sa pochválila, že hrniec využíva už druhý rok a nevie si varenie vynachváliť. Neváhala som teda ani minútu, sadla k počítaču a vygooglila som si vysnívaný produkt. Bea mi zaslala aj zopár inšpirujúcich tipov hlavne vo forme videa z Youtube, ako varia ľudia po celom svete a voila, ukázalo sa, že je to vlastne sofistikovanejšia forma mne dávno známeho varenia z minulosti v našej domácnosti tej typickej kuchte, kukte po maďarsky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kukta mala vždy tú výhodu, že výsledok jej činnosti bol rýchly, ekonomickejšie dosiahnutý a spoľahlivý. Raz, keď ste ju uzavreli, čim bola v stave natlakovania, stačilo ju nechať ventilovať a čakať na finálny produkt. Mne po rokoch ostali len spomienky na 8 l kuktu, v ktorej babka varievala hovädzí vývar so zeleninou a špikovou kosťou v čase, keď sa zišla širšia rodina a 2 nádoby, ktorým náhradné dielce sa minuli a teraz slúžia kvietkom.

Ak sa teda vrátim k novej multifunkčnej , dizajnom aj funkciami opradenej kukte aka tlakovému hrncu bežne dostupnom na trhu, tak konštatujem, že nemalo by byť varenie v nej nejakým kardinálnym problémom. Ba naopak, v zmysle odborného popisu v návode ušetrí jeden nielen čas ale aj náklady procesu a k tomu ako bonus prináša pohodlie.

SkryťVypnúť reklamu

Mojim úvodným krokom do hlbín možností tohto tlakového hrnca bolo podusiť kuracie prsia na zelenine. Klasický postup, cibuľa na oleji usmažená v programe smaženie, následne navolenie programu dusenie kedy sa pridá mäso, prísady podľa chuti a nastaví čas varenia po dosiahnutí požadovanej teploty a natlakovaní cca 20 minút s podliatím cca 1 dl vody, alebo podľa želania. Túto minutáž aj množstvo vody poradila opäť Bea, na podklade jej vlastných skúseností a môžem potvrdiť, že to sedí. Všetko varenie sa dialo v tichom režime, s príležitostným prerušením ventilovania. Výsledok delikátny: Chutné mäkké mäso.

SkryťVypnúť reklamu

Vnútro tlakového hrnca s košíkom
Vnútro tlakového hrnca s košíkom (zdroj: OH)

Včera som pripravovala bravčové rezne, podobným postupom, len na tie si treba prichystať cca 30 minút. K tomu som pridala bonus a to pokus s prídavným košíkom, kde je možné na pare vareného pripraviť zeleninu. Keďže som sa s časom neponáhľala, paru som nevypúšťala, ale po skončení časového intervalu nechala som ešte mäso v uzavretej pare.

Ako to dopadlo dávam do pozornosti tu : tip top rezne, aj zelenina v košíku skvele mäkká avšak neslaná , veď ani ja nie som perfektná :), učím sa aj dnes... samozrejme dosoliť ju na tanieri nebol problém.

minutáž
minutáž  (zdroj: OH)

Bravčové rezne na zelenine v tlakovom hrnci Dec 2024
Bravčové rezne na zelenine v tlakovom hrnci Dec 2024 (zdroj: OH)

Tento text je o radosti, ktoré mi prináša varenie v tomto inovatívnom produkte a nie je návodom na obsluhu tlakového hrnca, podrobný návod na obsluhu výrobku a bezpečnostné pokyny ponúka výrobca v balení aj s opisom možností jeho mnohostranného využitia.

SkryťVypnúť reklamu

Otilia Horrocks

Otilia Horrocks

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  254
  •  | 
  • Páči sa:  7 619x

Motto: Zdravšie zelené tolerantné a bezbariérové Košice. Zoznam autorových rubrík:  Malá kniha roku 2021Postrehy v roku 2022Zásadný rok 2023Rok nádeje 2024Rok optimizmu 2025NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

320 článkov
INESS

INESS

108 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

106 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu