reklama

Židia vs kresťania. Príbeh nového rukopisu.

Minulý týždeň skončila v Izraeli sezóna sviatkov. Rosh Hashana (Nový židovský rok 5775), Jom Kippur (Deň zmierenia), Sukkot (Sviatok stánkov)... Postoj kresťanov je prevažne taký, že sa ich to ani netýka. Ale pôvod týchto sviatkov je v Biblii a zachovávali ich všetky postavy nasledovníkov Krista a rannej cirkvi. Neskorší svet kresťanstva sa však od židovských koreňov postupne odkláňal a vytvoril do veľkej miery vlastný systém sviatkov. Je to paradoxné, ale niektoré sviatky tradičného kresťanského kalendára v Biblii jednoducho nenájdete.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Kresťania sa však do Izraela začínajú vracať. Nejde teraz o davy, vyhľadávajúce prioritne starobylé kostoly, ktoré si domov balia fľaštičky so zmútenou vodou Jordánu a podobne. Skôr je reč o tých, ktorí v spojení zeme (Izraela) a ľudu (Židov) hľadajú esenciu stratenej identity nasledovníkov nenáboženského hebrejského Krista. Jednou z príležitostí môže byť Sviatok stánkov. Už od roku 1980 ho každoročne organizuje Medzinárodné kresťanské veľvyslanectvo Jeruzalem (ICEJ) pre veriacich z rôznych denominácií a národov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Napriek nedávnemu konfliktu, kedy i nad centrami Izraela lietali rakety teroristov Hamasu, si letenky na Sviatok stánkov neváhalo kúpiť okolo 4.500 nežidov z rôznych kútov sveta. Sprievodným efektom 35 rokov sa opakujúceho podujatia, bez ohľadu na (ne)bezpečnosť, je jeho nepísaný štatút najmasovejšieho turistického podujatia v Izraeli. Preto si ICEJ-ku všimla aj sekulárna väčšina krajiny. Tí viac nábožensky založení Židia vedia, že to má spojitosť s biblickým textom knihy Zachariáša 14/16. A táto časť Biblie je aj motiváciou ICEJ.

Podujatie Sviatku stánkov a identita ICEJ má teda svoje duchovné ukotvenie. A rokmi sa pretavuje do praktickej podpory Izraela. Dôkazom je zoznam hostí, ktorí merali cestu medzi kresťanov tento rok: prezident štátu Izrael Reuven Rivlin, prezident Svetového židovského kongresu (SŽK) Ronald S. Lauder a premiér Benjamín Netanjahu, ktorý sa ako zvyčajne prihovoril cez video. Jeho osobnej prítomnosti bráni vysoká cena za bezpečnostné opatrenia, ktorú ICEJ po dohode s jeho úradom venuje na dobročinné projekty.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Ďakujem za vaše priateľstvo. Ďakujem za vašu horlivosť. Ďakujem za vytrvalú dôveru a podporu,“ boli slová hlavy izraelského štátu. “Ďakujem, moji kresťanskí bratia a sestry za to, že stojíte za Izraelom počas tohto ťažkého roku,“ nechal sa zas počuť prezident SŽK. Hovoriac o narastajúcom antisemitizme R. Lauder poznamenal: “Tí, ktorí idú po nás, idú aj po vás. Preto musia kresťania a židia spojiť sily a konať spolu". Citátom druhého listu Pavla Timotejovi, že “Boh nám nedal ducha strachu, ale sily, lásky a zdravého rozumu“, si šéf strešnej židovskej organizácie v diaspóre vyslúžil dlhotrvajúci potlesk. „Izrael nemá lepších priateľov vo svete, ako ste vy,“ doplnil zhodne s premiérom Netanjahuom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prítomnosť prakticky najvplyvnejších politických lídrov súčasného Izraela a židovskej diaspóry na kresťanskej akcii v Jeruzaleme má svoju váhu. A možno dodať, že historickú! Ron Lauder sa na pódium postavil už druhý rok za sebou. To, že z príhovorov každého z nich bolo cítiť skutočnú emocionálnu angažovanosť a nie iba zdvorilostné frázy je privilégiom, aj záväzkom v jednej vete. Židia, poučení históriou, majú viac ako dosť dôvodov neveriť kresťanom. Tak možno je tu čas, aby im kresťanský svet začal dávať ešte viac z toho, čo im vždy dávať mal. Nezištné prijatie a pocit bezpečia, rešpektujúc prirodzené odlišnosti. Dnes viac ako inokedy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Peter Švec
ICEJ Slovensko

ICEJ Slovensko

ICEJ Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Medzinárodné kresťanské veľvyslanectvo Jeruzalem (ICEJ) je občianske združenie, ktoré chce byť jedným z hlasov v prospech Izraela. Usiluje sa budovať mosty medzi kresťanmi a židmi. Má ambíciu hovoriť o židovských koreňoch kresťanstva a vyjadrovať sa aj k súčasnému dianiu na Blízkom východe. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu