reklama

Likvidácia firmy SITNO, hlavne nenápadne

Likvidácia neúspešného projektu Mária Hofmanna, Slávie Capital a už odstaveného Ľudovíta Černáka spoločnosti SITNO, a.s. sa pomaly končí. Na predaj sú štyri spoločnosti. Tri v sto percentom vlastníctve, čiastočne zbrojárska fabrika na výrobu šmykom riadených strojov Locust - WAY Industries, a.s., výrobca obrábacích strojov TRENS SK, a.s.. a menší strojársky podnik Chemstroj, s.r.o..

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Poslednou investičnou príležitosťou je tretinový podiel na výrobcovi lyžiarskych vlekov Tatralift, a.s. bývalá Tatrapoma. Z inzerátu v pondelkových Hospodárskych novinách  nie je celkom zrejmé, či sa predávajú všetky podiely spolu s pohľadávkami a záväzkami najmä z úveru, alebo sa dá niečo kúpiť aj samostatne. Záujemcovia majú čas, až do pondelka 17.11..

Hlavne nenápadne, heslo z českého seriálu Návštevníci zrejme prirástlo k srdcu likvidátorovi strojárskeho holdingu SITNO firme DENTERRA s.r.o.. Keďže likvidátora zvoli väčšinou na valnou zhromaždení jeho konanie v ďalších súvislostiach neprekvapuje.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SITNO, a.s. ako firma s akciami na bratislavskej burze a teda s niekoľko stovkami akcionárov, musí robiť likvidáciu transparentne. Podľa DENTERRA s.r.o. to znamená 100 tisícovú zálohu, šibeničný termín a tajnosti o predávanom majetku. Teda presný opak toho, čo by mal riadny likvidátor robiť.

Blamáž s vytvorením strojárskeho holdingu

Príbeh SITNO, a.s. pritom začal pred štyrmi rokmi veľmi sľubne, s veľkými víziami, s veľkými kapitalistami za chrbtom, s možno zaujímavými podnikmi v portfóliu. Boli traja Mária Hofmannaa a jeho Trens, a.s., Slávie Capital aj jej Way Industries a Ľudovít Černák s ELKOU. Pri ostatných veciach sa už dávnejšie príbehy podnikateľov poprepletali. Perlou však bol Way Industries a Trens s tržbami okolo 40 mil. Euro. Základom pre vznik holdingu SITNO bol v kupónovej privatizácií predaný výrobca obrábacích strojov TRENS, vtedy ešte TOS Trenčín. Ten sa vyčlenil do novej firmy TRENS SK, a.s.. K nemu sa cez navýšenie základné imania vkladom majetkových podielov dostali do holdingu postupne WAY Industries a.s., Chemstroj, s.r.o., VÝVOJ Martin, a.s., ELKA a.s., Stredoslovenské strojárne

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sitno, a.s. a PPS VEHICLES, s.r.o.. Ocenené znaleckými posudkami na astronomické hodnoty. Spolu až bezmála 35 mil. Euro. Len Way Industies s vlastným kapitálom 3,5 mil. Euro ocenil znalec na 20,4 mil.. Ale fabriky až tak dobre nefungovali ....

Ako urobiť stratu cez 34 mil. Euro a nič sa nedeje

Navýšenie základného imania SITNO, a.s. nastalo v lete 2012. Väčšina vkladných akcií a podielov sa prejavila ako kladný goodwill na strane aktív. Vedenie aj majoritní akcionári nemali žiadne výhrady. Čo čert nechcel, to isté vedenie a majoritní akcionári o pol roka neskôr nemali žiadne výhrady, keď zrejme na základe konzultácií s audítorom skoro cely goodwill odpísali. V roku 2012 skoro na chlp 30 mil. Euro, o rok neskôr 11,9. Za dva a pol roka existencie tak SITNO spolu so samotnou stratou z výroby prežralo akcionárom skoro 54 mil. Euro.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tatralift – jablko strednej EU

Ani strata viac ako dvoch tretín vlastného imania nezabránila ďalšiemu navýšeniu základného imania. Tento raz sa do SITNA dostalo necelá pätina výrobcu lyžiarskych vlekom Tatralift, a.s.. Toho krátko predtým ovládla Slavia capital. Tak brutálne rastovú firmu zrejme znalec ešte nevidel, v roku 2008 vraj bude z tržieb 22,5 mil. zisk, bezmála 30-percent. Ale v 2013 disponoval Tatralift vlastným kapitálom 2,2 mil. Euri, dlhom okolo 8 mil. Euro a tržbami 7 mil. Euro. Znalec sa prípadu nezľakol a smelo ocenil lanovkárov na závratných 44 mil. Euro. Tak sa malý 17-percentný podiel dostal do SITNA za 7,6 mil. Euro. Neskôr do SITNA pribudli tento krát asi kúpou ďalšie akcie, v súčasnosti má tretinový podiel.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Trable so spoluzakladateľom

Firma medzitým niekoľko krát menila sídlo, vedenie, predstavenstvo, dozornú radu, menili sa akcionári. Posledný z triumvirátu bývalý minister hospodárstva na svojej povesti si zakladajúci Ľudovít Černák bol z firmy odídený aj so svojimi firmami ako Vývoj Martin a zrejme PPS VEHICLES. So sebou si zrejme zobral aj pár súdnych sporov s ostatnými akcionármi. Zlé jazyky tvrdia, že Ľudovít Černák vraj nehovoril pravdu, mlžil. Vložil do holdingu veci, ktoré vraj boli síce pekné navonok, ale hnilé zvnútra. „Jeho“ a potom SITNiacka ELKA napríklad skončila v konkurze

A povstane nový holding ...

Otázkou je, čo spôsobilo pád SITNA. Veľké ambície? Zlý spolu akcionár? Kríza? Či prosto neschopnosť? Odvážny úver od Poštovej banky a ručenie za iný? Nenápadný predaj majetku holdingu naznačuje ďalší smer. Zrejme vznikne nový, resp. nevznikne žiadny. Pôvodní vkladatelia si svoje vklady zoberú späť. Banke zrejme zostane nejaký nesplatený úver. Hlavne nenápadne ...

Každopádne je tu možnosť, že podniky SITNA môže kúpiť aj tretia doteraz nezainteresovaná osoba. Nie v konkurze alebo exekúcií ale priamo.

Poznámka: Autor je akcionárom SITNO, a.s.. Párkrát sa stretol s vedením firmy a podal žalobu o neplatnosť navýšenia základného imania akciami Tatralift, a.s.. Má záujem o dobrý predaj aktív.

Milan Hošek

Milan Hošek

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Jeden z "najväčších" minoritných akcionárov na Slovensku (po jednej akcií). Jeden zo "sponzorov" bratislavskej burzy, kde nikto nič nekupuje ani nepredáva, len pár jedincov sa snaží akože obchodovať. Aktívny člen Ochranného spoločenstva minoritných akcionárov OSMA a administrátor servisu slovenským akcionárom www.akcionar.sk. Trochu investor v zahraničí. Zoznam autorových rubrík:  Slovenské akcieFúzie a akvizície

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu