reklama

Úzkosť zo zmeny

Emocionálna nerovnováha môže potenciálne ovplyvniť kvalitu života...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Kvalitu života, rodinný život, sociálne vzťahy, pracovnú dynamiku a napokon aj organické fungovanie tela.

Úzkosť je afektívna porucha, ktorá môže viesť k narušeniu vnútornej rovnováhy, čo má za následok zníženie vitality, energie a schopnosti zvládať všetky súvislosti každodenného života.

Úzkosť a nečinnosť

Každý proces v našom živote zahŕňa činnosť. Konáme kvôli zmene, pohodliu, zdraviu alebo hľadaniu riešení. Keď človek prežíva epizódy úzkosti, schopnosť konať je znížená. Neschopnosť reagovať na podnety vedie časom k zníženiu kvality života, osamelosti a depresii. Úzkostný človek bude mať neustále strach, beznádej a nebude predpokladať žiadnu zmenu. Úzkostná osoba, ktorá sa rozhodne nepodniknúť odborné kroky na riešenie prežívanej poruchy, je vystavená riziku stagnácie a degradácie po všetkých stránkach, emocionálnej, fyzickej, sociálnej a rodinnej.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Úzkosť je charakterizovaná ťažkosťami pri vykonávaní každodenných úloh, nedostatkom koncentrácie, nekontrolovateľnými obavami, ktoré sa objavujú bezdôvodne počas celého dňa, stavom výraznej únavy, fyzickým a emocionálnym vyčerpaním a zvýšenou podráždenosťou. Ľudia trpiaci úzkosťou sa nedokážu uvoľniť a tešiť sa z udalostí a vecí, ktoré by sa im za normálnych okolností páčili. V závažných prípadoch môže úzkosť ovplyvniť telesné funkcie a môže mať somatické príznaky, ako sú migrény, svalové kŕče a nevoľnosť.

Ako zasahovať pri úzkosti

Najlepším spôsobom, ako sa vyrovnať s úzkosťou, je komunikácia. Keď sa úzkostná osoba rozhodne hovoriť a zdieľať svoje obavy, začnú sa objavovať riešenia, ktoré umožnia uzdravenie a obnovenie rovnováhy. Stav úzkosti je spravidla izolujúci a vyčleňujúci, takže dotknutá osoba uprednostní pomoc na neutrálnej pôde, kde ju nikto nepozná a kde nie je konfrontovaná so známym prostredím a situáciami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obrátiť sa na psychoterapiu vo virtuálnom prostredí môže byť pre človeka, ktorý prežíva úzkosť, veľmi vhodným riešením. Hedepy.com.ua prichádza na pomoc tým, ktorí potrebujú odbornú pomoc, nech sú kdekoľvek, a podporuje proces emocionálneho vyrovnávania na diaľku.

Úzkosť spôsobená náhlymi zmenami

Človek sa môže stať nepokojným, keď je priebeh každodenného života vystavený zmenám, ktoré sa prejavujú drsným a násilným spôsobom. Súčasný kontext núteného presunu občanov z určitých oblastí krajín, ktorým hrozí ozbrojený útok, viedol k emocionálnej nerovnováhe mnohých ukrajinských občanov. V priebehu niekoľkých mesiacov prešli zmenami, ktoré mali veľký potenciál zhoršiť ich duševné zdravie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odborníci na psychoterapiu ich vítajú online a ponúkajú im podporu a poradenstvo v srdečnej a priateľskej atmosfére. Možnosť komunikovať v ich rodnom jazyku a získať pomoc počas ťažkých prechodov pomôže vysídleným občanom znovu získať nádej, prekonať obavy a ľahšie sa vyrovnať s úzkosťou.

Andrej Hossa

Andrej Hossa

Bloger 
  • Počet článkov:  38
  •  | 
  • Páči sa:  11x

Ahojte, som mladý chalan z Bratislavy, ktorý má rád počítače, internet, IT trendy, biznis a astronómiu. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu