Na jednej strane je naozaj veľmi pohodlné, skočiť do veľkého nákupného centra a vybaviť všetko s jedným zaparkovaním, pod jednou strechou a jedným vyparkovaním. Banku, obed, nákup… Ale ak sa na to pozriem z druhej strany? Pred troma rokmi, keď som ešte bežne jedol mäso, som si doniesol z Alicante veľké krásne stehno – pravý španielsky Jamon (obdoba Prosciuta). Hmmm...ako by bolo pohodlné, nechať si ho nakrájať mäsiarom na krásne tenké plátky. Ale kde ho vziať??? Myslím klasického postivého mäsiara "na rohu". V Tescu ani v Hypernove mi to asi nikto neurobí. Alebo si stačí spomenúť na nie tak dávnu kauzu s pokazeným mäsom v „našich“ hypermarketoch. Zrazu sme zatúžili, po teraz naozaj našich, mäsiaroch. Ale kde ich nájsť, keď väčšina z nich musela ustúpiť globalizovaným neosobným mäsostánkom v hypermarketoch???Alebo si skúste ísť kúpiť nejaký sofistikovaný výdobytok dnešnej techniky do nákupného centra? Človek nepohybujúci sa po nete potrebuje informácie. Ale kto mu môže poradiť, ak má predavač v hypermarkete na starosti tisíce položiek? Nie je nijako možné, aby si od každého prečítal návod a ovládal ho, že? A prečo sa nám strácajú už aj malé špecializované obchody?Ako z tohto kolotoča vyjsť víťazne? Ako by bolo dobré, vybaviť všetko pod jednou strechou, a mať tam naše slovenské špecializované obchody a obchodíky. Ale ako by tam mohli byť pri nájmoch 10 až 18 tisíc za meter štvorcový, nehovoriac o energiách, DPH, poplatkoch za marketing a strážnu službu, zálohách a platbách vpred? Ktorý poctivý podnikateľ si môže toto dovoliť?
blogalizácia je iste lepšia ako globalizácia alebo….?
Je zaujímavé, aké rôzne témy mi zrazu prichádzajú na rozum…teda do klávesnice. Až sa čudujem, kde beriem toľko času? V poslednej dobe mi celkom často do hlavy zablúdi toľko omieľaná globalizácia. A naozaj neviem, čo si o nej myslieť…