reklama

Atlas bez Izraela. Omyl?

Bývate v činžiaku alebo v dome. Tak si predstavte, že vaše meno jednoducho zo dňa na deň zmizne zo zoznamu bývajúcich vo vašom vchode. Alebo váš pozemok vymažú z katastrálnej mapy a mesto či obec jednoducho zruší súpisné a orientačné číslo vášho domu. Dôvod? Napríklad máte iné zvyky ako zvyšok vašich susedov. Alebo ste príslušníkom iného vierovyznania ako ostatní. Si poviete: to je čo za absurditu?!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

V prenesenom význame sa toto stalo(áva) jednému celému štátu.

Americký gigant HarperCollins Publishers niekoľko mesiacov ponúkal na predaj atlas bez zmienky o štáte Izrael. Je pravda, že židovský štát sa rozprestiera na tak malom území (o málo väčšom ako je polovica SR), že je niekedy náročné na mapách umiestniť viditeľne jeho názov. No v atlase od tohto vydavateľa nechýba viditeľné označenie oveľa menšej Gazy, či tzv. Západného brehu aj napriek tomu, že sú len súčasťou Palestínskej samosprávy. Nie sú teda štátmi a pod týmito názvami ani neašpirujú byť štátnymi útvarmi. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prvý na to upozornil server The Tablet, ale venovali sa tomu aj FoxNews.com a ďalšie médiá. Krátku agentúrnu správu vydala 3. januára aj TASR.

Blízky východ podľa HarperCollins Publishers
Blízky východ podľa HarperCollins Publishers (zdroj: TheTablet.co.uk, FoxNews.com)

Arabské režimy na Blízkom východe aj nimi vyvolané a potom prehrané vojenské konflikty s Izraelom bežne interpretujú ako svoje víťazstvo. A je už notoricky známe, že žiaci a študenti okolitých arabských krajín jednoducho nenájdu zmienku o Izraeli v arabských mutáciách školských učebníc. Aj v Egypte či Jordánsku, s ktorými má Izrael mierové zmluvy, je opak skôr výnimkou. No je zarážajúce, že sa k takémuto prekrúcaniu faktov uchýli jeden z najväčších vydavateľov na svete.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na jednej strane vydavateľ síce oľutoval „omyl“ a oznámil stiahnutie titulu z predaja, na strane druhej označil atlas za produkt „určený školám na Blízkom východe“. Dcérska spoločnosť vydavateľa, Collins Bartholomew , ktorá zodpovedá za vydávanie máp sa dokonca vyjadrila, že by bolo „neakceptovateľné“ zahrnúť Izrael do atlasov určených pre región. Jednoducho ho vymazali. Aby uspokojili “lokálne priority.” V preklade, aby biznis krytý politickou korektnosťou dostal prednosť pred realitou a faktami.

Je asi potrebné opakovať, že Izrael vznikol z rozhodnutia OSN. Aj Palestínci mali presne rovnakú možnosť. Ich politickí lídri s podporou okolitých arabských režimov však uprednostnili snahu „zahnať Židov do mora“ za každú cenu. Taktika nimi vyvolaných veľkých vojenských konfliktov po roku 1948 priniesla presne opačný efekt. Územie židovského štátu sa rozšírilo. Vystriedali ju preto intifády a aktuálne sme svedkami snahy v každej možnej oblasti delegitimizovať Izrael ako jedinú pluralitnú demokraciu regiónu. Tlak na vymazávanie Izraela, ako členského štátu OSN, z máp a atlasov je len jedným z príkladov tohto postupu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Peter Švec

ICEJ Slovensko

ICEJ Slovensko

ICEJ Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Medzinárodné kresťanské veľvyslanectvo Jeruzalem (ICEJ) je občianske združenie, ktoré chce byť jedným z hlasov v prospech Izraela. Usiluje sa budovať mosty medzi kresťanmi a židmi. Má ambíciu hovoriť o židovských koreňoch kresťanstva a vyjadrovať sa aj k súčasnému dianiu na Blízkom východe. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu