reklama

Čínska terakotová armáda v Trebišove.

Trebišovskému múzeu sa opäť podaril dobrý ťah. Od 1.10.2020 do konca januára 2021 majú jeho návštevníci možnosť pozrieť si vo výstavnej sieni čínskych terakotových bojovníkov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Keďže som bola zvedavá, vybrali sme sa s kamarátkami na výstavu. Najprv sme si pozreli film o histórii Číny. V Číne bolo dobrým zvykom, že keď zomrel cisár, pochovali spolu s ním aj jeho manželky a celý dvor. Všetkým úradníkom bola podaná šálka čaju s arzénom a to či ho chceli vypiť, alebo aj nie. Väčšina nechcela, ale takto si starovekí Číňania zrejme riešili politické spory, nový cisár si mohol do akejkoľvek funkcie dosadiť koho chcel. Cisár Š-chuang Ti spojil 7 kráľovstiev do veľkej Číny a zrejme to bolo skôr ohňom a mečom ako mierovými dohodami. Po vojne sa začal ukazovať nedostatok ľudí. Preto sa cisár rozhodol, že nebude kopírovať svojich predchodcov a vymyslí niečo nové. Aj vymyslel. Objednal si 8000 hlinených vojakov na stráženie svojej hrobky. Čo je pozoruhodné, ani jeden z vojakov sa nepodobá na druhého. Čo dokázali v 3. storočí pred Kristom vyrobiť, to dokázala zdokumentovať až moderná veda. Softvér na porovnávanie tvárí na letiskách zdokladoval, že ani jedna z 8000 tvárí nie je úplne rovnaká.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po filme sme sa pustili prehliadky v smere šípok. Videli sme hlinené sochy pešiakov, lukostrelcov, koní... Každá socha ( aj s podstavcom ) je údajne 1,80 m vysoká a váži 140 kg. Kto neverí, nech sa príde pozrieť do Trebišova.

Michaela Hustá

Michaela Hustá

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Pracujem ako personalistka v jednom nemenovanom výrobnom podniku. Vo voľnom čase rada cestujem a čítam knihy. Som utopistka s občasnými sklonmi k tvrdohlavosti a zachraňovaniu sveta. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu