reklama

Moderná (nielen) košická romantika

Pôvodne som mala v pláne predstaviť verejnosti krásne romantické miesto hneď na okraji sídiska. Ešte pred piatimi rokmi som tu nestretla nikdy živej duše, okrem majiteľov priľahlých záhrad. Ale dnešok ma šokoval.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Obrázok blogu

Heringeš. To je to tajomné miesto, o ktorom som vám dnes chcela rozprávať len samé dobré veci. Starý Košičania ho poznajú ako dávne hniezdo vysielačov. Vševediaci Šaman Google o ňom prezradí tiež len pramálo. Dozviete sa buď to, že šikovný podnikatelia tam stavajú nové domy a byty v "lone prírody", alebo narazíte na množstvo inzerátov na predaj záhradiek s pomaly sa zosúvajúcou pôdou pod nohami. Jediný aspoň niečo hovoriaci text som našla TU.

Tak či ona, keď som objavila pred asi 5 rokmi tento malý-veľký kút Košíc, beznádejne som sa zamilovala. Prvý krát mi srdce začalo praskať práve, keď som tam objavila tabuľu s plánovanou výstavbu. Následne o niekoľko mesiacov na to, keď som zistila, že na obroské pole, ktoré bolo roky predtým až "zamorené" lahodnými obrovskými lesnými jahodami, je už vďaka výstavbe mŕtve. A dnes sa už skoro rozlomilo úplne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Na tento kopček na kraji sídliska sme sa vybrali niekedy po 17tej. Z opačného konca Furče v sprievode mojich troch psíc a sestrinho Jasmina sa nám šlapalo vcelku rýchlo a cestu na Lingov (skoro celú po okraji lesa) sme absolvovali za necelú pol hodinku. Odtiaľ to bolo už asi len 15 minút pohodová prechádzka rovinkou cez dve lúky. S nevôľou som obchádzala "nové" budovy firiem, ktoré už parazitovali na prvej lúke zopár rokov a rozprávala Jakubovi, aká bola táto lúčka bez nich krásna. Na jej konci prechádzame cez parkovisko. Štyria mladý muži tam venčia malinké asi dvojročné dievčatko. Princezničká sa rozbehne za psíkmi v snahe pomaznať sa. Mladý muži ju hneď okríknu a zavolajú späť k svojmu autu zaparkovanému v kope odpadkov. Úžastné, kreatívne a podnetné trávenie času s dieťaťom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Smutná pokračujem ďalej a teším sa, že aspoň "môj" Heringeš unikol tejto špine autoturistiky a blbej populácii. Veď kto by sa tam trepal po rozbitých cestách? Jedine ak záhradkári a tí si vlastné ničiť nebudú. Prechádzame okolo komplexu "Panoráma". Za tie roky, čo ho tu stavajú, som tu bola asi len dva či tri krát v počiatkoch výstavby. Míňa nás akosi veľa áut. Cesta po ktorej si to trielia je v omnoho lepšom stave ako si pamätám. Začínam mať obavy, čo nás čaká. Prichádzame na niečo veľmi podobné parkovisku s dievčatkom. Auto tu síce je len jedno no smetí mnohokrát viac(fotka v odkaze je na zasmiatie oproti tomu čo sa tam nachádzalo dnes).Psy sa okamžite v čomsi váľajú. Za tú približene polhodinu čo sa tu zdržíme sa niekoľko áut vystrieda aj tu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Pokračujeme trochu ďalej na moje obľúbené miestečko trochu skryté od cesty. Na chvíľu si oddýchneme. Svoje znechutenie si nechávam pre seba. Je mi ľúto, že toto miesto, ktorým som doteraz každého očarila, keď som ho sem zaviedla, je tak zdevastované. Urobím pár fotiek rozblikaných Košíc. Slnko už úplne zapadá a pred nami sa rozprestiera hra svetielok. Nádherné nočné predstavenie, ktoré by mnohé iné mestá mohli závidieť. Srdce mi zas trochu poskočí.

Nedovolím, aby niekoľko primitívov zničilo tak krásnu časť môjho domova. Kedže hlupákom rozum už asi nedolejem, urobím aspoň to, čo je v mojích silách, aby výhľad z Heringešu získal späť svoju noblesu. Budúcu nedeľu sa sem vrátim s rukavicami a vrecom na odpadky. Kto by sa chcel pridať rada uvítam spoločnosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Gabika 'Trixová' Hrazdilova

Gabika 'Trixová' Hrazdilova

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Všetci sme deti plné snov tak nezabúdajme snívať. Zoznam autorových rubrík:  SlovenkoChlpáči a operenci

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu