Nakoľko v Bratislave v podstate nie sú čisto nefajčiarske podniky, česť pár výnimkám, som aj ja často prinútený, uchýliť sa k tomuto riešeniu. Sadnem si do nefajčiarskej zóny. Ako to ale isto viacerí nefajčiaci kolegovia poznajú, veci a vlasy mám napriek tomu napáchnuté.Osobne som ešte nebol v takom podniku, kde by stačila na toto riešenie vzduchotechnika a už vôbec nehovorím o nejakom smiešnom paravane. Môžem sedieť aj pár metrov od fajčiara, môže byť rovno nad ním odsávanie, ja ten dym proste aj tak cítim. Jediným riešením by bola jednoznačná špecifikácia v zákone, že nefajčiarska zóna musí byť fyzicky oddelená plnohodnotnou stenou od fajčiarskej.Všetky ostatné riešenia, sú riešeniami len optickými. Ak si k tomu pridáme vymožiteľnosť podobných zákonov u nás...
Ako mi "pomôže" nefajčiarska zóna v podniku?
No, tak presne na túto tému som sa rozhodol na rýchlo napísať blog - v podstate reakciu na jeden príspevok do diskusie k môjmu článku "Fajčenie na Slovensku je moderné!!!" Z uvedeného príspevku som pochopil, že pre veľa ľudí sa ako uspokojivé zdá, rozdelenie kaviarne na fajčiarsku a nefajčiarsku zónu. Áno, bezo sporu to riešením je. Ale dostatočným?